8 Ιουνίου 2024

Το Πόθεν Έσχες του Μητσοτάκη «βραχυκυκλώνει» από την εποχή της Siemens

 

Μετά το αυτογκόλ της ΝΔ που επέμενε να δημοσιοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης την περιουσιακή του κατάσταση, η πολιτική προεκλογική συζήτηση έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στα… διαχρονικά «βραχυκυκλώματα» των δηλώσεων Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι προβληματικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο ούτε ξεκίνησαν με τις εξωχώριες εταιρείες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και το διαβόητο σπίτι του Βολταίρου.

Ήδη από το 2008, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γέμιζαν με άρθρα για την εμπλοκή της οικογένειας Μητσοτάκη και ιδιαίτερα του Κυριάκου, στο τεράστιο σκάνδαλο της Siemens.

Η αποκάλυψη ότι ο τότε βουλευτής της ΝΔ, συναλλάχθηκε με τη γερμανική εταιρεία, από την οποία προμηθεύτηκε συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικά κέντρα κ.ά.) κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2007 και αποπλήρωσε το χρέος του μόλις στις 2 Ιουνίου του 2008, προκάλεσαν σάλο.

Η αντίστοιχη επιταγή, ύψους 43.000 ευρώ, του κ. Μητσοτάκη κατατέθηκε στην τράπεζα Alpha Bank μόλις τρεις ημέρες μετά την κατάθεση του πρώην λογιστή της Siemens στον ανακριτή, κατά την οποία αποκαλυπτόταν η σχέση του βουλευτή με την εταιρεία. Οι προμήθειες είναι της τάξης περίπου των 120.000 ευρώ και εκδόθηκαν από την Siemens και Fujitsu Siemens, άρχισαν δε να πληρώνονται στις αρχές του 2008.

Είχε τότε αποκαλυφθεί επίσης ότι στον ανακριτή κατατέθηκαν και τιμολόγια άλλων εταιρειών (ANADELTA, COMCONET LTD), που προμήθευσαν το πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη και τα οποία βρέθηκαν στο λογιστήριο της Siemens.


Συνολικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμονές των εκλογών του 2007 φέρεται να έλαβε από τη SIEMENS εξοπλισμό αξίας 140.000 ευρώ χωρίς να πληρώσει.

Χωρίς Δικαιοσύνη
Οι εμπλεκόμενοι στο ομολογημένο σκάνδαλο της Siemens, εξαιτίας του οποίου το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, τα οποία συνέβαλαν ασφαλώς στη χρεοκοπία της χώρας, είτε κρίθηκαν επί της ουσίας αθώοι (λόγω και τραγικών λαθών ακόμη και στη σύνταξη κατηγορητηρίων) είτε απαλλάχτηκαν επειδή τα αδικήματα που είχαν διαπράξει παραγράφηκαν.

Πώς; Λόγω των δραματικών καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης, η οποία επέτρεψε να περάσει πάνω από μια δεκαπενταετία από τότε που αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο, με αποτέλεσμα κακουργηματικές πράξεις που εμφανίζονταν να έχουν διαπραχθεί από ενορχηστρωτές και πρωταγωνιστές του σκανδάλου να μην μπορούν πλέον να διερευνηθούν. Οι πράξεις και οι χρόνιες παραλείψεις της Δικαιοσύνης, που κόστισαν τόσο σε χρόνο όσο και σε αποδεικτική ουσία, συνιστούν στην πραγματικότητα ένα δεύτερο, παράλληλο σκάνδαλο, για τη διάπραξη του οποίου πρέπει να αναζητηθούν πειθαρχικές, ακόμη και –γιατί όχι;– ποινικές ευθύνες.

Ετσι, η ποινική κατάληξη της υπόθεσης, η απαλλαγή δηλαδή των εμπλεκομένων, μόνο με θέατρο του παραλόγου μπορεί να παραλληλιστεί, με δεδομένο μάλιστα ότι η ίδια η Siemens είχε αποδεχτεί ότι έδωσε μίζες στα δύο κυρίαρχα κόμματα την εποχή εκείνη, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το ελληνικό δημόσιο. Πρωταγωνιστές άλλωστε του σκανδάλου είχαν παραδεχτεί τη διακίνηση του μαύρου χρήματος προς τα κομματικά ταμεία. Ο τότε ταμίας του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι στα ταμεία του κόμματος είχαν καταλήξει 1 εκατ. μάρκα, ενώ για τον ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο είχε κριθεί πρωτοδίκως ότι είχε τον πλήρη έλεγχο των χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν για δωροδοκίες στη χώρα μας.


Επαφές Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη
Όπως προκύπτει από το ημερολόγιο της γραμματέα του Μιχ. Χριστοφοράκου Κατερίνας Τσάκαλου, από τις συνολικά 620 συναντήσεις και επαφές που είχε ο επικεφαλής της Siemens Hellas με πολιτικά πρόσωπα, πάνω από τις μισές (συγκεκριμένα οι 356) ήταν με την οικογένεια Μητσοτάκη και οι περισσότερες εξ αυτών με την Ντ. Μπακογιάννη και τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος εμφανίζεται συγκεκριμένα να έχει συναντηθεί 30 φορές με τον Κυρ. Μητσοτάκη και να έχει κάνει μαζί του 60 επαφές. Ακόμη 30 φορές συναντήθηκε με την Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία έκανε ακόμη 72 επαφές, ενώ 23 φορές είχε δει τον αποθανόντα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε επιπλέον 98 επαφές. Τέλος, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε δει δύο φορές τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με την οποία είχε ακόμη 30 επαφές.

Οι σχέσεις Χριστοφοράκου – οικογένειας Μητσοτάκη δεν πιστοποιούνται βέβαια μόνο απ’ όσα έχει καταγράψει η Κ. Τσάκαλου στο ημερολόγιό της. Αλλωστε ο Χριστοφοράκος και το ζεύγος Μητσοτάκη υπήρξαν και γείτονες τόσο στην Τήνο όσο και στην Κηφισιά. Οπως έχει αποκαλύψει το Documento στο παρελθόν, ανάμεσα στο σπίτι του ζεύγους Μητσοτάκη και αυτό του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Siemens στα βόρεια προάστια της Αθήνας υψώνεται μόνο ένας τοίχος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα οικόπεδά τους στην Τήνο.

Προκύπτει επιπλέον ότι τουλάχιστον από το 2001 Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Γκραμπόφσκι επικοινωνούσαν με το γραφείο του Χριστοφοράκου προκειμένου άλλοτε να τον ευχαριστήσουν για κάτι (όπως για κάποιο γραφείο ή κάποιο τηλέφωνο) και άλλοτε και να ζητήσουν εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στο ημερολόγιο της Τσάκαλου υπήρχε μέχρι και το βιογραφικό σημείωμα της Μ. Γκραμπόφσκι.

Το δεδομένο όμως είναι ότι τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης εξόφλησαν όσα προμηθεύτηκαν από τη Siemens, αφού τα ονόματά τους είχαν κατατεθεί στην εισαγγελία και μάλιστα από τον πιο κοντινό άνθρωπο του Μιχ. Χριστοφοράκου. Οι εισαγγελικές αρχές πάντως δεν αναζήτησαν ποτέ από πού προήλθαν τα ποσά με τα οποία εξοφλήθηκε η Siemens από τον Κυρ. Μητσοτάκη και γιατί τα τιμολόγια μαζί με άλλων εταιρειών βρέθηκαν στους φακέλους της Siemens ως χορηγίες.

Αποπληρωμή 2 μέρες μετά την καταγγελία 
Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξόφλησε το τελευταίο τιμολόγιο ύψους 43.850 ευρώ μόλις στις 2 Ιουνίου 2008, δηλαδή 2 μέρες μετά τις καταθέσεις στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της SIEMENS «για χορηγίες της εταιρείας σε πολιτικούς και κόμματα».

Στην απάντησή του στις αποκαλύψεις πρακτικά έλεγε ότι αφού «ξεχρέωσε», έστω και καθυστερημένα, δεν υπάρχει… θέμα, αφού υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο περί χορηγίας αλλά για αγορά επί πιστώσει. Είπε ότι έκανε συμφωνία με την εταιρεία να πληρώσει σ’ ένα χρόνο,  όπως και έπραξε. «Τα τρία πρώτα τιμολόγια αξίας 93.277 ευρώ εξοφλήθηκαν πλήρως από 14 Ιανουαρίου μέχρι 21 Μαρτίου 2008 ενώ το τελευταίο τιμολόγιο εξοφλήθηκε πλήρως στις 2 Ιουνίου 2008».

«Το καλοκαίρι του 2007 συμφώνησα με την εταιρία Siemens την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τηλεφωνικού κέντρου του καινούργιου μου γραφείου. Αναλυτικά προμηθευτικά από την εταιρία και από συνεργάτες/ υπεργολάβους της τον ακόλουθο εξοπλισμό:

* Fujitsu Siemens Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλα ηλεκτρονικά ήδη αξίας 40,248,25 Ευρώ
* Ι Δημητρακόπουλος ANADELTA (υπεργολάβος Siemens): καλωδιώσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και υπηρεσίες αξίας 16,400, 58 Ευρώ
* Comconet Ltd (υπεργολάβος Siemens) Ηλεκτρολογική εγκατάσταση, καλωδίωση, οργάνωση computer room και υπηρεσίες αξίας 36,628,20 ευρώ
* Siemens: Eγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου αξίας 43,850,17 ευρώ

Ζήτησα από την εταιρία, όπως έξαλλου είναι ο κανόνας για μία τέτοια αγορά, μία διευκόλυνση πληρωμής έτσι ώστε όλα τα τιμολόγια να εξοφληθούν εντός ενός έτους από την προμήθεια του εξοπλισμού. Είναι προφανές, αλλά στη παρούσα συγκυρία χρειάζεται να το επαναλάβω, ότι ΟΛΑ το τιμολόγια εκδόθηκαν στο όνομα μου.

Τα τρία πρώτα τιμολόγια αξίας 93,277.03 εξοφλήθηκαν πλήρως από 14/1/2008 μέχρι 21/3/2008 ενώ το τελευταίο τιμολόγιο εξοφλήθηκε πλήρως στις 2/6/2008. Οι αποδείξεις εισπράξεως και τα τραπεζικά καταθετήρια αποδεικνύουν πλήρως τον ισχυρισμό μου και είναι στη διάθεση του καθενός.

Θα ζητήσω αύριο συνάντηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα για να του καταθέσω όλα τα σχετικά παραστατικά. Δεν θα επιτρέψω να συνδεθεί το όνομά μου και η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή σε μία υπόθεση με πολλές σκοτεινές πλευρές. Ελπίζω σύντομα η υπόθεση της Siemens να επανατοποθετηθεί στη σωστή της βάση», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/