8 Ιουλίου 2024

Επίκαιρη ερώτηση Φάμελλου στον πρωθυπουργό για το «χαράτσι» στους ελεύθερους επαγγελματίες

 

Εξηγήσεις προσωπικά από τον πρωθυπουργό για το «χαράτσι» που επέβαλε η κυβέρνησή του στους ελεύθερους επαγγελματίες περιμένει στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τη σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφερόμενος εκ νέου σε αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό πλαίσιο φορολόγησης, ο κ. Φάμελλος ερωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των διατάξεων για την τεκμαρτή φορολόγηση (ν. 5073/2023) -όπως άλλωστε (υπενθυμίζεται στο σχετικό κείμενο) έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτοντας σχετική τροπολογία- και να ξεκινήσει διάλογο για δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει και θα προλαμβάνει τη φοροδιαφυγή, όπως εισηγούνται και οι φορείς των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η κυβέρνηση υποσχέθηκε [σημειακές διορθώσεις] οι οποίες όμως θα έρθουν από τον Σεπτέμβρη και μετά, ενώ θα έχει προηγηθεί η βεβαίωση και πληρωμή των υπέρογκων και άδικων φόρων, που θα οδηγήσουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες σε λουκέτο…» σημειώνει ο κ. Φάμελλος, προκαλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει για ποιο λόγο επιμένει σ’ αυτόν τον «κατάφωρα άδικο» νόμο, παρότι και ο ίδιος παραδέχτηκε πως χρειάζεται διορθώσεις.

«Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, για εισόδημα που ενδεχομένως δεν εισέπραξαν, χωρίς μάλιστα να έχουν συγκεντρώσει και τις ηλεκτρονικές δαπάνες για το 2023, με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνσή τους» επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Πληθώρα επαγγελματιών, επιστημόνων, βιοτεχνών και εμπόρων μπροστά στην υπέρμετρη και αναντίστοιχη με τον τζίρο τους αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων οδηγούνται σε λουκέτο, για να ικανοποιήσουν τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη και το σχέδιο Μητσοτάκη για συγκέντρωση του οικονομικού πλούτου σε λίγα ολιγοπώλια σε βάρος των μικρομεσαίων…».