3 Ιουνίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: Τραγική η κατάσταση στο Δήμο μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου 2020

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της 31/5/2024 έθεσε προς συζήτηση το θέμα των επιπτώσεων του σεισμού του Οκτωβρη του 2020 και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.
Κατά τη συνεδρίαση επισημάναμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο αν και έχουν περάσει 3.5  χρόνια  από τον σεισμό.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών που πηγαινοέρχονται στο νησί το τελευταίο χρονικό προεκλογικό διάστημα για τα ψηφαλακια και κάνουν ότι δεν βλέπουν και αδιαφορούν για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνδημότες μας που πλήγηκαν από τον σεισμό.
Ο Γολγοθάς αλλά και η μεθοδευμένη  καθυστέρηση των εγκρίσεων των φακέλων που έχουν υποβληθεί από την αρμόδια μη στελεχωμένη (κατ’ επιλογή της κυβέρνησης) υπηρεσία ( ΔΑΕΦΚ).
Το κόψιμο της επιδότησης ενοικίου εδώ και ένα χρόνο. Τα σχολεία στα οποία δεν έχει γίνει η παραμικρή επέμβαση με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα στα κοντέινερ. Δεκάδες δημόσια κτήρια και εκκλησίες  μη προσβάσιμες, συνθέτουν μια εικόνα τραγική για την οποία έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ.
Περίσσεψαν οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών, όπως περίσσεψε η κοροϊδία και ο εμπαιγμός στους σεισμόπληκτους της Σάμου, οι οποίοι  αγανακτούν ακόμη περισσότερο από τα ψίχουλα που δόθηκαν ή δίνονται προεκλογικά με σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας και να ψαρέψουν ψήφους σε θολά νερά. 
Παίζουν με τις ανάγκες, τις αντοχές, την οικονομία και την αξιοπρέπεια των συνδημοτών μας, παίζουν με τις τύχες οικογενειών που δεν μπορούν να επισκευάσουν το ακίνητο τους, που δεν παίρνουν την αποζημίωση ενοικίου, που αναγκάζονται σε οικονομική αιμορραγία προκειμένου να πάρουν έγκριση επισκευής και το μηδαμινό βοήθημα.
Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 775 περίπου αιτήσεις και έχουν εγκριθεί μόλις 100.
Επίσης ο χρόνος κατάθεσης φακέλων λήγει στο τέλος Οκτωβρίου περίπου.
Τραγική είναι η κατάσταση σε κτίρια που χρήζουν κατεδάφισης και είναι επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων.
Για αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί καταθέσαμε ψήφισμα στο Δημοτικό συμβούλιο με το οποίο καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τους αρμοδίους. Προκειμένου ο Δήμος να εκφράσει και την αντίθεση του σε αυτή την πραγματικότητα αλλά και την στήριξή του στους σεισμοπαθείς συνδημότες μας. Ταυτόχρονα να το χρησιμοποιήσει σαν μέσο πίεσης στους υπουργούς που επισκέπτονται το νησί αλλά κυρίως στην πιθανή επίσκεψη του κου Τριαντόπουλου.
Με έκπληξη αντιμετωπίσαμε την άρνηση στήριξης του ψηφίσματος από την δημοτική πλειοψηφία, την ίδια ώρα που για το κείμενο του ψηφίσματος δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφωνίες. 
Η αιτιολόγηση για την μη αποδοχή του ψηφίσματος όπως ειπώθηκε ήταν να  ακούσουμε πρώτα τον Υπουργό κο Τριαντόπουλο που θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες το νησί, τι θα μας πει και μετά βλέπουμε. 
Προφανώς και είναι μια ανεδαφική δικαιολογία η οποία κατατάσσει την Δημοτική αρχή συνυπεύθυνη στην κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας, είναι παιδαριώδης δικαιολογία διότι ο εν λόγω υπεύθυνος υπουργός έχει επισκεφτεί το νησί δεκάδες φορές αλλά χωρίς να δίνει  λύσεις.
Προφανώς δεν θέλησαν ούτε κατ’ ελάχιστον να εναντιωθούν στην πολιτική της ΝΔ, δεν άντεξαν ούτε μια επιδερμική μομφή να αποδώσουν  στην κυβέρνηση και στους αρμοδίους και να αξιώσουν επίλυση των προβλημάτων  που ταλαιπωρούν χιλιάδες συνδημότες μας εδώ και 3.5 χρόνια. 
Είναι φανερό πλέον αυτό που επισημαίναμε χρόνια τώρα ότι η μεν Κυβέρνηση λειτουργεί με την πολιτική του  κόστους-οφέλους αδιαφορώντας για τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες των αποζημιώσεων, διότι δεν παράγουν επιχειρηματικό κέρδος. Είναι η ίδια πολιτική στάση που αντιμετωπίζει  την πρόληψη αλλά και τις επιπτώσεις  από φυσικές καταστροφές με ευχές και υποσχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και με την προσωπική ευθύνη που υποτίθεται βαρύνει κάθε  πολίτη. Είναι η πολιτική στην οποία ευθυγραμμίζεται  η κυβέρνηση  και εκτελείται κατά γράμμα από αυτήν  σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.
Οι δε Δήμοι έχουν καταστεί η προέκταση του κράτους και της πολιτικής του, απεμπολώντας τον διεκδικητικό χαραχτήρα που είναι απαραίτητο να έχουν προς όφελος της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας. 
Ακλουθεί το ψήφισμα  που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο




ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου καταγγέλλει την αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό του Οκτώβρη του 2020.
Περισσότερα από 3,5 χρόνια πέρασαν και ελάχιστες ενέργειες αποκατάστασης έχουν γίνει για την πλειοψηφία των σχολείων που τα περισσότερα στεγάζονται σε κοντέινερ, για μεγάλη πλειοψηφία των Εκκλησιών και των δημοσίων κτιρίων  που πλήγηκαν και χαρακτηρίστηκαν μη προσβάσιμα. 
Επίσης μικρό ποσοστό ιδιωτών έχει λάβει οικονομική βοήθεια για την επισκευή των κατοικιών τους, ενώ η επιδότηση ενοικίου για τους σεισμοπλήκτους έχει σταματήσει να δίνεται. 
Σήμερα έχουν κατατεθεί 775 φάκελοι στην αρμόδια υπηρεσία για την επισκευή κατοικιών και έχουν εγκριθεί μόνο 100 περίπου, η δε προθεσμία υποβολής των φακέλων λήγει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν θα έχουν τον χρόνο να καταθέσουν φακέλους και σε όσους έχουν καταβληθεί χρήματα ίσως να ζητηθεί η επιστροφή τους 
Η απαράδεκτη υπηρεσιακή κατάσταση που μεθοδευμένα έχει υπάρξει από την κυβέρνηση, προσβάλλει, ταλαιπωρεί και αδικεί  συνδημότες μας με στόχο να αποζημιωθούν στο ελάχιστο όσοι προλάβουν. 
Οι συμπολίτες μας βιώνουν αυτόν τον εμπαιγμό αλλά και την αγανάχτηση που προκύπτει από την αδιαφορία της κυβέρνησης παρά τις αρχικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις Υπουργών και αρμόδιων. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου εκφράζει την αγανάχτησή του για την πλήρη αθέτηση των υποσχέσεων από τους κυβερνητικούς αρμοδίους και απαιτούμε την αρωγή συνολικά και σε όλους τους τομείς στους συνδημότες μας όπως επίσης την πλήρη αποκατάσταση των κτηρίων και υποδομών