19 Ιουνίου 2024

Τα άγνωστα μονοπάτια εφιάλτης για τους τουρίστες

 

Εννέα εξαφανίσεις παραθεριστών, με τους τέσσερις να εντοπίζονται νεκροί και τους υπόλοιπους να παραμένουν άφαντοι μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα ● Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ που δίνει αρνητική δημοσιότητα στη χώρα ● Ειδική σήμανση στα μονοπάτια και καλύτερη ενημέρωση για τις συνθήκες καύσωνα συστήνουν κάτοικοι και παράγοντες του τουριστικού κλάδου.
Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει οι εξαφανίσεις τουριστών τον Ιούνιο, με 9 περιπτώσεις σε 2 εβδομάδες και 4 τουρίστες να εντοπίζονται επίσημα νεκροί, την ώρα που σβήνουν οι ελπίδες για τους υπόλοιπους που συνεχίζουν να αγνοούνται επί μέρες.

Το θέμα έχει φτάσει να απασχολεί μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, όπως οι βρετανικοί Guardian και Mirror και οι New York Times και Washington Post από τις ΗΠΑ, φέρνοντας αρκετή αρνητική δημοσιότητα στη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό, παρότι τοπικές αρχές και αρμόδιοι επισημαίνουν ότι και οι ίδιοι οι τουρίστες πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένοι.

Οι New York Times για τις εξαφανίσεις
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επισήμως αγνοούμενος συνεχίζει να θεωρείται ο 59χρονος Αμερικανός συνταξιούχος αστυνομικός Ερικ Κάλιμπετ, που εθεάθη τελευταία φορά πηγαίνοντας για πεζοπορία στην Αμοργό στις 11 Ιουνίου. Οι έρευνες σήμερα θα συνεχιστούν και με την προσθήκη ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. να τονίζουν ότι έχουν σαρώσει την περιοχή όπου εξαφανίστηκε και πιθανόν να κινήθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Τα στοιχεία από τις κεραίες κινητής δεν έχουν καταφέρει να δώσουν το στίγμα του 59χρονου, ενώ στις έρευνες συμβάλλουν και 2 Αμερικανοί αστυνομικοί που έφτασαν στη χώρα μας.

Ακαρπες είναι έως τώρα και οι έρευνες για τις δύο Γαλλίδες που χάθηκαν στη Σίκινο στις 15 Ιουνίου. Οι δύο γυναίκες, 73 και 64 ετών, είχαν βγει για πεζοπορία στο νότιο τμήμα του νησιού ενώ επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα και αφού η μία γυναίκα απέστειλε μήνυμα στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου τους ότι η συνοδοιπόρος της είχε ένα ατύχημα και δεν αισθάνεται καλά, χάθηκαν τα ίχνη τους. Παρά τις έρευνες που συνεχίζονται με τη συνδρομή πλωτών μέσων, εθελοντών και drones, σε ένα δαιδαλώδες τμήμα του νησιού, οι Γαλλίδες συνεχίζουν να αγνοούνται. Αγνοούμενο συνεχίζει να θεωρείται και ζευγάρι Ισραηλινών τουριστών που χάθηκε στις 14 Ιουνίου στη Βυτίνα.
Υπενθυμίζουμε ότι τραγική κατάληξη είχε η εξαφάνιση του Βρετανού παρουσιαστή του BBC, Mάικλ Μόσλεϊ, που χάθηκε στη Σύμη στις 5 Ιουνίου και εντοπίστηκε νεκρός έπειτα από 4 ημέρες. Νεκρός επίσης εντοπίστηκε 80χρονος Βέλγος στις 14 Ιουνίου στην Κρήτη που αγνοούνταν επί 24 ώρες, όπως και την Κυριακή 55χρονος από τις ΗΠΑ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τις 11 Ιουνίου στο Μαθράκι Κέρκυρας. Τη μακάβρια λίστα κλείνει (προς το παρόν) 74χρονος Ολλανδός που εντοπίστηκε το Σάββατο νεκρός σε δύσβατη έκταση στη Σάμο, αφού οι Αρχές, οι εθελοντές και drones τον αναζητούσαν μάταια επί 6 μέρες.

Μιλώντας την Κυριακή στο Open η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, παραδέχτηκε ότι τα περιστατικά εξαφανίσεων τουριστών είναι ήδη αρκετά, τονίζοντας ότι πρέπει και εκείνοι να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: «Αυτά τα περιστατικά είναι αρκετά μόλις τις 2 πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Ομως ήταν οι 2 εβδομάδες του καύσωνα, γνωρίζουμε όλοι τι συνθήκες επικρατούσαν στη χώρα μας, δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν άκουσαν ούτε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας ούτε της Πολιτικής Προστασίας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Δημογλίδου. Σε ποια γλώσσα να τις ακούσουν/πληροφορηθούν, αναρωτιέται κανείς, αλλά αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απευθυνθεί στο υπουργείο Τουρισμού και όχι στην εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν προχωρήσει πολλοί αυτοδιοικητικοί, διασώστες και περιπατητικοί σύλλογοι, ενώ κάτοικοι των νησιών και παράγοντες του τουριστικού κλάδου επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι χρειάζεται ειδική σήμανση σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή στα μονοπάτια, όπως και καλύτερη ενημέρωση των τουριστών στις χώρες τους για τις συνθήκες ακραίου καύσωνα στην Ελλάδα. Καλά όλα αυτά, αλλά –επαναλαμβάνουμε– κάποια μέριμνα για τη μετεωρολογική ενημέρωσή τους αφού έχουν πατήσει το πόδι τους στη χώρα μας υπάρχει στους σχεδιασμούς των αρμοδίων;

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ