25 Ιουνίου 2024

Εκχέρσωση πευκοδάσους από το στρατό! Δε μας φτάνουν οι πυρκαγιές

 


Στην εκχέρσωση 400 πεύκων στην περιοχή Μαλαγαρίου προχώρησε η 79η ΑΔΤΕ Σάμου, με το γνωστό παραμύθι της θέας το οποίο τείνει να γίνει συνήθεια με καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες. 
Πρόπερσι είχαμε την περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής όπου τα δέντρα έπεφταν σαν το χαλάζι σε διάφορα σημεία της περιοχής, με τη δασική υπηρεσία να ισχυρίζεται ότι καλώς κόπηκαν πάνω από 190 πεύκα αφού κι εκεί ο στρατός έχει λόγο. 

Όμως έτσι δουλειά δε γίνεται. Η νομοθεσία για τα δικαιώματα παρέμβασης του στρατού στα δάση του νησιού είναι ιδιαίτερα επιφανειακή και προκλητική. Πόσο αμυντικά σύγχρονη είναι αυτή η μέθοδος ή ακόμη καλύτερα πόσο αναγκαία είναι όταν οι απέναντι έχουν αποκτήσει τα μέσα αλλά και την τεχνογνωσία, στοιχεία που προφανώς όσα πεύκα κι αν κόψουμε, δεν πρόκειται να πτοειθούν. Πώς αποδεικνύει ο στρατός στη δασών ότι ξαφνικά έχασε την ορατότητά του; Να ξανά θέσουμε όμως την προπέσινη ερώτηση; Την παραγόμενη ξυλεία ποιός την πήρε;
 Και με ποιο αντίτιμο. 

Αντιπυρικές ζώνες θα γίνουν ή μήπως κι αυτές ο στρατός θα τις κανονίσει; 
Στο νησί μας πάντως, όπως όλα δείχνουν, κουμάντο κάνει ο εκάστοτε Ταξίαρχος και η προϊσταμένη της δασών. Ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης, ούτε ο Πάπας τής Ρώμης.