3 Ιουνίου 2024

Μητσοτάκης: Αοριστίες για ακρίβεια, άρνηση μείωσης ΦΠΑ και δήθεν «τα βάζει» με τις πολυεθνικές

 

Στο ίδιο γνώριμο μήκος κύματος όσον αφορά βασικές πτυχές της οικονομικής πολιτική της κυβέρνησης κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης ενόψει των ευρωεκλογών. Ατεγκτη δημοσιονομική πειθαρχία με πάταξη των «υψηλών ελλειμμάτων», άρνηση λήψης ουσιαστικών μέτρων κατά της ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ισχυρίστηκε ότι δήθεν τα βάζει με τις πολυεθνικές και δήλωσε υπέρμαχος της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ την οποία παρουσίασε και ως… δική του!

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το θέμα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ και εξήγησε ότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός, και ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Κάλεσε δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν κάτι τέτοιο να προτείνουν πως θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, και τι φόρους προτείνουν γι’ αυτό.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την Ευρώπη για το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν την έθεσε προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης θητείας της.

“Η κυβέρνηση τα βάζει με πολυεθνικές και δεν απολαμβάνει την στήριξη της αριστεράς. Πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό” είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιπολίτευση. Πέταξε δε την μπάλα στην εξέδρα της ΕΕ κάνοντας λόγο για βεβαιότητα ότι «τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές ώστε να πληρώνουμε τα προϊόντα το ίδιο όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «επιτυχία της οικονομικής πολιτικής» της κυβέρνησης και όπως είπε «γίνονται επενδύσεις, και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους», αλλά δεν παρουσίασε εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν πόσο χαμηλά είναι οι μισθοί στην Ελλάδα, κοντά στα επίπεδα… Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ή πόσο έχει κατακρημνιστεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των νοικοκυριών στη χώρα μας.


Μάλιστα εξήρε το γεγονος ότι «100 χιλιάδες συνταξιούχοι εντάχθηκαν στην σχετική πλατφόρμα για εργασία», όχι βέβαια για να παραδεχτεί ότι για αυτό φταίνε οι χαμηλές συντάξεις και όχι η διάθεση 70χρονων και 75χρονων από απόμαχοι να ξαναγίνουν… μάχιμοι της δουλειάς.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και η Ευρώπη προσαρμόστηκε στις ελληνικές θέσεις. Στη «δίκαιη» πολιτική στο προσφυγικό ωστόσο δεν αναφέρθηκε στις επαναπροωθήσεις, στο έγκλημα της Πύλου ή στο ότι οι νομιμοποιήσεις εγκρίνονται με το σταγονόμετρο σε ανθρώπους κατατρεγμένους από τους πολέμους και την ανείπωτη φτώχεια.
ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ