13 Ιουνίου 2024

Μητσοτάκης: Πιέσεις από τα δεξιά, φόβος για το κέντρο και ισορροπίες τρόμου ενόψει ανασχηματισμού

 

Τις ισορροπίες τρόμου στο κυβερνών κόμμα ανέδειξε η εκλογική πανωλεθρία στις Ευρωεκλογές. Η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα αίτια της μεγάλης εκλογικής συρρίκνωσης, δημιουργεί μεγάλες αντιθέσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά…

Μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαχειριστεί την μεγάλη πολιτική φθορά, δεχόμενος παράλληλα κριτική στα σχέδια περί «ανακύκλωσης προσώπων», τη στιγμή όμως που οι διαφορετικές ομαδοποιήσεις εντός της γαλάζιας παράταξης προσπαθούν να θέσουν την ατζέντα τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση να καθυστερήσουν λίγες μέρες. Ο ίδιος πλέον γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι αρκετά αποδυναμωμένος και για αυτό φοβάται να πάρει αποφάσεις, που μπορεί να τον οδηγήσουν σε ένα σπιράλ συνεχούς φθοράς. Την ίδια ώρα λαμβάνει τα μηνύματα ορισμένων συνεργατών του, οι οποίοι του λένε ότι εάν δεν προχωρήσει σε δομικές και ριζικές αλλαγές, θα έχει σύντομα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.

Ισορροπίες… τρόμου
Έχοντας λάβει το μήνυμα τόσο από τους συνεργάτες του όσο και από τα γαλάζια στελέχη, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει… διαπιστευτήρια μέσω των αλλαγών που προτίθεται να κάνει στην εκλογική και κομματική βάση. Για τον λόγο αυτόν φαντάζει ως «παζλ» για δυνατούς λύτες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λόγω ανασχηματισμού, αλλά και ο τρόπος με τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα στο δεξιό ακροατήριο της ΝΔ δίχως να χάσει την επαφή με την κεντρώα δεξαμενή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τις τελευταίες μέρες την δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης, να μιλάει για ταυτοτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καθώς η πολιτική του «κέντρου», έχει απομακρύνει από το κυβερνών κόμμα, χιλιάδες γαλάζιους ψηφοφόρους, όπως λένε.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας περί κέντρου-δεξιάς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν με αφορά καθόλου αυτή η κουβέντα», συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι εάν θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Το μήνυμα της κάλπης ήταν «τρέξτε πιο γρήγορα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν είναι δεξιό ή αριστερό το να έχουμε καλύτερες δομές στην υγεία. Επίσης, σε ότι αφορά τα εκ δεξιών κόμματα είπε ότι «πήραν τον περίπου τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων και το 2019 και το 2023 και το 2024. Ανακατανεμήθηκαν σε άλλα κόμματα».


Οι εσωτερικές αντιθέσεις και το μήνυμα για δεξιά στροφή
Το εκλογικό στραπάτσο έχει οδηγήσει τα μεγάλα στελέχη της ΝΔ να επικοινωνούν είτε άμεσα, είτε με «αιχμές» σε δημόσιες τοποθετήσεις τους την ανάγκη να στρίψει ξανά το τιμόνι προς τα δεξιά. Ο Άδωνης Γεωργιάδης είπε στο Action24 ότι στη ΝΔ κόστισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, «μας το κρατούσαν». Παράλληλα, αφού υποστήριξε πως: «δεν υπάρχει κεντροδεξιά, χωρίς δεξιά», σημείωσε ότι «το πιο δεξιό κομμάτι της ΝΔ αντιμετωπίστηκε αφ’ υψηλού, το υποτιμήσαμε». Σημειώνεται, ότι και στις εσωκομματικές εκλογές του 2016, ο υπουργός Υγείας είχαν βασικό μότο σε όλη την εσωκομματική διαδικασία, ότι «δεν υπάρχει κεντροδεξιά, χωρίς δεξιά».

Σε κοινή γραμμή με τον Άδωνη Γεωργιάδη εμφανίστηκε και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πήρε καθαρό μήνυμα. Να μεν οι πολίτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει την εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρώπη και να έχει τη διακυβέρνηση του τόπου, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχει ένα σαφές μήνυμα και για διαχειριστικά ζητήματα και για ταυτοτικά ζητήματα. Θεωρώ ότι όλα τα στελέχη πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα του κόσμου».

Μία άλλη διάσταση έχει βάλει στη δημόσια συζήτηση και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, έχει πει πολλές φορές ότι «το κέντρο είναι επάγγελμα». Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο γαλάζιος βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής ζήτησε τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, λέγοντας ότι «οι υπουργοί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και γι’αυτό χάσαμε».

Στην αντιπαράθεση περί της ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας, πήρε θέση και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντολή να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόβλημα δεν είναι το αριστερά ή δεξιά, αλλά να αντιμετωπίσουμε το βαθύ κράτος, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει. Για να το αλλάξεις βέβαια δεν υπάρχει μαγικό κουμπί, χρειάζεται δουλειά».

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/