Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα του νόμου 5092/2024 για τον αιγιαλό που ψήφισε πριν από μόλις τρεις μήνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ήδη ορατά.
Συγκεκριμένα η κατάργηση του ειδικού προστατευτικού καθεστώτος που ίσχυε από τον ιταλικό κτηματολογικό κανονισμό για τις ακτές των Δωδεκανήσων «τινάζει στον αέρα» τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις ακτές των Δωδεκανήσων. Κάτι που είχαμε επισημάνει και κατά τη συζήτηση του ν. 5092, καθώς και τον κίνδυνο ένα μέρος αυτών να εξασφαλίσει πολυετή ασυλία και να νομιμοποιηθούν οι αυθαιρεσίες.
Αυτό προκύπτει και από σχετική γνωμοδότηση του του Γ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (60/2024), ως απάντηση σε ερωτήματα που κατέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία είναι αρμόδια για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Ειδικότερα γνωμοδοτεί ότι, μετά την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας με την οποία τα Δωδεκάνησα έχασαν για λόγους ισονομίας το προνόμιο να έχουν μεγαλύτερους αιγιαλούς και παραλίες από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα εκατοντάδες (400 μόνο στη Ρόδο) πρωτόκολλα κατεδάφισης θα πρέπει να επανεξεταστούν με νέες αυτοψίες πριν εκτελεστούν.
Άγνωστο παραμένει εάν και πότε θα «ξεπαγώσουν» οι κατεδαφίσεις εκατοντάδων αυθαίρετων κατασκευών στα Δωδεκάνησα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο της υποστελέχωσης των κτηματικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα τέλος με σχετικό δημοσίευμα η νομοθετική ρύθμιση θα έχει την επιπρόσθετη συνέπεια οι Δωδεκανήσιοι να απωλέσουν χιλιάδες στρέμματα κοινόχρηστων εκτάσεων, που μεταφέρονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου προς πώληση ή μίσθωση. Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα υπέρ της μεταβολής αυτής πίεζαν τα τελευταία χρόνια με θέρμη οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές.