4 Ιουνίου 2024

Μπουρλότο η ΝΔ με την ακρίβεια και τη βόρεια Ελλάδα – Σε πανικό το Μαξίμου για την κοινωνική δυσαρέσκεια

 

Σε πανικό το Μαξίμου για την κοινωνική δυσαρέσκεια, ενώ ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να χρεώσει την εκλογική αποτυχία του κόμματος σε κάποιους πρωτοκλασάτους υπουργούς

Η ανησυχία στο Μαξίμου εντείνεται καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Μπορεί στις δημοσκοπήσεις η γαλάζια παράταξη να είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, αλλά στην πραγματικότητα ο φόβος για μεγάλη πολιτική φθορά είναι πλέον ορατός. Η ακρίβεια όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, αλλά, αντιθέτως, διευρύνεται, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.

Σε αυτήν τη συνθήκη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τεράστια διαρροή γαλάζιων ψηφοφόρων σε εκ δεξιών κόμματα, με μεγαλύτερη πληγή τη βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα ο τρόπος που θα τρέξουν οι υπουργοί που έχουν αναλάβει οργανωτικές χρεώσεις και τα αποτελέσματά τους θα είναι κριτήρια αξιολόγησης για την επόμενη μέρα, με το σενάριο του ανασχηματισμού να αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή.

Ψαλιδισμένα ποσοστά με τις τιμές στα ύψη
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας θα είναι κριτήριο για την εκλογική συμπεριφορά μεγάλων κομματιών της κοινωνίας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών νιώθει, σύμφωνα και με τα ευρήματα, μεγάλο θυμό γι’ αυτή την κατάσταση, όπου για να βγει ο μήνας γίνεται αγώνας.

Η κατάσταση για πολλούς πολίτες αλλά και για χαμηλοσυνταξιούχους αποτυπώνεται με τον πιο ωμό τρόπο από την κραυγή αγωνίας μιας γυναίκας στην Κέρκυρα, η οποία απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πεινάω, αυτήν τη στιγμή πεινάω». Μάλιστα το κυνικό πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε από την αντίδρασή του καθώς ρωτούσε την απελπισμένη συνταξιούχο εάν τη βοηθάει η εκκλησία και την ευχαρίστησε. Μόνο που ο πρωθυπουργός με τις πολιτικές του είναι αυτός που έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση.

Μετωπική επίθεση στο υγειονομικό προσωπικό
Πέρα από την ακρίβεια, η κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητα να ανατρέψει την εικόνα που εκπέμπει η υποβάθμιση του ΕΣΥ, καθώς τις τελευταίες μέρες σε καθημερινό επίπεδο πρωτοκλασάτα στελέχη επιτίθενται σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό επειδή διεκδικούν από την πολιτεία να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, μετά τις κινητοποιήσεις των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» που ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης είπε στα Παραπολιτικά FM (29/5) ότι υπάρχουν «και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας», ενώ σε άλλη του τοποθέτηση είπε ότι όποιος αντιδρά είναι αριστερός.

Μάλιστα, την επίθεση προς τους γιατρούς που διεκδικούν συνέχισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανέφερε για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι «και πολύ καλά θα κάνει. Οταν ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο όσο τα παιδικά χειρουργεία εργαλειοποιείται, το κράτος καλά θα κάνει να αντιδράσει».
Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Δεν είναι πάνω από τη δημόσια υγεία η επαναστατική γυμναστική κάποιων που έχουν κουράσει. Ολος αυτός ο δήθεν επαναστατικός ακτιβισμός δεν έλυσε κανένα πρόβλημα».

 

Οι κρίσιμες απώλειες και οι συντονιστές
Ενας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους του Μαξίμου είναι η διαρροή γαλάζιων ψηφοφόρων σε εκ δεξιών κόμματα, ειδικά στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας όπου οι απώλειες είναι κρίσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των προσώπων που έχουν αναλάβει τις οργανωτικές χρεώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου κόμματα δεξιότερα από τη ΝΔ παίρνουν σημαντικά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, συντονιστής στη κεντρική Μακεδονία είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ στη δυτική Μακεδονία υπεύθυνος είναι ο Αδ. Γεωργιάδης. Σημειώνεται, επίσης, ότι την ανατολική Μακεδονία και Θράκη αναλαμβάνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στις επανειλημμένες ερωτήσεις που του τέθηκαν εάν οι υπουργοί θα κριθούν με βάση τα αποτελέσματα που θα βγουν στην κάλπη και ανάλογα με τις οργανωτικές τους χρεώσεις ανά περιοχή έχει πολλάκις απαντήσει ότι «όλοι θα κριθούν», συνδέοντας το «προεκλογικό τρέξιμο» με τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα γίνουν στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Είναι σαφές ότι στη βόρεια Ελλάδα τα αποτελέσματα της γαλάζιας παράταξης θα είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της πανελλαδικά και στο παρασκήνιο πολλοί συζητάνε για το ποιοι θα πάρουν τον «μουτζούρη». Κατά πολλούς, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα ως ευκαιρία για να «κοντύνει» πολιτικά υπουργούς όπως ο Δένδιας, ο Γεωργιάδης και ο Σταϊκούρας.

Αλλωστε σχετικά με τον υπουργό Αμυνας έχουμε δει αρκετές φορές και το τελευταίο διάστημα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις σε μείζονα ζητήματα, όπως τα ελληνοτουρκικά. Τη στιγμή που ο Ν. Δένδιας μιλάει για την «υπαρξιακή απειλή» και την «κακιά την ώρα» που μπορεί να έρθει από τη μεριά της Τουρκίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Ρίχνει σε άλλους την ευθύνη όταν στριμώχνεται
Ενα βασικό στοιχείο στην πολιτική πορεία τού πρωθυπουργού είναι ότι ακόμη και όταν είναι πολιτικά στριμωγμένος πάντα πετάει τις πολιτικές ευθύνες από πάνω του και τις φορτώνει σε άλλους. Το ίδιο αναμένεται και μετά τις ευρωεκλογές, καθώς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά πανελλαδικά και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, το σχέδιο για την απορρόφηση των κραδασμών ήδη υπάρχει.

ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ