Ολοένα και πιο συχνά και πιο μεγάλες εμφανίζονται οι ουρές των Τούρκων για τα πλοία που φεύγουν από το Αϊβαλί προς τη Μυτιλήνη, κάπως έτσι συμβαίνει και με τα άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου, ίσως συντελεί και η καθιέρωση της γρήγορης ή βίζας πόρτας, που καθιερώθηκε φέτος.
Τούτες τις μέρες έγιναν viral οι δηλώσεις της διάσημής Τουρκάλας ηθοποιού Begüm Öner, η οποία πέρασε λίγες μέρες διακοπές στην Σάμο και στο Μπόντρουμ.
Δήλωσε πολύ στενοχωρημένη για τη διαφορά τιμών και σχολίασε: «Οι τιμές στη Σάμο είναι οι μισές από το Μπόντρουμ! Αν φας γαρίδες, καλαμάρι ή χταπόδι περίπου θα πληρώνεις 5 χιλ. λίρες στο Μποντουμ και μόνο 1500 - 1000 στη Σάμο!
Οι παραλίες είναι ελεύθερες και η χρήση ξαπλώστρας δωρεάν, ενώ στη Τουρκία παντού πληρώνεις». Στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) από την Ένωση Ξενοδόχων (Alişir Şahin), εντοπίζεται μείωση στους εγχώριους τουρίστες περίπου 20% αλλά αύξηση απ’ τους ξένους 13%. Ανάμεσα τους και ο μεγιστάνας Τζεφ Μπέζος που ξόδεψε μες τη βδομάδα σ ένα γεύμα σε εστιατόριο του Μαρμαρίς, 100 χιλ. ευρώ, 3,5 εκατ. Τ.Λ!
Οι Επιχειρηματίες του κλάδου στα θέρετρα του Αιγαίου ,Μποντρουμ, Τσεσμέ, Αιβαλί κλπ, εντοπίζουν το πρόβλημα και δίνουν εξηγήσεις για μερικούς αδίστακτους που δυσφημίζουν τα εστιατόρια και τα καφέ, για κρατική πολιτική που εκμισθώνει τις παραλίες και γιγαντώνει το «κίνημα διαμαρτυρίας της πετσέτας» και θεωρούν ότι η τάση να πηγαίνουν οι Τούρκοι στα ελληνικά νησιά είναι ¨μόδα¨ και θα περάσει! Το Υπ. Οικονομικών προσπαθεί με κάθε τρόπο να ρίξει τον πληθωρισμό, όμως η ακρίβεια που επικρατεί στην Τουρκία κάνει δύσκολο το όνειρο των θερινών διακοπών. Έτσι η Ελλάδα γίνεται ο πρώτος και πιο προσιτός σταθμός στις επιλογές των τούρκων φέτος για διακοπές στο εξωτερικό.
Αν τα προξενεία χαλάρωναν λίγο και έδιναν περισσότερες βίζες και αν υπήρχε αυξημένο πλαφόν στην έκδοση επιτόπιας βίζας στα νησιά, (τώρα για την Μυτιλήνη είναι περίπου 300 άτομα ημερησίως, που στο σύνολο των τούρκων επισκεπτών είναι 20 με 25%) θα ήταν πολύ περισσότεροι οι επισκέπτες. Σημαντικό κίνητρο αποτελεί και η προμήθεια και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών η τιμή των οποίων είναι απλησίαστη στην Τουρκία.
Επίσης οι τούρκοι επισκέπτες αναφέρονται θετικά στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στην Ελλάδα, π.χ. μεγάλες μερίδες, φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, ενώ ισχυρίζονται ότι τα καταλύματα στα νησιά δεν είναι τόσο σύγχρονα και μεγάλα, δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό, όπως οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες (αλλά απρόσωπες) στην Τουρκία.