7 Ιουνίου 2024

Τους ξεσκέπασε όλους η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου


Η Λαϊκή συσπείρωση συμμετείχε μετά από πρόσκληση στη σύσκεψη που διοργανώθηκε από τον δήμο στην οποία συμμετείχε ο υπουργός κος Τριαντόπουλος.

Εκφράσαμε την αγανάχτηση των σεισμόπληκτων, αλλά του συνόλου της κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που υπάρχουν 3.5 χρόνια μετά τον σεισμό. Προβλήματα που καταγράψαμε και αναφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προηγούμενες ημέρες και ενημερώσαμε τους συνδημότες μας με δελτίο τύπου.

Ζητήσαμε την άμεση και χωρίς διακοπές στο μέλλον χρηματοδότηση μέσω της αρωγής σε όλους τους τομείς όπως επιδότηση ενοικίου, αποκατάσταση κατοικιών κτλ.

Ζητήσαμε άμεσα να λυθεί το θέμα της έγκρισης φακέλων που έχουν υποβληθεί στην ΔΑΕΦΚ ,για να γίνει αυτό πρέπει να προληφθούν μηχανικοί και το απαραίτητο προσωπικό, να απλουστευτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που κατά την άποψη μας είναι έντεχνες και μεθοδευμένες.

Απαιτήσαμε την άμεση επισκευή των σχολείων και δημοσίων κτηρίων που δεν έχουν  προσβασιμότητα. Την άρση της επικινδυνότητας των κτιρίων που είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα  κατοίκων και διερχόμενων.

Καταγγείλαμε την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που εφαρμόζοντας την πολιτική κόστους –κέρδους στην αποκατάσταση των προβλημάτων αλλά και στις αποζημιώσεις των σεισμοπλήκτων έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια αλλά ταυτόχρονα βάζει εμπόδια στις ελάχιστες αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών και υποδομών.

Οι απαντήσεις που πήραμε δεν αντιστοιχούν στο ελάχιστο με τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο  Υπουργός για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι η χρηματοδότηση 1.000.000 περίπου για την επισκευή των σχολείων, ποσό που κατά την άποψη μας είναι ανεπαρκές. Στο θέμα των προσλήψεων μηχανικών που θα βοηθούσε στην έγκριση των αιτήσεων ,δεσμεύτηκε την δημιουργία γραφείου στη Σάμο που θα ενημερώνει τους ιδιώτες μηχανικούς για την πορεία των εγκρίσεων. Στο μεγάλο πρόβλημα των επικινδύνων κτιρίων στο μόνο που δεσμεύτηκε είναι η πιθανή τροποποίηση του νόμου ώστε οι δήμοι να μπορούν να προβαίνουν σε κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτηρίων όπως κάνουν με τα μη σεισμόπληκτα επικίνδυνα κτίρια.

Ζητήσαμε να μας βεβαιώσει για το ποσόν που είναι υποτίθεται δεσμευμένο για την Σάμο των 140.000.000, όπως μας έλεγαν οι εδώ τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι κανένα ποσό δεν είναι δεσμευμένο.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν και θα επιδεινώνονται καθημερινά, οι συνδημότες μας θα συνεχίσουν επί μακρόν να ταλαιπωρούνται μέσα στο γραφειοκρατικό πλέγμα, αλλά και την αναλγησία της κυβέρνησης. Τα δημόσια κτήρια θα είναι απροσπέλαστα και οι λαμαρίνες θα αποτελούν το ντεκόρ των χωριών και της πόλης. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θα δίνουμε την μάχη  μας όπου χρειαστεί για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Καλούμε όμως ταυτόχρονα και τους συνδημότες μας να ενισχύσουν αυτόν τον αγώνα.

Καταθέσαμε στον Υπουργό υπόμνημα στο οποίο αναφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Καταγγείλαμε την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στην κάλυψη των προβλημάτων που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές.

Επισυνάπτουμε το Υπόμνημα όπως κατατέθηκε:


                                                                      ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου καταγγέλλει την αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό του Οκτώβρη του 2020.

Περισσότερα από 3,5 χρόνια πέρασαν και ελάχιστες ενέργειες αποκατάστασης έχουν γίνει για την πλειοψηφία των σχολείων που τα περισσότερα στεγάζονται σε κοντέινερ. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Εκκλησιών και των δημοσίων κτιρίων  που επληγησαν και χαρακτηρίστηκαν μη προσβάσιμα. 

Επίσης μικρό ποσοστό ιδιωτών έχει λάβει οικονομική βοήθεια για την επισκευή των κατοικιών τους, ενώ η επιδότηση ενοικίου για τους σεισμοπλήκτους έχει σταματήσει να δίνεται. 

Σήμερα έχουν κατατεθεί 775 φάκελοι στην αρμόδια υπηρεσία για την επισκευή κατοικιών και έχουν εγκριθεί μόνο 100 περίπου, η δε προθεσμία υποβολής των φακέλων λήγει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν θα έχουν τον χρόνο να καταθέσουν φακέλους και σε όσους έχουν καταβληθεί χρήματα ίσως να ζητηθεί η επιστροφή τους. 

Η απαράδεκτη υπηρεσιακή κατάσταση που μεθοδευμένα έχει προωθηθεί  από την κυβέρνηση, προσβάλλει, ταλαιπωρεί και αδικεί  συνδημότες μας με στόχο να αποζημιωθούν στο ελάχιστο όσοι προλάβουν.

 Δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες στα επί μέρους προβλήματα που έχουν προκύψει και προκύπτουν καθημερινά επιδεινούμενα από την κρατική αδιαφορία. Τα γνωρίζετε διότι εκπροσωπείτε την κυβέρνηση ως καθ’ υλην αρμόδιος  Υπουργός  από την επομένη του σεισμού.

Οι συμπολίτες μας βιώνουν αυτόν τον εμπαιγμό αλλά και την αγανάχτηση που προκύπτει από την πολιτική  της κυβέρνησης παρά τις αρχικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις Υπουργών και αρμόδιων. 

Η πολιτική του κόστους-οφέλους  εφαρμόζεται και στην Σάμο όπως σε όλη  την Ελλάδα  όπου έχουν υπάρξει καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Στην εξίσωση αυτή αναζητείται ο άγνωστος Χ να εμπεριέχει  το μέγιστο  επιχειρηματικό όφελος αντί της κοινωνικής υποχρέωσης που απαιτεί κόστος προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα  του λαού μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  Ανατολικής Σάμου εκφράζει την αγανάχτηση των πληγέντων  για την πλήρη αθέτηση των υποσχέσεων από τους κυβερνητικούς αρμοδίους και απαιτούμε την αρωγή συνολικά και σε όλους τους τομείς στους συνδημότες μας όπως επίσης την πλήρη αποκατάσταση των κτηρίων και υποδομών. 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου