20 Ιουνίου 2024

Πράσινο Ταμείο – Πρόταση του Δήμου Χίου ύψους 1,14 εκ. ευρώ για αντιπυρική προστασία οικισμών (Video)

 
Πρόταση ύψους 1.147.000 ευρώ θα καταθέσει στο «Πράσινο Ταμείο» ο Δήμος Χίου, με στόχο την αντιπυρική προστασία γύρω από τους οικισμούς του νησιού, όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου Κωνσταντίνος Μπουλάς.

Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

ύμφωνα με τον κ. Μπουλά, η διαδικασία υποβολής της πρότασης ξεκίνησε με τη σύνταξη ενός τεχνικού δελτίου, το οποίο εγκρίθηκε από τη δημοτική επιτροπή. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τους οικισμούς, συγκεκριμένα σε μια ζώνη 100 μέτρων από τα όρια των οικισμών όπου υπάρχει δασική έκταση. Η αντιπυρική ζώνη θα έχει μέσο πλάτος 10 μέτρων και θα περιλαμβάνει όχι την πλήρη αποψίλωση, αλλά στοχευμένες επεμβάσεις όπως κλαδεύσεις επικίνδυνων δέντρων και καθαρισμούς.

Ο κ. Μπουλάς εξήγησε ότι οι επεμβάσεις αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με το Δασαρχείο και ότι η μελέτη έχει συνταχθεί από τον δασολόγο Μανώλη Φρακάκη. Οι ζώνες θα δημιουργηθούν τόσο σε δημόσιες όσο και σε δημοτικές δασικές εκτάσεις.

Η ανάγκη για αντιπυρική προστασία είναι επιτακτική, καθώς οι οικισμοί της Χίου είναι συχνά εκτεθειμένοι σε κινδύνους πυρκαγιάς λόγω της γειτνίασής τους με δασικές εκτάσεις. Ο κ. Μπουλάς τόνισε ότι το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

   ΠΗΓΗ politischios.gr/