11 Ιουνίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός απελπισίας με στροφή προς Δεξιά – Απομακρύνονται ως αποτυχημένοι 6 υπουργοί

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με μια πολυεπίπεδη κρίση την οποία προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βράζει στην κυριολεξία. Οι βουλευτές απαιτούν να πέσουν κεφάλια υπουργών, να απομακρυνθούν από το Μαξίμου στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και να αλλάξει η στρατηγική της κυβέρνησης.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ περίπτωση, προειδοποιούν, ότι η φθορά του κόμματος θα πάρει δραματικές διαστάσεις, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Εγκλωβισμένος στην κυριολεξία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει ότι πήρε το μήνυμα χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα προσχωρήσει σε τολμηρές κινήσεις.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μετά από έναν δομικό ανασχηματισμό θα μπορέσει να αλλάξει έστω και πρόσκαιρα την επικοινωνιακή ατζέντα. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει την αλλαγή έξι υπουργών και της πλειοψηφίας των υφυπουργών. Βέβαια εγκυμονεί ο κίνδυνος οι αλλαγές να προκαλέσουν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Οι παρενέργειες από την καρατόμηση προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν κραδασμούς, σηματοδοτώντας παράλληλα την αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στρατηγικής. Η πλειοψηφία των βουλευτών αποτελεί αποΠΑΣΟΚοποίηση της κυβέρνησης που θα συνοδεύεται από στροφή προς τα δεξιά. Βέβαια κάτι τέτοιο ακυρώνει τη μέχρι τώρα στρατηγική του μεσαίου χώρου με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα και να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ενδεχόμενη Δεξιά στροφή μπορεί να απελευθερώσει τις κεντρώες δυνάμεις και η Νέα Δημοκρατία να εμφανίζει απώλειες τόσο από το Κέντρο όσο και από τα Δεξιά της. Γι’ αυτό η εξίσωση του ανασχηματισμού αλλά και η πολιτική ατζέντα γίνονται πλέον πολύ δύσκολη υπόθεση. Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος δεν πρόκειται να επιλυθούν με την αλλαγή υπουργών. Το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι το λεγόμενο ταυτοτικό. Εχει χάσει το παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων της που μετακόμισαν στον Βελόπουλο. Η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στα Δεξιά της ΝΔ μπορεί να απελευθερώσει και άλλες δυνάμεις, οδηγώντας το κυβερνών κόμμα σε διαρκή συρρίκνωση.

Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να μείνει χωρίς ερείσματα πάνω από τα Τέμπη. Η Μακεδονία ήταν αυτή που προκάλεσε το εκλογικό Βατερλό των ευρωεκλογών. Η μαζική φυγή παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς έχει σχέση με την πολιτική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είναι δύσκολο να αλλάξει.

Ενας δομικός ανασχηματισμός με την είσοδο στην κυβέρνηση βουλευτών από κρίσιμε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας δεν επιλύει το ταυτοτικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί να προκαλέσει μια τεχνητή συσπείρωση η οποία θα κρατήσει για ένα μικρό διάστημα. Γι’ αυτό οι κινήσεις του Μαξίμου έχουν καθαρά εκλογική στόχευση. Δεν αποκλείεται ένας εκλογικός αιφνιδιασμός ακόμη και το Φθινόπωρο, σε περίπτωση κατά την οποία η ΝΔ συνεχίσει να καταγράφει απώλειες.
ΠΗΓΗ https://www.kontranews.gr/