26 Ιουνίου 2024

Airbnb: Οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε βραχυχρόνια μίσθωση προσφεύγουν στο ΣτΕ



 Οι κυβερνητικές αποφάσεις για το Airbnb έχουν φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων και της κυβέρνησης για τις επικείμενες αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).

Η κυβέρνηση το φθινόπωρο θα ανοίξει τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και πρόκειται κυρίως, για ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ώστε να διαθέσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση αντί να τα προσφέρουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Διαμάχη για Airbnb
Στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι εξετάζεται πλαφόν ημερών στα Airbnb.

«Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που εξετάζεται να ληφθούν.

«Θα δούμε και το πόσο χρόνο θα πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στη διάρκεια του έτους να μπορεί να ενοικιάζεται ένα ακίνητο μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb. Το μελετάμε γιατί είναι σύνθετο ζήτημα», έχει αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς μιλώντας στον ΟΤ αναφέρει ότι η κίνηση της κυβέρνησης να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση κάθε ακινήτου για περίοδο μεγαλύτερη των 90 ημερών τον χρόνο θα οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τους επόμενους μήνες να πληρώνονται με «μαύρα χρήματα» και τους εξαναγκάζει σε φοροδιαφυγή.

Πηγές του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (ΣΤΑΜΑ) μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να προφυλάξουν την αγορά από τις πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

H προσφυγή στο ΣτΕ
Οι επιχειρηματίες του κλάδου των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδικαστεί. Η προσφυγή αφορά την διάταξη της εγκυκλίου βάσει της οποίας κάθε ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο αξιοποίησης λογίζεται ως φορολογικό υποκατάστημα κι επομένως υπόκειται σε τέλος επιτηδεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αν ένα Νομικό πρόσωπο διαχειρίζεσαι 10 ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, τότε θα πληρώσεις 10 τέλη επιτηδεύματος. Αν το Νομικό πρόσωπο, για παράδειγμα, διαχειρίζεται 10 ακίνητα σε μία πολυκατοικία στην Πλάκα θα πληρώσει ένα τέλος επιτηδεύματος.

Η αγορά αντιδρά έντονα καθώς δεν είναι δυνατόν σε κάθε ακίνητο το οποίο δεν είναι στο ίδιο κτίριο να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και να θεωρείται υποκατάστημα. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται για τα Νομικά πρόσωπα στο ποσό των 1.000 ευρώ και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ο «παράδεισος» του Airbnb
Ο κ. Παραδιάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. «Είναι ο παράδεισος για τον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας προβάλλει ως οι δημοφιλέστερη περιοχή για τη φιλοξενία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), κρίνοντας από την έντονα ανοδική πορεία της προσφοράς σε σχέση με πέρυσι.

Μέσα στην κρίση, όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς έκλεισαν πολλά καταστήματα και γραφεία που βρίσκονταν στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Τώρα η περιοχή διαθέτει πολύ υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων Airbnb και είναι σαφές ότι καταγράφεται σημαντική στροφή των επενδυτών προς την αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων στην περιοχή.

Στο εμπορικό τρίγωνο περιλαμβάνονται συνοικίες, όπως του Ψυρρή, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκι και η Πλάκα, που αποτελούν πόλο έλξης από ξένους επισκέπτες, όσον αφορά τη διαμονή τους.

Τι προβλέπεται για τα Airbnb
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε εφαρμογή της διάταξης που έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:

Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος
Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
Eπιβολή πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές προωθούνται θα γίνουν μετά τη θερινή σεζόν, ώστε να μην υπάρξει διατάραξη του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον καλοκαίρι θα είναι ίσως το τελευταίο που ο τομέας θα λειτουργήσει με το παρόν καθεστώς.

Πηγή: ot.gr