7 Ιουλίου 2024

Σύσκεψη στον δήμο Ρόδου με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ...στη Σάμο άκρα του τάφου σιωπή έχουμε τα πανηγύρια τώρα



 Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, αργά προχθές το μεσημέρι, η πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή με τους εκπροσώπους των φορέων για τα περίφημα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ).

Πρόκειται για επιταγή του υπουργείου Περιβάλλοντος μετά την αδυναμία-όπως φάνηκε-των δήμων να τα εκπονήσουν εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά της Ρόδου έχουν ξεκινήσει να συζητούνται από το 1996!

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η πρωτοβουλία αυτή του δήμου έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν και ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Κώστας Κωσταντινίδης, ο οποίος είναι στη Διοίκηση του ΣΕΤΕ, ευχαρίστησε τον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη (που προήδρευσε της συνάντησης) και τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, μιας και είναι η πρώτη φορά που καλούνται οι φορείς γι’ αυτό το θέμα.


Εκτός από τους παραπάνω, στη σύσκεψη μετείχαν ο νέο-ορισθείς αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Τσούβαλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γλυνός, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο σύμβουλος του δημάρχου για αυτά τα θέματα κ. Μανώλης Σαββής, η γενική γραμματέας του δήμου κα Άννα Παρασκευοπούλου, υπηρεσιακοί κ.ά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των φορέων δεσμεύτηκαν να παρέχουν στον δήμο όποια βοήθεια μπορούν, ακόμη και αν χρειαστεί να αναλάβουν την εκπόνηση κάποιων μελετών, συνεισφέροντας έτσι στην εκπόνηση των ΤΠΣ που, όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο δήμαρχος, έχουν να κάνουν με το πως θέλουμε να είναι η Ρόδος σε χρονικό ορίζοντα δεκαπέντε-είκοσι-τριάντα χρόνων.

Όπως λέει στη «Ροδιακή» ο κ. Τσούβαλης, «μπούσουλας» για αυτά τα ΤΠΣ που θα γίνουν γι’ όλο το νησί, είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, ότι λέμε «ναι» στην ανάπτυξη, σεβόμενοι όμως τους περιβαλλοντικούς όρους.

Αυτή είναι, άλλωστε, και η άποψη του μελετητή στον οποίο έχει αναθέσει το θέμα η Κεντρική Διοίκηση που, όπως λένε οι πληροφορίες, επεξεργάζεται τρία σενάρια για τα ΤΠΣ του νησιού, τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι πρόκειται για μία διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη της παρούσας θητείας, τουλάχιστον.

Και επειδή ακριβώς αφορά το μέλλον του νησιού, απαιτείται ιδιαίτερα εξονυχιστική δουλειά και να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι ώστε, όπως λένε γνώστες του θέματος, να μη βρεθούμε μετά από είκοσι χρόνια να πρέπει να γίνει η διαδικασία αυτή από την αρχή.


Ένας προβληματισμός που επίσης τέθηκε χθες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης αυτής που μόλις ξεκίνησε ο δήμος, είναι ότι ακριβώς επειδή το κύριο έσοδο του νησιού είναι ο τουρισμός θα πρέπει να δοθεί «χώρος» και σε άλλους τομείς, όπως βέβαια ο πρωτογενής. Με τα ΤΠΣ, λοιπόν, καθορίζονται και χρήσεις: πού δηλαδή είναι τουριστική περιοχή, πού παραγωγική, οικιστική, εμπορική κ.λπ..

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η φέρουσα ικανότητα του νησιού και η επάρκεια των υποδομών του, θέμα που εισήχθη στον δημόσιο διάλογο τελευταία, δεν θα μπορούσε να μην «πέσει στο τραπέζι». Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη συζήτηση για το ότι τα ΤΠΣ έχουν να κάνουν και με την αύξηση των υποδομών.
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη ενός νησιού.

 Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στον τουρισμό και πρέπει να αναπτυχθούμε και εμείς ταυτόχρονα. Πρέπει όμως να υπάρξει βελτίωση των υποδομών για να αντέξει το νησί αυτή την ανάπτυξη», είναι ένα συμπέρασμα που διατυπώθηκε στη σύσκεψη και αυτά είναι θέματα που θα καθορίσουν τα ΤΠΣ. Βέβαια, για την επάρκεια των υποδομών (σ.σ. νερό, ενέργεια), καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι ενέργειες της Κεντρικής Διοίκησης, όπως για παράδειγμα με το υποθαλάσσιο καλώδιο για το ρεύμα στη Ρόδο από την ηπειρωτική χώρα.

Τέλος, οι συσκέψεις αυτές θα συνεχιστούν, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί, ότι όλη αυτή η διαδικασία, είναι γνωμοδοτική, αφού η Κεντρική Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει και ερήμην των δήμων. Για τον λόγο αυτό, προφανώς, και για να έχουμε λόγο για το μέλλον μας, ο δήμος ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς…χωρίς εμάς.

ΠΗΓΗ rodiaki.gr