9 Ιουλίου 2024

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Ένα έκτρωμα πλήρους διάλυσης και εμπορευματοποίησης των δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

 


Σε θέση μάχης μπαίνουν Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναρτήθηκε προς διαβούλευση την Παρασκευή το μεσημέρι, με αντικείμενο «την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια με τον Ν.2716/1999», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση και πλήρης εμπορευματοποίηση των δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.


Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο οδοστρωτήρα, που καταργεί τα δύο (ΨΝΑ και ΨΝΘ) από τα τρία εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.
Καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας που λειτουργούν πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και τους συνενώνει σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό, τον «ΕΟΠΑΕ», ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.
Σε θέση μάχης Ομοσπονδίες και Σωματεία ενάντια στο νομοσχέδιο
«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να μην φτάσει στην Βουλή. Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα αφήσουμε τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης να γίνουν βορά στα χέρια κάθε λογής ιδιώτη, δεν αφήσουμε τους ασθενείς μας, τους θεραπευόμενους στον τομέα των εξαρτήσεων να μείνουν στο περιθώριο και μακριά από την βασική κάλυψη των αναγκών τους! Να σημάνει συναγερμός!», σημειώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ και καλεί όλες τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας, όλα τα σωματεία και τους φορείς στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση σε πλατιά πανελλαδική σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης μας απέναντι στο σχέδιο νόμου έκτρωμα, που καταργεί και διαλύει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, στην Αίθουσα Πολλαπλών του ΨΝΑ (Δαφνί), την Τετάρτη 10/7, στις 11 πμ. Η σύσκεψη θα γίνεται και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και θα σταλούν τις επόμενες μέρες περαιτέρω οδηγίες, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός σε όλη την Ελλάδα!
Eπίσης καλεί τους εργαζόμενους και την επιστημονική κοινότητα του Νοσοκομείου, να συμμετέχουν μαζικά σε κινητοποίηση στην Πύλη του ΨΝΑ, την Παρασκευή 12/7 και ώρα 8 πμ, με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια, καθώς εργαζόμενους από τα όμορα Νοσοκομεία και φορείς στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση.
Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας, τα σωματεία και τους φορείς στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση προσανατολίζονται σε πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16/7, με κινητοποίηση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.
«Θα μας βρουν απέναντί τους! Το σχέδιο νόμου θα μείνει στα χαρτιά!», διαμηνύουν.