7 Ιουλίου 2024

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

 

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Από αυτήν τη στήλη στις 15/6/2024 αναφερθήκαμε στα μηνύματα που έστειλαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 οι Έλληνες πολίτες. Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, όπως αναμενόταν, ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Με τη μαζική αποχή από τη διαδικασία των εκλογών έδειξε, καταρχήν, την απογοήτευσή του για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, το οποίο βαρύνεται με τις όποιες παθογένειες παρατηρούνται.

Οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά πρωτίστως στην κυβέρνηση, καθώς αρκετές φορές υπουργοί της με αλαζονεία επικαλούνταν το 41% με το οποίο στις προηγούμενες εκλογές οι Έλληνες πολίτες ανέδειξαν τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση της χώρας. Αυτή η αλαζονεία, που επιδεικνυόταν συχνά, προκαλούσε το λαϊκό συναίσθημα και έτσι οι πολίτες την προσγείωσαν, δεδομένου ότι εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. περίπου 1.000.000 πολίτες, στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική και πρόσωπα, και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Και όχι να προσπαθεί να αναδείξει σε εθνικό πρόβλημα τα ομόφυλα ζευγάρια, διχάζοντας την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα που μπορούσε να λυθεί με κάποια βελτίωση της νομοθεσίας στα σύμφωνα συμβίωσης.

Βεβαίως, η Ν.Δ. θα είναι άλλα τρία χρόνια στην εξουσία και μπορεί, αν πήρε το μήνυμα, να βελτιώσει τη θέση της, εξαλείφοντας τα φαινόμενα αλαζονείας και ασχολούμενη με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που ταλανίζονται καθημερινά από την ακρίβεια.

Στο διάστημα που πέρασε έγινε ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος μάλλον δεν έπεισε τους πολίτες ότι κάτι αλλάζει. Για να πειστούν οι πολίτες, χρειαζόταν μάλλον κάτι συγκλονιστικό, όπως η μείωση του αριθμού των υπουργών και υφυπουργών, που για το μέγεθος της χώρας μας είναι υπερβολικός, και ταυτόχρονα να στέλνει κάποια ηχηρά μηνύματα σε γειτονικές χώρες, όταν απαιτείται.

Μετά τις εκλογές τα μεν κόμματα της Κεντροαριστεράς μπήκαν σε κύκλο εσωστρέφειας και η κυβέρνηση προχώρησε σε ανασχηματισμό, αλλά τα λιμνάζοντα νερά τάραξαν με κοινή τους εμφάνιση πριν από μερικές μέρες σε παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Οι ομιλίες τους έτυχαν ευρείας δημοσιότητας, οπότε δεν έχει νόημα να αναφέρω εκτενώς όσα είπαν. Το γεγονός όμως ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί με θάρρος μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η χώρα αλλά και η Ευρώπη αποδεικνύει ότι τα προβλήματα είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερα από όσο υπολογίζουν οι πολίτες, ακόμα και στα εθνικά μας θέματα.

Για όσα γίνονται στη γειτονιά μας και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου είναι σε έξαρση οι μεγαλοϊδεατισμοί, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «είναι ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα σε Τίρανα και Σκόπια: τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί (ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί τους) αποφάσισαν να μιλήσουν, εκφράζοντας ουσιαστικά την αγωνία τους για όσα συμβαίνουν διεθνώς, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της χώρας μας και τις επιβαλλόμενες εξελίξεις στην Ε.Ε. και τη βαλκανική γειτονιά μας. Έχουν, δε, ιδιαίτερη σημασία οι τοποθετήσεις τους, ειδικά στα εθνικά μας θέματα, και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, γιατί λόγω προηγούμενης ιδιότητας έχουν τη δυνατότητα, όπως θα έλεγε ο ποιητής, να ακούνε «τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».

* Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΠΗΓΗ https://www.antinews.gr/