18 Ιουνίου 2024

Το σχέδιο Κασσελάκη, το plan B και οι επόμενες κινήσεις – Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο

 

Την πεποίθηση του ότι «ο ελληνικός λαός με το μήνυμα της κάλπης, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να είναι ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης» εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, προαναγγέλλοντας ότι τους επόμενους μήνες θα συγκροτήσει τη σκιώδη κυβέρνηση «για να ξέρει ο ελληνικός λαός ακριβώς ποιοι θα είναι γύρω μου, όταν θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει».

Είναι ολοφάνερο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει να πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομα, ασκώντας σωστή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, θα είναι σε θέση να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, χωρίς να χρειαστεί καμία σύμπραξη με άλλη πολιτική δύναμη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως υπάρχει ο κίνδυνος να μπει το κόμμα στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους στις ευρωεκλογές και να αποκτήσει ξαφνικά «αξία φόβητρου» ο πρωθυπουργός, τέτοια ώστε να περάσει στον κόσμο το μήνυμα πως είναι …σχεδόν ανίκητος.

Το plan B
Πάντως, τόσο με την παρέμβασή του στο Documento της Κυριακής, όσο και με χθεσινές δημόσιες εμφανίσεις του, ο Νίκος Παππάς καταθέτει μια πρόταση, η οποία διαφέρει από αυτά που μάλλον σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο τομεάρχης Οικονομικών και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό (ώστε να μπορέσει αυτό το ευρύ σχήμα να διεκδικήσει το bonus αν βγει πρώτο στις εκλογές).

«Δεν πιστεύω σε συμφωνίες κορυφής. Πιστεύω στη λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτό ήταν και το κύριο καύσιμο που είχα τους τελευταίους μήνες για να αντέξω την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχτηκα. Η νομιμοποίηση από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και εάν θελήσει η κοινωνία να υπάρξει ένα νέο εναλλακτικό κυβερνών σχήμα στη χώρα μας μέσω της συναίρεσης κομμάτων, προφανώς και θα θέσω υποψηφιότητα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και τόνισε πως θα διεκδικήσει την προεδρία, ακόμα και αν απέναντί του κατέβει ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο πάντως αποκάλεσε «σημαία».


Είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται πως γίνεται ήδη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην κοινωνία και πως οι πολίτες μπορεί να απαιτήσουν από τα δύο μεγάλα προοδευτικά κόμματα να τα βρουν. Θα ήταν πολιτικά αφελές να έθετε εαυτόν εκτός μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή τη στιγμή φαντάζει μακρινό σενάριο η υλοποίησή της…

Βεβαίως, έξω από κάθε κουβέντα παραμένει η Νέα Αριστερά, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25, ενώ ούτε κουβέντα δεν γίνεται για το ΚΚΕ.

Τα επόμενα βήματα
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να χτίσει συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία, σε επιμελητήρια, συνδικάτα, επαγγελματικές ενώσεις και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και να δημιουργήσει τις απαραίτητες συγκλίσεις με ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, ώστε να στηριχθούν φιλολαϊκά νομοσχέδια.

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «ανακάλεσε» κατά κάποιο τρόπο τον χαρακτηρισμό «εκβιαζόμενος» που είχε χρησιμοποιήσει για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:


«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το θύμα, δεν είναι ο θύτης κι εγώ είμαι με το θύμα. Ίσως ήταν υπερβολή τα όσα είπα περί εκβιαζόμενου. Σκέφτομαι εκ των υστέρων τις ψυχικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος όταν έρχεται σε μια τέτοια θέση, να παρακολουθείται χωρίς να γνωρίζει τον λόγο» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο
Σήμερα στις 10.30 το πρωί συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, στο τέλος του μήνα η Κεντρική Επιτροπή (όπου πιθανότατα θα κατατεθεί και θα συζητηθεί η πρόταση από τους Θεοχαρόπουλο και Ραγκούση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, ώστε να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργά στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς), ενώ αναμένεται και νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

«Απόφαση πατριωτισμού»
«Περήφανος για την Ιστορία της παράταξής μας. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήραν μια γενναία απόφαση κόντρα σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Μια απόφαση πατριωτισμού» ανέφερε χθες αργά το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίον είχαν θερμή χειραψία.

«Πριν σχεδόν ένα χρόνο βρέθηκα στη λίμνη Δοϊράνης, στα σύνορα της χώρας, πριν καν πάρω την απόφαση να κατέβω ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με ειλικρίνεια, αδιαμεσολάβητα, όπως κάνω πάντα, σας μίλησα για τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών: Πατριώτης είναι αυτός που με αυταπάρνηση θυσιάζει κάτι από τον εαυτό του για το κληροδότημα της πατρίδας του» τόνισε στην ανάρτησή του.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/