27 Ιουλίου 2024

Στους δρόμους 59 Ιατρικοί Σύλλογοι για τις απειλές Άδωνι στους ιδιώτες γιατρούς

 

Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έρχονται την Δευτέρα 29 Ιουλίου στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν
Επί ποδός είναι 59 Ιατρικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα κατά του Άδωνι Γεωργιάδη λόγω της επίμαχης διάταξης, που προβλέπει ποινές σε όσους γιατρούς δεν συνδράμουν στα περιφερειακά νοσοκομεία για να καλυφθούν οι εφημερίες.
Έτσι όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας αναμένεται να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στη Βουλή οπότε και ψηφίζεται η επίμαχη διάταξη για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους.


Να υπενθυμιστεί εδώ ότι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το οποίο περιλαμβάνει και τη διάταξη που προβλέπει ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα στηρίξουν το ΕΣΥ, με τον αποκλεισμό τους από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ.
Ιατρικοί Σύλλογοι: Οι αντιδράσεις και τα μπρος- πίσω του Άδωνι
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πίσω, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ενεργοποιήσει την επίμαχη διάταξη αφού δεν θα εκδώσει την υπουργική απόφαση με τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Μάλιστα το επιχείρημα του είναι ότι βρέθηκαν οι γιατροί στις περισσότερες περιοχές που παρουσιάζουν ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό και γι’ αυτό δεν απαιτείται η περαιτέρω συμβολή ιδιωτών γιατρών.
Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr επιχειρεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς ο κλάδος αποτελεί και έναν προνομιακό συνομιλητή της κυβέρνησης αφού βρίσκεται κοντά στην κυβερνώσα παράταξη.
Εξάλλου οι τελευταίες ενέργειες του υπουργού Υγείας άλλωστε φαίνεται να έχουν στοιχίσει στο πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης που δέχεται βολές και εκ των έσω όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, καθώς εκτός από γαλάζιους συνδικαλιστές, στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχουν διαμαρτυρηθεί και πάρα πολλοί βουλευτές.
Ωστόσο ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην ψήφιση της διάταξης αλλά μόνο στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Στους δρόμους και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Την ίδια στιγμή και οι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»
Αναλυτικότερα η ΟΕΝΓΕ απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας 29 Ιουλίου και στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας με κύριο αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο όπως υποστηρίζουν διαλύει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης» και πριμοδοτεί ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να διαμορφωθούν «νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς που εμπορεύονται την ψυχική οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα (ΕΙΝΑΠ) η οποία προκηρύσσει απεργία τη Δευτέρα 29/07/24, μέρα κατάθεσης και ψήφισής του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία στην ολομέλεια της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες.
 Μαρία Γλένη
https://www.healthreport.gr/