Μετά τη χρεοκοπία του FTI, εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον
Στον αέρα βρίσκεται η τύχη εκατοντάδων εργαζομένων στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.
Η είδηση για τη χρεοκοπία του γερμανικού ομίλου που έχει έδρα το Μόναχο έσκασε προ ημερών συμπαρασύροντας τις θυγατρικές του ομίλου ανά τον κόσμο, όπως η Meeting Point Hellas στη χώρα μας, που έχει δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά. Το σοκ για τους εργαζόμενους ήταν μεγάλο γιατί πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, είχε γίνει γνωστό ότι μπήκε νέος επενδυτής, το αμερικανικό fund Certares, οπότε επικράτησε η αίσθηση πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα που συνέχιζε να αντιμετωπίζει η εταιρεία, μολονότι εν μέσω Covid είχε λάβει ενισχυμένη κρατική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος.
Αν και παράγοντες της αγοράς μιλούν για διαχειρίσιμες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση του FTI και επικεντρώνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα δεδομένα φαίνονται δύσκολα για τους περίπου 2.000 εργαζόμενους της εταιρείας που απασχολούνται σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία και αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί στα χαμένα, όπως και για τους τουρίστες που είχαν κάνει κρατήσεις. Παράλληλα όμως η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με τον FTI.
Το αρνητικό είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες. Οπότε υπάρχουν ερωτήματα και για το αν και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους, αλλά και για το τι θα γίνει με τους εποχικούς εργαζόμενους στους οποίους βασίζεται κυρίως η εταιρεία. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν, οπότε ακόμη δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να λάβουν ταμείο ανεργίας. Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν οι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να βρουν δουλειά το φετινό καλοκαίρι όταν οι σχετικές συμφωνίες κλείνουν ήδη από τον χειμώνα.
Ανασφάλεια
«Επικρατεί πολύ μεγάλη ανασφάλεια και είναι πολύ μεγάλο το σοκ» περιγράφει στην ΑΥΓΗ η Μ.Λ., εργαζόμενη στην εταιρεία. «Όταν μπήκε ο επενδυτής, θεωρήσαμε πως είχε λυθεί το ζήτημα και πως μπορούμε να πάμε παρακάτω. Αισθανόμαστε στα χαμένα αυτή τη στιγμή. Είμαστε πάρα, πάρα πολλοί. Μπορεί να υπάρχει μια ζήτηση στον τουρισμό, αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση στον τομέα που απασχολούνταν ο καθένας ή ότι υπάρχουν θέσεις στον τόπο όπου βρισκόμαστε» προσθέτει.
Από τη στιγμή που έσκασε το κανόνι του FTI, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική θυγατρική προκειμένου να λάβουν επαρκή ενημέρωση για το τι θα γίνει από δω και στο εξής. Επίσης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό και τα κατά τόπους εργατικά κέντρα, οι εργαζόμενοι διαβουλεύονται, συσκέπτονται και κινητοποιούνται. Μάλιστα, ήδη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε Κέρκυρα και Ηράκλειο, στο οποίο εδρεύει η Meeting Point Hellas, και προγραμματίζονται και νέες. Βασική διεκδίκηση των εργαζομένων, να υπάρξει πρόβλεψη με μια ειδική οικονομική ενίσχυση, όπως έγινε επί πανδημίας, και ένσημα για τους εποχικούς εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους. Παράλληλα, διεκδικούν να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για επικοινωνία με τα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού για το θέμα, ακόμη δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση της Πολιτείας, εντείνοντας την ανασφάλεια και την ανησυχία των εργαζομένων.
Τέλος, με αφορμή την οικονομική κατάρρευση του FTI, βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσαν με πρωτοβουλία της αρμόδιας τομεάρχη Καλλιόπης Βέττα ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού εστιάζοντας στις οικονομικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών και την ενίσχυση της φήμης της χώρας.
ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/