17 Ιουνίου 2024

Η θάλασσα δεν θέλει πότισμα. Παροιμία της Ικαρίας.

 

ΠΕΡΙ ΥΔΑΤΩΝ 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε γειτονικά μας νησιά έχουν ανατεθεί από την Αυτοδιοίκηση μελέτες ενιαίας διαχείρισης των φυσικών τους υδάτων με στόχο την αποτελεσματική  αντιμετώπιση της επί θύραις λειψυδρίας.


Είναι αδήριτη ανάγκη να επιχειρήσουμε, το συντομότερο  κι εμείς , βάσει τεκμηριωμένου σχεδίου,   την επίλυση, επιτέλους,  των  χρόνιων  προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης του νησιού μας  με έργα  καθ’ όλα σεβαστικά προς το περιβάλλον, με προσπελάσιμο οικονομικό κόστος και κυρίως με γρήγορες  διαδικασίες ολοκλήρωσης και  απόδοσής τους στην κοινωνία.
Το νερό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό. 
Η διασφάλιση του σε  άριστη ποιότητα και επαρκή  ποσότητα  για κάθε νόμιμη χρήση είναι κομβικής σημασίας για το παρόν και το Μέλλον του τόπου μας και πρέπει  να απασχολήσει, ως άμεση   προτεραιότητα,  τόσο τα  Δημοτικά Συμβούλια του νησιού μας όσο και την επιχώρια  Αντιπεριφέρεια. 
Το νεοπαγές τοπικό παράρτημα  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου (ΠΕΔ)  μπορεί και πρέπει, επίσης,  να συμβάλλει ενωτικά και   καθοριστικά στη σωστή δρομολόγηση των απαραίτητων δράσεων.
Η υφιστάμενη από τον Ιούνιο του 2018 μελέτη γενικού σχεδίου ύδρευσης ( master plan )  του ενιαίου Δήμου Σάμου, αν και κινείται προς την ορθή κατεύθυνση,  από μόνη της  δεν αρκεί.  
Η ολιστική και προοπτική  διαχείριση του υδατικού δυναμικού του νησιού   μας  με επίκεντρο τους ανθρώπους του και τις διαχρονικές τους ανάγκες αποτελεί καίριο πολιτικό ζήτημα.  
Η  Σάμος σε αντίθεση με άλλα νησιά, παρά τις άρτια  τεκμηριωμένες προτάσεις της ,κυρίως βάσει των πορισμάτων του Αναπτυξιακού της    Συνεδρίου  του 2008 και της υπ’ αριθ. 101/29/9/2008 σχετικής  και  αναλυτικής απόφασης της ολομέλειας του τότε  Νομαρχιακού  της  Συμβουλίου αλλά και πολλών άλλων συναφών διεκδικήσεων της τοπικής Αυτοδιοίκησης ,  δεν έχει λάβει, αποδεδειγμένα,  καμμιά απολύτως ολοκληρωμένη οικονομική και τεχνική  υποστήριξη για την εκπόνηση και ωρίμανση μελετών έργων  ενιαίας  διαχείρισης των φυσικών της υδάτων ( όπως φραγμάτων ανάσχεσης, ομβροδεξαμενών,  ταμιευτήρων, λιμνοδεξαμενών κλπ.) από το Ελληνικό Κράτος ή  και την Ε.Ε. καθ’ όλη  τη διάρκεια της  τελευταίας, τουλάχιστον, 20ετίας. 
Ως γνωστόν έργα χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες δεν έχουν καμμιά τύχη  ένταξης σε οποιαδήποτε χρηματοδοτικά προγράμματα υλοποίησης.
Είναι καιρός να απαιτήσουμε μαζικά  και συνεργατικά  τον σεβασμό των όσων  απορρέουν από την συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα  και την άμεση  εφαρμογή ειδικών πολιτικών  για βιώσιμη ανάπτυξη στις εσχατιές της Ελλάδας και της Ενωμένης Ευρώπης όπου συνηθίζει, κατά κανόνα, να μας εντάσσει με ιδιαίτερα  αστάθμητη και εν πολλοίς κενή και ασεβή αμετροέπεια η πλειοψηφία των εκάστοτε κυβερνώντων.   
Τα δικαιώματα μας είναι η δύναμη μας. 
                                        
                                               Μανώλης Νικ. Κάρλας
                                                              Γιατρός 
                            Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010).