12 Μαΐου 2024

Νέα Δημοκρατία / Γκρινιάζουν οι βουλευτές για το άδειο καλάθι Μητσοτάκη

 

Δυσφορία από την επιλογή του πρωθυπουργού να μην λάβει μέτρα στήριξης για την ανάσχεση της ακρίβειας - Τι αναφέρουν γαλάζιες πηγές
«Μουρμούρα» προκαλεί στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και των υποψήφιων ευρωβουλευτών η επιλογή του πρωθυπουργού (στην πρόσφατη συνέντευξή του στο protothema.gr) να κλείσει κάθε παράθυρο λήψης μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας. 

Εντός του γαλάζιου στελεχιακού δυναμικού υπήρχε η, κρυφή έστω, ελπίδα ότι στο παρά πέντε των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «τύλιγε ένα δωράκι» προς τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις. Τα γαλάζια κλιμάκια, άλλωστε, που περιοδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα εισπράττουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών -και δη των ψηφοφόρων της παράταξης- για τον επίμονο καλπασμό των τιμών. Κοινοβουλευτικά στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα υπερπλεονάσματα της περιόδου 2022-2023 (σ.σ.: η υπέρβαση των στόχων αγγίζει τα 4 δισ.) θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίκληση της διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας από τη μεριά του πρωθυπουργού δεν ήχησε πειστικά σε πολλά τμήματα του κυβερνητικού στρατοπέδου. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρουν γαλάζιες πηγές, ο πρωθυπουργός συγκρατεί τον πήχη της επιτυχίας για τις ευρωεκλογές στο 33%, αποφεύγοντας συγκρίσεις με το 41% της εθνικής κάλπης. Η αποστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη, εντούτοις, στα Παραπολιτικά, ότι «το όριο που έβαλε ο Κ. Μητσοτάκης είναι δύσκολο να πιαστεί αλλά δεν είναι ανέφικτο», αποτυπώνει τη γενικότερη απαισιοδοξία στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. ενόψει της κάλπης.


Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά. Ο Παύλος Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μόνιμες ενισχύσεις των εισοδημάτων που θα είναι ιδιαίτερα επωφελείς όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές, χωρίς να εξηγήσει πώς θα επέλθει αυτή η μείωση. Ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο έχει σημειωθεί μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων κατά 40% και πως «η ταχύτερη αποκλιμάκωση που παρατηρείται στα τρόφιμα οφείλεται εν πολλοίς στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή μας». Ισχυρίστηκε δε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα περισσότερα μέτρα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης...


Λησμόνησε τις συλλογικές συμβάσεις
Το κυβερνητικό success story επεκτάθηκε και στο πεδίο της εργασίας. «Η μείωση της ανεργίας είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση και ήδη από την προηγούμενη τετραετία έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε χθες ο Π. Μαρινάκης. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με στόχο αυτές οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται συνεχώς, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, δίνοντας ακόμα καλύτερους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους. Απέφυγε, εντούτοις, κάθε νύξη για την επαναθέσπιση των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελεί κεντρικό αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων.

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/