5 Ιουνίου 2024

Συντάξεις / Μειώσεις διά χειρός Χατζηδάκη - Οι 4 μεγάλες περικοπές που έρχονται μετά τις ευρωεκλογές

 

Τέσσερις μεγάλες περικοπές συντάξεων και παροχών, ουρά μνημονιακών διατάξεων που τηρούνται με ευλάβεια, δρομολογούνται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές
Οι τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη για οικονομική κατάρρευση στην περίπτωση που υιοθετηθούν προτάσεις μείωσης της φορολογίας, όπως ζητούν η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών που στενάζουν από την υπερφορολόγηση (προεξάρχουσας της καταρρέουσας πλέον μεσαίας τάξης), όπως αποδεικνύεται από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ξεπέρασαν και τις αντίστοιχες των δανειστών από την εποχή των Μνημονίων.




Ο υπουργός Οικονομικών έφτασε να κάνει μια πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση την Πέμπτη το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι, ισχυριζόμενος για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής ότι με τις μειώσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις»! Αργότερα την ίδια ημέρα, μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο στην Πάτρα, προχώρησε σε μια συνολική επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των φόρων θα οδηγούσαν, αν εφαρμόζονταν, σε κατάρρευση εντός ολίγων ημερών και σε καταστάσεις χειρότερες από τα Μνημόνια».

ADVERTISING

Γιατί δεν μειώνετε τις συντάξεις;
Δεν είναι τυχαία, βέβαια, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο θέμα των συντάξεων, καθώς με πρωτοβουλία του ίδιου, από την εποχή που κατείχε τη θέση του υπουργού Εργασίας, παρέμειναν ατόφιες οι μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, ενώ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δρομολογούνται στοχευμένες μειώσεις στις συνταξιοδοτικές απολαβές χιλιάδων συνταξιούχων. Άλλωστε η... ευαισθησία του υπουργού Οικονομικών για τις συντάξεις χρονολογείται από το 2016, όταν από το βήμα της Βουλής ζητούσε εξηγήσεις από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί γιατί δεν θα εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περικοπές στις συντάξεις. Δύο χρόνια αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν οι περικοπές ακυρώθηκαν και επισήμως, είχε απαγγείλει την περίφημη κατηγορία στην τότε κυβέρνηση: «Ανταλλάξατε τις περικοπές των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών»...

Ο φόβος της αποχής

Σήμερα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Κ. Χατζηδάκης επαναφέρει με αδιανόητες δηλώσεις τρομολαγνικά σενάρια, λέγοντας πως «δεν θα έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», έχοντας κατά νου στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ασφυκτική καθημερινότητα της πλειονότητας των συνταξιούχων από την ακρίβεια οδηγεί στην αποχή ένα σημαντικό κομμάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ. μεγάλης ηλικίας. Πέρα από αυτή τη στόχευση, οι απειλές που εκτοξεύει ο Κ. Χατζηδάκης έχουν και στόχο να επιτευχθούν χωρίς κραδασμούς και οι νέες μειώσεις συντάξεων που έρχονται για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων και οι οποίες φέρουν την υπογραφή και του υπουργού Οικονομικών.

Οι μειώσεις
1. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δρομολογείται η υλοποίηση ακόμα μίας μνημονιακής περικοπής που αφορά τις συντάξεις χηρείας. Συγκεκριμένα, η περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα (σε Δημόσιο και ΟΓΑ έχουν γίνει περικοπές την προηγούμενη τετραετία) θα οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη εξαφάνιση τις απολαβές που έχουν σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι. Κι αυτό καθώς η ερμηνευτική εγκύκλιος Τσακλόγλου προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι χηρείας θα υποστούν μείωση των αποδοχών τους τουλάχιστον 50% μετά το τέλος της τριετίας, στο οποίο ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας λάμβανε το 70%. Επιπλέον, αυτό θα αφορά μόνο το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μία σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, από τη σύνταξη χηρείας που εισπράττουν θα λάβουν το ποσό που υπερβαίνει τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης!

2. Με πρόσχημα την εξίσωση και τον... εξορθολογισμό των παροχών των ασφαλισμένων από διαφορετικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, ο νέος Κανονισμός που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές προβλέπει μειώσεις για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους κυρίως των πρώην ταμείων των ΔΕΚΟ, που θα εξισωθούν με τα χαμηλότερα επίπεδα παροχών που ισχύουν στο πρώην ΙΚΑ. Δηλαδή, προβλέπονται σημαντικές περικοπές στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, ακόμα και στα έξοδα κηδείας!

3. Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται η παρακράτηση του 60% της σύνταξης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ έως 30.000 και 10.000 ευρώ αντιστοίχως. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με χρέη 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και μηνιαία σύνταξη 700 ευρώ θα πρέπει κάθε μήνα να «επιστρέφει» το 60% της σύνταξής του, δηλαδή 420 ευρώ, ποσό που θα αξιοποιείται για να αποπληρωθεί ένα μέρος από το χρέος του. Άρα, κάθε μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πρέπει να συμβιβαστεί ότι θα ζει για τουλάχιστον μια τριετία με το ποσό των 280 ευρώ!

4. Τέλος, να θυμίσουμε ότι, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον 770.000 συνταξιούχοι παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς αύξηση των αποδοχών τους, περιοριζόμενοι σε επιδόματα «επαιτείας» των 100 και των 200 ευρώ που έδωσαν η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών. Από το σύνολο του 1,23 εκατ. συνταξιούχων που εμφάνισαν θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 οι 460.000 έχουν καταφέρει σήμερα να τη μηδενίσουν, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, η μεγάλη πλειονότητα θα πρέπει να περιμένει το 2027 για να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι συνταξιούχοι έχουν χάσει λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ