26 Ιουνίου 2024

Δομή στο Θόλος από την 1η Σεπτεμβρίου ονειρεύεται ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

Με τον πλέον περίτρανο τρόπο αποκαλύπτεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να τιμωρήσει εκ νέου τους Χιώτες, μη έχοντας τίποτα άλλο στο μυαλό της πέραν της κατασκευής δομής στο Θόλος
Να καταφέρει όσα δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του, επιχειρεί ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήρθε να υπογράψει χορήγηση παράτασης των εργασιών κατασκευής νέας δομής στο Θόλος, κάνοντας λόγο για ολοκλήρωση της εν λόγω δομής στις 3 Μαΐου 2025, με προϋπόθεση την έναρξη των εργασιών την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Η συγκεκριμένη μάλιστα απόφαση, έρχεται ενώ εκκρεμεί πρωτόδικα η αγωγή κυριότητας που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου για την περιοχή στο Θόλος και έρχεται να αντικρούσει το προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας ότι η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, αφού όπως φαίνεται δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική στη σκέψη της κυβέρνησης εκτός από το Θόλος.

Η μπάλα στο γήπεδο της δημοτικής αρχής

Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη η "μπάλα" των εξελίξεων πέφτει στην περιοχή της δημοτικής αρχής, η οποία καλείται ξεκάθαρα να διατυπώσει τη θέση της απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις Καιρίδη στο Politischios.gr, ότι είχαν προηγηθεί συζητήσεις για το θέμα, μεταξύ Κυβέρνησης και Δήμου Χίου. Το ίδιο, θα πρέπει να πράξει με τη σειρά του και ο μέχρι σήμερα λαλίστατος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος θα πρέπει να διατυπώσει τις θέσεις της Περιφέρειας για το εάν παραμένει πιστή στις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, στηρίζοντάς τις στην πράξη. 

Η απόφαση παράτασης

Στο αποφασιστικό κομμάτι που φέρει την υπογραφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου αναφέρεται το εξής:

«Αποφασίζουμε την έγκριση χορήγησης παράτασης της Συνολικής Προθεσμίας του Έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και την αναβάθμιση της υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου», με αναθεώρηση, σύμφωνα με την παρ.8α του άρθρου 147 του ν.4412/16, έως τις 03/05/2025, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Aναδόχου στο οποίο προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών στη δομή Χίου στις 03/05/2025 (με προϋπόθεση την έναρξη των εργασιών την 01/09/2024) και στη δομή Λέσβου στις 30/11/2024 αντίστοιχα».

Τι θέλει να εγκαταστήσει στο Θόλος το Υπουργείο Μετανάστευσης

Σύμφωνα με την διακήρυξη του έργου με αριθμό 21PROC008691923 2021-05-31, που έχει λάβει την έγκριση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δομή θα περιβάλλεται από περιμετρική οδό για κυκλοφορία υπηρεσιακών – πυροσβεστικών οχημάτων πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλήρως περιφραγμένο και με έλεγχο πρόσβασης.

Η δομή θα έχει χωρητικότητα:

Γενικού πληθυσμού: 580 άτομα
Ειδικών ομάδων: 650 άτομα
Προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης: 570 άτομα
Η νέα Δομή θα αναπτυχθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 141.600 m2, με τα κτίρια να καταλαμβάνουν περίπου 18.000 m2 (δόμηση), ενώ προβλέπονται 3 παιδικές χαρές και 2 γήπεδα.

Η ανάπτυξη μπορεί να γίνει σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία θα διαμορφωθούν με φυσικά πρανή, σε ορισμένες περιπτώσεις με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης ανάλογα με τις απαιτήσεις της μελέτης. Σε κάθε επίπεδο θα υπάρχουν διακριτά επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και ασφαλτοστρωμένο δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων τροφοδοσίας – πεζών πλάτους 6 μέτρων.

Προβλέπονται δύο εναλλακτικοί τύποι κτιρίων, με ελεύθερη δυνατότητα επιλογής του τύπου από τον ανάδοχο, υπό την προϋπόθεση τήρησης των προδιαγραφών:

Κτίρια συναρμολογούμενα επί τόπου του έργου με θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα, φέροντα οργανισμό από μεταλλικό σκελετό και πλευρικά τοιχώματα από θερμομονωτικά πάνελ PIR / πολυισοκυανουρίας.
Προκατασκευασμένα κτίρια με έδραση σε πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, φέροντα οργανισμό από μεταλλικό σκελετό και πλευρικά τοιχώματα από θερμομονωτικά πάνελ PIR / πολυισοκυανουρίας.
Τα κτίρια διαμονής θα είναι ισόγεια (στα τμήματα ΠΡΟΚΕΚΑ) και διώροφα (στα λοιπά εκτός ΠΡΟΚΕΚΑ τμήματα) σύμφωνα με τη σχετική μελέτη και θα έχουν κατάλληλες μονώσεις και κουφώματα. Στα ισόγεια κτίρια θα υπάρξουν όλες οι προβλέψεις για προσθήκη ορόφου. Θα είναι κλιματιζόμενα, με φωτιστικά τύπου LED και γενικά θα έχουν όλες τις απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις και θα είναι εξοπλισμένα.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής επιμέρους τμήματα:

ΠΡΟΚΕΚΑ 1
ΠΡΟΚΕΚΑ 2
ΠΡΟΚΕΚΑ 3
ΠΡΟΚΕΚΑ 4
Διοίκησης ΠΡΟΚΕΚΑ
Ελεγχόμενης Φιλοξενίας
Μονογονεϊκών Οικογενειών (γυναίκες)
Μονογονεϊκών Οικογενειών (άνδρες)
Ασυνόδευτων Ανήλικων
Κοινόχρηστων Δραστηριοτήτων
Προσωρινής Διαμονής – Καραντίνας
Κτιρίων Περίθαλψης - Απομόνωσης
Χώρος Η/Μ εγκαταστάσεων
Πρώτης Υποδοχής – Ταυτοποίησης
Υπηρεσιών Διοίκησης Δομής
Χώρος Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων – Αποθηκών
Επίσης, θα προβλεφθούν οι εξής Η/Μ εγκαταστάσεις με τα αντίστοιχα δίκτυα:

Κλιματισμός
Ύδρευση
Greywater
Αποχέτευση ακάθαρτων
Όμβρια
Πυρόσβεση
Πυρανίχνευση
Φωτισμός
Ρευματοδότες κίνησης – Διανομή ισχύος
Ηλεκτρικά Ασθενή – Voice / Data / Wi-Fi
Ηλεκτρικά Ασθενή – TV – SAT
Ηλεκτρικά Ασθενή – Public Address
Ηλεκτρικά Ασθενή – Υποδομή για CCTV
Γειώσεις – Αντικεραυνική προστασία
BMS
Στα ισόγεια κτίρια διαμονής θα υπάρξουν όλες οι προβλέψεις στις Η/Μ εγκαταστάσεις για προσθήκη ορόφου.

ΠΗΓΗ https://www.politischios.gr/