2 Ιουλίου 2024

Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για το Ιδιοκτησιακό δασών και δασικών εκτάσεων νήσου Ικαρίας

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 27/06/2024

Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για το Ιδιοκτησιακό δασών και δασικών εκτάσεων νήσου Ικαρίας»

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως προσφάτου ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ικαρίας με Αρ. Πρωτ.: 2508/15-05-2024 σχετικά με το Ιδιοκτησιακό καθεστώς δασών και δασικών εκτάσεων, ο εν λόγω Δήμος καλεί το ΥΠΕΝ όπως εντάξει σε σχέδιο νόμου του νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί το θέμα των διακατεχόμενων εκτάσεων (σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις του 1927) για τις οποίες διεκδικεί την κυριότητά τους.

 Η αναφερόμενη απόφαση βασίζεται σε προγενέστερες αποφάσεις του Δημοτικού της Συμβουλίου ήτοι: α) Απόφαση Δ. Σ 162-2016 (Συμπεράσματα επιτροπής για την αναγνώριση δασών και δασικών εκτάσεων), β) Απόφαση Δ. Σ 19-2021 (Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της ανάρτησης δασικού χάρτη του Δήμου Ικαρίας) και γ) Απόφαση Δ. Σ 53-2024 (Διαμαρτυρία για τη «δασικοποίηση» και την υφαρπαγή της δημοτικής και ιδιωτικής γης από το κράτος).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως υιοθετήσετε την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ικαρίας, ώστε να ενταχθεί σε σχέδιο νόμου νομοθετική ρύθμιση διευθέτησης των διακατεχόμενων εκτάσεων (σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις του 1927), τις οποίες την κυριότητα αυτών διεκδικεί ο Δήμος Ικαρίας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ