Ο υπουργός Υγείας εκβιάζει για χάρη του τουρισμού, αφού δεν πείθει με τα κίνητρα στις άγονες περιοχές που θα δοθούν από… Σεπτέμβριο
Πλήρως αποδυναμωμένο είναι για άλλη μια χρονιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τις υγειονομικές μονάδες όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Παρότι η εικόνα αυτή ήταν γνωστή στην κυβέρνηση εδώ και μήνες, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης δεν προέβη σε απολύτως καμία κίνηση από τον χειμώνα προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
Ο επικοινωνιακός κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν έδωσε τα κίνητρα τα οποία διαφημίζει νυχθημερόν στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά θα τα δώσει στον ιατρικό κόσμο… από τον Σεπτέμβριο. Οταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος.
Η πολυδιαφημισμένη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με τα κίνητρα στους γιατρούς θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Σεπτέμβρη, όπως η ίδια η ηγεσία δήλωσε, οπότε και με βάση τα σχέδια θα αυξηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν σε όσους επιλέξουν να εργαστούν σε άγονες περιοχές. Ειδικότερα το επίδομα των άγονων περιοχών, στις οποίες ανήκουν τα νησιά αλλά και διάφορες άλλες απομακρυσμένες περιοχές, από 100 ευρώ στις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα διαμορφωθεί στα 500-600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού.
Μέχρι τότε όμως και εφόσον κριθούν ικανοποιητικά τα οικονομικά κίνητρα από τον ιατρικό κόσμο, ο Αδ. Γεωργιάδης εφευρίσκει εκβιαστικά διλήμματα έναντι του ιατρικού κόσμου ώστε να εξευρεθούν ιδιώτες γιατροί για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ. Οι πρωτοφανείς ενέργειες του Αδ. Γεωργιάδη θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αφού απειλεί ότι θα διακόψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά του και δεν θα κάνουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους. Ενας εκβιασμός όμως που αν υλοποιηθεί, θα αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι εξαρτώνται από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς της περιοχής τους.
Ωστόσο αυτό ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει τον υπουργό Υγείας αλλά και την κυβέρνηση, αφού στόχος είναι απλώς να καλυφθούν για λίγους μήνες οι κενές θέσεις στο σύστημα υγείας ώστε να μην εκτεθεί η χώρα για άλλη μια χρονιά στους τουρίστες. Εξάλλου το υπουργείο Υγείας δεν είχε φροντίσει εδώ και καιρό να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας.
Τα οικονομικά κίνητρα που επικαλείται σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης έρχονται καταρχάς με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ δεν φαίνεται να καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες του ιατρικού κόσμου. Τα ποσά που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι φορολογημένα ενώ δεν μπορούν να ισορροπήσουν τους κινδύνους που θα διατρέχουν ιδιώτες γιατροί εάν εργαστούν σε δημόσιες δομές υγείας.
Είναι βέβαια γνωστό στην κυβέρνηση ότι οι ιδιώτες γιατροί που σήμερα απασχολούνται στα ιδιωτικά τους ιατρεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά πιεστικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Κω. Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού και τους τουρίστες, το ιατρικό προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει και εκατοντάδες περιστατικά από πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή.
Το νοσοκομείο Σαντορίνης
Στο μεταξύ με αφορμή το θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα με τις δεκάδες ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε αρκετές φορές το νοσοκομείο Σαντορίνης όπου με βάση τα στελέχη της κυβέρνησης δίνονται πάνω από 5.000 ευρώ στους γιατρούς για να εργαστούν εκεί και να καλύψουν τις ανάγκες.
Βέβαια ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι ξεχνούν να αναφέρουν ότι το ποσό αυτό πρέπει να καλύψει τη στέγαση και τη σίτιση του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Σαντορίνης, σε ένα νησί όπου είναι γνωστό ότι τα ενοίκια βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη και μπορούν να πληρωθούν μόνο από εύπορους τουρίστες.
Ποιος εξάλλου δεν θυμάται ότι στο παρελθόν οι υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές) είχαν αναγκαστεί να μένουν μέσα στο Κέντρο Υγείας από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να βρουν σπίτι με λογικό ενοίκιο.
Από την άλλη οι υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν οι γιατροί που θα προσληφθούν στο νοσοκομείο Θήρας ξεπερνούν κάθε λογική αφού ουσιαστικά πρέπει να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, ώστε να αντιμετωπίζουν τόσο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά όσο και τα προγραμματισμένα.
Ενδεικτικά, με βάση τη σύμβαση που θα πρέπει να υπογράψουν, η συνεργασία τους διαμορφώνεται με τους εξής όρους:
παροχή ιατρικών υπηρεσιών, εντός του πλαισίου προγράμματος ιατρικής υπηρεσίας, για έως 272 ώρες τον μήνα,
αμοιβή για σύμβαση επτά μηνών (σε περίπτωση κάλυψης των 272 ωρών τον μήνα): 63.593,25 ευρώ.
Το θέμα έχει απασχολήσει πολλάκις και τη Βουλή με πολλές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση.
Ενδεικτικό μάλιστα του τρόπου με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων στο νοσοκομείο είναι το γεγονός ότι οι αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νησιού μετακινούνται συχνά στο νοσοκομείο Θήρας ώστε να καλύψουν τις θέσεις των γιατρών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που λαμβάνει συχνά πυκνά η εντεταλμένη σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΑΕΜΥ Ελένη Μπουρμπουδάκη, η οποία έχει κατακριθεί πολλές φορές γι’ αυτή της την ενέργεια τόσο από υγειονομικούς φορείς όσο και από τοπικούς παράγοντες. Ωστόσο η ίδια δεν φαίνεται να ενοχλείται, αφού έχει τη στήριξη της κυβέρνησης γι’ αυτό, και συχνά κάνει μηνύσεις σε τοπικούς παράγοντες και σε δημοσιογράφους οι οποίοι εκθέτουν την κατάσταση στο νοσοκομείο.
Να υπενθυμιστεί ότι η ΑΕΜΥ είναι η ανώνυμη εταιρεία του υπουργείου Υγείας η οποία διαχειρίζεται το νοσοκομείο Θήρας και εκτός των άλλων και την πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.
Οσο όμως η Ελ. Μπουρμπουδάκη μετακινεί ιατρικό προσωπικό από τα περιφερειακά ιατρεία της Σαντορίνης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου τόσο εγκαταλείπεται η περιβόητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα χωριά του δημοφιλούς νησιού.
Συνεχείς μετακινήσεις
Το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση μονάδας υγείας που η κυβέρνηση προσπαθεί με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού να εμφανίσει μια άλλη εικόνα από αυτή που ισχύει πραγματικά. Σε πολλούς νοσοκομειακούς σχηματισμούς σε όλη τη χώρα οι γιατροί μετατίθενται σε άλλες κλινικές και μονάδες όπου υπάρχουν κενά, αφού δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Κέντρων Υγείας Ναυπλίου και Αργους όπου το ιατρικό προσωπικό μετακινείται από τη μια μονάδα στην άλλη ώστε να εμφανίζονται οι κλινικές επανδρωμένες πλήρως.
Στην ουσία όμως άλλοτε ισχυρά νοσοκομεία σε διάφορα σημεία της χώρας μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει πλήρως ο υγειονομικός χάρτης και να γίνει περιορισμός του αριθμού των νοσοκομείων.
Ανατροπές στα νοσοκομεία της περιφέρειας
Τον ρόλο της ανασυγκρότησης των μονάδων υγείας και του περιορισμού τους θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι νέοι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ενας διαγωνισμός που από την αρχή είχε θολά σημεία, αφού πολλοί υποψήφιοι που θα αναλάβουν, όπως όλα δείχνουν, τις πολυπόθητες θέσεις είχαν επιλεγεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση.
Πρόκειται φυσικά για τους… άριστους «γαλάζιους» υποψηφίους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι προηγούνταν στον διαγωνισμό χωρίς βέβαια οι υπόλοιποι υποψήφιοι να το γνωρίζουν.
Τα νέα στελέχη θα κληθούν να αλλάξουν τα νοσοκομεία που θα διοικούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τοπικών περιοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις οδηγίες που αναμένεται να λάβουν θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας πολλών δημόσιων μονάδων. Ουσιαστικά θα μετατρέψουν νοσοκομειακές μονάδες σε κέντρα υγείας και το προσωπικό τους θα μετακινηθεί στις μεγάλες δομές ώστε να εμφανίζονται στελεχωμένες.
Ο ενισχυμένος ρόλος των νέων διοικητών ΥΠΕ θα αλλάξει και τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Υγείας, αφού η ηγεσία θα έχει έναν επιτελικό και στρατηγικό ρόλο και θα περιορίζεται στον σχεδιασμό του συστήματος υγείας. Η επικράτηση πάντως των «γαλάζιων» στελεχών στις υγειονομικές περιφέρειες έχει προκαλέσει γκρίνιες μέσα στη Νέα Δημοκρατία καθώς πολλοί συμμετέχοντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που προέρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν περίμεναν ότι οι θέσεις είχαν ήδη δοθεί προτού ακόμη ξεκινήσει η προκήρυξη.
Μέχρι τελευταία στιγμή και προτού ακόμη ανακοινωθούν επισήμως τα ονόματα των επτά νέων διοικητών των υγειονομικών περιφερειών, το Μέγαρο Μαξίμου, όπως σημειώνουν πληροφορίες, δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από πολλά κομματικά στελέχη προκειμένου να προωθηθούν άλλοι υποψήφιοι για τις περιβόητες θέσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου με βάση τις ίδιες πληροφορίες έφταναν συνεχώς διαμαρτυρίες και για τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται να άφησε να διαρρεύσει αρκετό καιρό πριν ο κατάλογος με τα ονόματα των επτά στελεχών που θα βρεθούν επικεφαλής στις ΥΠΕ.
Σε μια περίοδο μάλιστα που η ΝΔ δέχεται θύελλα αντιδράσεων από το εσωτερικό της, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν άλλο ένα λιθαράκι στο «καλάθι» με τις εσωκομματικές γκρίνιες που είχαν τελικό στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εξάλλου το ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας έχει σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στο «γαλάζιο» κομματικό ακροατήριο σε όλη τη χώρα, αφού οι συνεχείς περικοπές στις παροχές προκαλούν αντιδράσεις στη «γαλάζια» παράταξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μιλούν ακόμη για το μειωμένο ποσοστό που εμφάνισε το κόμμα τους στις τελευταίες ευρωεκλογές αλλά και για τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν εξαιρετικά μειωμένα τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης, κάτι που αποδίδουν και στον τομέα της υγείας.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/