28 Μαΐου 2024

Υπ. Υγείας: Κόβει εκ των υστέρων τις αμοιβές από εφημερίες γιατρών σε νησιά Γιατροί από τα νοσοκομεία Κω, Νάξου, Σαντορίνης, Σάμου, Λέρου, Μυτιλήνης κ.ά. που τους είχαν επιβάλλει οι διοικήσεις να κάνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες εφημερίες, τώρα ενημερώνονται ότι δεν θα τις πληρωθούν.

Τραγική είναι, όχι μόνο ως ενέργεια, αλλά και ως μήνυμα προς τους γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και μάλιστα ενόψει του καλοκαιριού, «η απόφαση της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου) να περικόψει τις αμοιβές από τις εφημερίες που έχουν ήδη κάνει γιατροί», όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εφημερίες έγιναν κατ’ εντολή της εκάστοτε διοίκησης και η διαδικασία ονομάζεται «υπέρβαση εφημέρευσης», αφού οι γιατροί υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες εφημερίες.

«Από τη μια εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης για να μην διαλυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τελείως, για να μη μένουν ακάλυπτες εφημερίες και από την άλλη περικόπτουν το ποσό της αποζημίωσης των εφημεριών», αναφέρει σε σχόλιό της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Πρόκειται για τους γιατρούς που εφημερεύουν και εργάζονται στα νησιά και σε κάποιες περιοχές της Αττικής, τα οποία σήμερα είναι υποστελεχωμένα και το ιατρικό προσωπικό είναι υποχρεωμένο να εργάζεται πολλές περισσότερες ώρες από όσες προβλέπονται, κάνοντας ταυτόχρονα και πολλαπλάσιες εφημερίες.

Στη 2η ΥΠΕ μεταξύ άλλων ανήκουν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας:
Καλύμνου
Καρπάθου
Ρόδου
Σαντορίνης
Σύρου
Νάξου
Λέρου
Κω
Χίου
Σάμου
Μυτιλήνης
Λήμνου
Νίκαιας – Πειραιά
Αττικόν
Ασκληπιείο Βούλας κ.ά.
Αναφερόμενη στο υπουργείου Υγείας η ΟΕΝΓΕ, δηλώνει ότι «και έπειτα λένε με θράσος ότι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί όταν προκηρύσσουν θέσεις. Με τέτοια κίνητρα απορίας άξιον πως δεν βρίσκονται εθελοντές γιατροί, γιατί σε λίγο για εθελοντική εργασία θα μιλάμε».

Πηγή news247.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ