27 Μαΐου 2024

Καθαρισμοί οικοπέδων: Άνοιξε εδώ και λίγες ώρες για τους πολίτες η πλατφόρμα στο gov.gr Η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δηλώσουν οι πολίτες τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την υπεύθυνη δήλωση για καθαρισμό των περιουσιών τους επιτέλους άνοιξε.


Περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση και μία εβδομάδα πριν κλείσει ο Μάιος και ουσιαστικά πριν εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες που έχουν δοθεί στους πολίτες για να καταθέσουν την υπεύθυνη δήλωση καθαρισμού των περιουσιών τους σύμφωνα με τις νέες αυστηρές διατάξεις, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο gov.gr και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Από πλευράς κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη καθώς θεωρούν πως το μέτρο του μητρώου καθαρισμών ήρθε για να μείνει και θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρκαγιών και κατά συνέπεια της προστασίας των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών.

Ανακούφιση στους Δήμους

Με ανακούφιση βλέπουν τη λειτουργία της πλατφόρμας και οι Δήμοι οι οποίοι εδώ και δύο μήνες είχαν «μπλοκάρει» από τις δηλώσεις των πολιτών και τις διαδικασίες που τις συνοδεύουν.

Δυσαρέσκεια στους πολίτες
Αντίθετα για την πλειοψηφία των πολίτων τα νέα δεδομένα δεν είναι μόνο ένας Γολγοθάς χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών. Η έναρξη των προβλεπόμενων εργασιών στις περιουσίες τους θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα για να τακτοποιηθούν σύμφωνα πάντα με τα όσα τους υποδεικνύουν κατά περίπτωση οι εκθέσεις των ειδικών επιστημόνων και σε συνδυασμό με το βαθμό επικινδυνότητας που χαρακτηρίζεται το οικόπεδο τους.

Τι θα γίνει με αυτούς που έκαναν δηλώσεις στους Δήμους;

Υπάρχουν όμως και αρκετά σημεία που θα πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες, όπως για παράδειγμα για το τι θα γίνει με αυτούς που κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις καθαρισμού αλλά και δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των Δήμων. Θα πρέπει δηλαδή να τα περάσουν εκ νέου στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ή θα το πράξουν οι Δήμου. Και αν κληθούν οι Δήμοι να ενημερώσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα το κάνουν σε συνεργασία με κάποιο υπουργείο όπου θα δώσουν τα αρχεία που συγκέντρωσαν ή θα αποκτήσουν πρόσβαση απ ευθείας στο gov.gr;

Διαρκής ενημέρωση
Η ουσία είναι πως έγινε ένα καθοριστικό βήμα ώστε οι πολίτες να έχουν τον έλεγχο των στοιχείων τους σε συνεργασία με τον «ειδικό επιστήμονα» (πολιτικό μηχανικό, γεωπόνο κλπ) και θα ενημερώνουν διαρκώς την πρόοδο των εργασιών που κάνουν ή που ετοιμάζονται να κάνουν τις επόμενες ημέρες.

Έλεγχοι από τους Δήμους
Από την άλλη πλευρά μέσα από την πλατφόρμα οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων θα έχουν πρόσβαση μέσω σχετικών εξουσιοδοτήσεων για δειγματοληπτικούς ελέγχους ή και την άντληση σημαντικών στατιστικών στοιχείων που θα είναι χρήσιμα για την πορεία των καθαρισμών εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου που υπενθυμίζεται πως έχει ξεκινήσει από 1 Μαΐου και θα διαρκέσει έως 30 Οκτωβρίου.

 

Yπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υπ. Αριθμό 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη και το ΦΕΚ Τεύχος Β 2792/16.05.2024 με θέμα «Καθορισμός ειδικότερων τεχνικών και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του άρθρου 31 του ν. 5075/2023 (Α’ 206)», το οποίο υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, είναι υποχρεωμένοι έως τις 31 Μάϊου του 2024 να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση στη νέα πλατφόρμα.

Πηγή ethnos.gr