27 Ιουνίου 2024

«Μόδα» τα Ελληνικά νησιά για τους Τούρκους επισκέπτες – Ξεπέρασαν τους 50.000 στη διάρκεια του Ιντ αλ-αντχά

 

Πάνω από 50.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τα Ελληνικά νησιά κατά την περίοδο της αργίας 9 ημερών Ιντ αλ-αντχά ή Κουρμπάν μπαϊράμ των Μουσουλμάνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σκέλους Σμύρνης της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, TÜRSAB, Kıvanç Meriç, χάρη στη διευκόλυνση που προσφέρει το σύστημα έκδοσης βίζας με την άφιξη σε 10 Ελληνικά νησιά.

Η βίζα αυτή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Άνοιξη, επιτρέπει στους Τούρκους να επισκεφθούν 10 Ελληνικά νησιά για χρονική περίοδο μίας εβδομάδας χωρίς να χρειαστεί να αιτηθούν για πλήρη πρόσβαση στην ταξιδιωτική ζώνη άνευ διαβατηρίου της ΕΕ, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν.

Όπως επισήμανε ο κ. Meriç σε δηλώσεις του στην DAILY SABAH, ήταν φανερό ήδη πριν από τις διακοπές αυτές ότι θα υπήρχε μεγάλος αριθμός Τούρκων ταξιδιωτών που θα αξιοποιούσαν αυτό το σύστημα βίζα. Ειδικά όσον αφορά την βίζα με την άφιξη στον προορισμό, οι ποσοστώσεις είχαν γεμίσει ημέρες πριν, και υπήρχαν ημέρες που η έκδοση ανεστάλη και ένας αριθμός τους δεν έγινε δεκτός, όπως είπε και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε έκδηλο στον αριθμό επισκεπτών κατά τη διάρκεια των διακοπών, καθώς περί τους 1.500 – 2.500 ανθρώπους περνούσαν καθημερινά στα Ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελλάδα που επικαλέστηκε ο κ. Meriç, 13.000 Τούρκοι επισκέπτες ταξίδεψαν στη Λέσβο, 15.000 στη Σάμο και 11.000 στη Χίο. Τα Ελληνικά νησιά έχουν γίνει μόδα για τους Τούρκους και οι ταξιδιωτικές ροές προς αυτά είναι σημαντικές, δεδομένου του πλεονεκτήματος που έφερε η βίζα με την άφιξη στον προορισμό, καθιστώντας πιο εύκολη την έκδοση βίζα, υπογράμμισε.

Ο κ. Meriç επισήμανε οτι τα Ελληνικά νησιά πιθανόν σπάνε κάθε ρεκόρ αυτή τη στιγμή, και, όπως φαίνεται, θα ολοκληρώσουν τη χρονιά με ιστορικά ρεκόρ επισκεψιμότητας. Επιπλέον, τα νησιά με απευθείας συνδέσεις συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και εφαρμόστηκαν επιπλέον ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Ρόδος.

Ζητούμενο για την Τουρκία, είπε ο κ. Meriç, είναι η μακροχρόνια βίζα από χώρες Σένγκεν, και τόνισε ότι το κόστος για την βίζα με την άφιξη στον προορισμό είναι «τσιμπημένο» αφού κυμαίνεται μεταξύ 80-100 ευρώ ενώ για τη Σένγκεν από 100 έως 150 ευρώ.

ΠΗΓΗ tornosnews.gr