27 Ιουνίου 2024

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: “Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να μαζεύουμε τα χορτάρια που κόβει ο κάθε πολίτης- Η πολιτεία πρέπει να βρει τα χρήματα για την αποκομιδή τους”



 Η υποχρεωτική δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων αποφασίστηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς πολύ συχνά οι φωτιές επεκτείνονται, βρίσκοντας καύσιμη ύλη σε χωράφια γεμάτα ξερόχορτα. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο, για την υπεύθυνη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, υπόχρεοι είναι όλοι όσοι έχουν οικόπεδο ή ακάλυπτο χώρο ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, ανεξαρτήτως τετραγωνικών. Εξαιρούνται μόνο οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι και οι πιλοτές πολυκατοικιών.

Η προθεσμία έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα για υποβολή αίτησης καθαρισμού οικοπέδων από τους Δήμους, αλλά και για καταγγελία των ιδιοκτητών που δεν έχουν καθαρίσει ακάλυπτους χώρους.

Σύγχυση, ωστόσο, συνεχίζει να επικρατεί σε ό,τι αφορά τη διαφορετική πολιτική των δήμων όσον αφορά τα πρόστιμα, τις δυσκολίες στη συλλογή των κλαδιών και των χόρτων, την αδυναμία των ιδιωτικών συνεργείων να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών και τα ακαθάριστα δημόσια οικόπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, πρόεδρο ΚΕΔΕ, και δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, σε ό,τι αφορά τους χώρους που ανήκουν στους δήμους, η οικονομική επιχορήγηση δεν επαρκεί. Όπως είπε, ο δήμος Αμπελοκήπων έλαβε 30.000 ευρώ, δαπανά όμως πολύ περισσότερα χρήματα για να καθαρίζει τους χώρους που ανήκουν στην ευθύνη του, ενώ η πολιτεία δεν έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποκομιδή των ξερών χόρτων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, οι πολίτες, υπό τον φόβο ποινών, προστίμων ή λήξης προθεσμιών, να βγάζουν τα κομμένα χόρτα στους δρόμους. “Ζητάμε χρήματα, προσωπικό και μέσα και μετά να μας ζητάνε ευθύνες, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να μαζεύουμε τα χορτάρια που κόβει ο κάθε πολίτης, ωστόσο, παρεμβαίνουμε, όταν χρειαστεί”, ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο κ. Ιωάννης Μαστροκούκος, Δήμαρχος Καλύμνου, έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα στο νησί, καθώς υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που ζουν στο εξωτερικό. “Να καούμε σαν τα ποντίκια ή να αναλάβουμε δράση; Πιέζουμε όσο μπορούμε τους κατοίκους ή τους συγγενείς όσων ζούνε στο εξωτερικό…Όταν δεν βγάζουμε άκρη μπαίνουμε εμείς και καθαρίζουμε”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΕΡΤ