18 Μαΐου 2024

Ιδού το κράτος – συμμορία!

 

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης», που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Άγκυρα, αναφερθήκαμε στη δολοφονία του πρώην επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» Σινάν Ατές, κατόπιν εντολής της οργάνωσης, και στις σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που συγκυβερνά με τον Ερντογάν, και για τον ρόλο σε όλο αυτό το σύμπλεγμα του βαθέος κράτους, καταλήγοντας στα εξής:

«Η υπόθεση αυτή δεν είναι άσχετη με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν συγκυβερνά με τον Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο ορατός επικεφαλής μιας εγκληματικής συμμορίας εκατομμυρίων ατόμων που αποτελούν το μακρύ χέρι του τουρκικού βαθέος κράτους. Ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει με ποιους πραγματικά έχει να κάνει και ότι ο Ερντογάν είναι αδύναμος, ουσιαστικά αιχμάλωτος αυτού του βαθέος κράτους που καθορίζει την εθνική στρατηγική της Τουρκίας και τα σχέδια εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Αυτά, προς γνώσιν. Άλλωστε, κάθε τρεις και λίγο ο ίδιος μας λέει ότι δεν είναι αφελής».

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και η Τουρκία συνταράσσεται πολιτικά από ένα άλλο σκάνδαλο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο σύμπλεγμα Μαφία – «Γκρίζοι Λύκοι» – Κράτος – Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Όλα άρχισαν με τη σύλληψη του αρχιμαφιόζου Ayhan Bora Kaplan, ο οποίος ήταν άνθρωπος και προστατευόμενος του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, και την κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια ο «υπαρχηγός» του, Serdar Sertçelik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανώτατα στελέχη της Ασφάλειας Αγκύρας τον υποχρέωσαν να δεχτεί να γίνει «υπό προστασίαν μάρτυρας» και να αναφέρει στην κατάθεσή του ονόματα πολιτικών του ΑΚΡ και του ΜΗΡ που εμπλέκονται σε υποθέσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ άλλων του ζήτησαν να εμπλέξει τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, τον βουλευτή του ΑΚΡ Μουτζαχνίντ Ασλάν, τον υπουργό Δικαιοσύνης Φαχρετίν Χότζα, τον γενικό διευθυντή της αμαρτωλής Halkbank Οσμάν Αλάν, τον Σαντίκ Σοϊλού, συγγενή του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και άλλους, ακόμα και ονόματα που βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο, κοντά στον ίδιο τον Ερντογάν.

Η υπόθεση αυτή, έπειτα από δηλώσεις που έκανε στον τουρκικό Τύπο ο Serdar Sertçelik, «υπαρχηγός» της συμμορίας που απολάμβανε της προστασίας του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, πήρε τεράστιες διαστάσεις, αφού αποκάλυψε τις σχέσεις οργανωμένου εγκλήματος – αστυνομίας – δικαστικής εξουσίας – κυβέρνησης, και ανάγκασε τον Ερντογάν να καλέσει στο προεδρικό μέγαρο τις μεταμεσονύκτιες ώρες τον διοικητή της ΜΙΤ και τον υπουργό Δικαιοσύνης, για να ενημερωθεί και να αποφασίσει τη διαχείριση της κρίσης, που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και τις κυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ.

Ποιο είναι το σχέδιο χειρισμού της κρίσης; Ερντογάν και Μπαχτσελί αποφάσισαν να ρίξουν την ευθύνη στο δίκτυο Γκιουλέν και στη Μοσάντ, δεδομένου ότι το πολιτικό κλίμα την περίοδο αυτή ευνοεί τη στοχοποίησή τους, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά γεγονότα, από τα οποία αναδύονται σήψη και δυσωδία.

Μάλιστα, οι διαρροές από το προεδρικό μέγαρο μιλούν για μια απόπειρα πραξικοπήματος, παρόμοια με εκείνη της 17-25 Δεκεμβρίου 2013, τότε που οι διωκτικές Αρχές και οι εισαγγελείς εισέβαλαν σε σπίτια υπουργών και συνέλαβαν συγγενικά τους πρόσωπα με δεκάδες εκατομμύρια μετρητά στα… κρεβάτια τους, δίπλα σε μηχανές μέτρησης χαρτονομισμάτων!

Ήταν τότε που οι διωκτικές Αρχές, που παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του γιου του Ερντογάν, κατέγραψαν συνομιλία πατέρα και υιού, τις οποίες οι αντιπολίτευση χαρακτήρισε γνήσιες και δεν διαψεύστηκε ποτέ:

17 Δεκεμβρίου στις 08.02

R.T.E. (Ταγίπ Ερντογάν): Έκαναν μια επιχείρηση το πρωί, του Ali Ağaoğlu, στου Reza Zarrab, στον γιο του δικού μας Ερντογάν, τον γιο του Zafer, τον γιο του Muammer κ.λπ., αυτή τη στιγμή ερευνούν τα σπίτια τους.

B.E. (Μπιλάλ Ερντογάν): Ναι.

R.T.E: Τώρα σου λέω ό,τι έχεις και δεν έχεις στο σπίτι σου, αυτά να τα βγάλεις έξω, εντάξει;

B.E: Εγώ τι να έχω, πατέρα, εσύ έχεις λεφτά στο χρηματοκιβώτιο.

R.T.E: Αυτό λέω. Στέλνω τον αδερφό σου τώρα. Αυτός ξέρει τι πρέπει να γίνει, εντάξει, μίλα με τον αδερφό σου, μίλα με τον θείο σου. Και αυτός να κάνει το ίδιο (να απομακρύνει τα λεφτά από το σπίτι του), μίλα και με τον γαμπρό μας, να κάνει το ίδιο.

B.E: Τι να τα κάνουμε αυτά, πατέρα, πού να τα βάλουμε;

R.T.E.: Βάλτε τα σε συγκεκριμένα μέρη.

B.E.: Υπάρχει και ο Μπεράτ (ο γαμπρός).

R.T.E.: Αυτό λέω, ελάτε μαζί τώρα. Πάρε τον θείο σου μαζί σου, δεν ξέρω αν ο θείος σου ο Ζίγια το έχει ή όχι, εντάξει, κάνε κάτι για τον αδελφό σου τον Μπουράκ αμέσως.

17 Δεκεμβρίου στις 11.17

Αφού ο υιός Μπεράτ μίλησε με τον Χασάν, για να κανονίσουν την υπόθεση, τον ξανακαλεί ο πατέρας Ταγίπ Ερντογάν:

R.T.E.: Θα ήταν ωφέλιμο να κάνετε κάτι, να τα μηδενίσετε εντελώς. Επαναφέρετε εντελώς.

B.E.: Ελπίζω να τα μηδενίσουμε εντελώς.

17 Δεκεμβρίου στις 15.39

R.T.E.: Οι εργασίες που σας έδωσα έχουν ολοκληρωθεί;

B.E.: Ναι, τελειώνουμε το βράδυ, αυτά που ήταν στον Μπεράτ τα έχουμε τακτοποιήσει. Τώρα πρώτα θα τακτοποιήσουμε αυτά που έχει ο Mehmet Gür και τα υπόλοιπα θα τα χειριστούμε όταν νυχτώσει.

17 Δεκεμβρίου στις 23.15

R.T.E.: Τα μηδενίσατε;

B.E.: Δεν τα μηδενίσαμε ακόμα, πατερούλη μου, υπάρχει ακόμα ένα ποσό γύρω στα 30.000.000 ευρώ, δεν έχουμε καταφέρει να το τακτοποιήσουμε ακόμα. Το σκέφθηκε ο Μπεράτ, λέει ο Αχμέτ Τσαλίκ έχει ακόμα 25.000.000 δολάρια, μπορούμε να τα δώσουμε εκεί και να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα από τον Şehrizar. Πώς το βλέπεις, πατέρα;

R.T.E.: Εντάξει, κάντε το.

B.E.: Να τα μηδενίσουμε εντελώς, πατέρα, ή να κρατήσεις κάποια χρήματα;

R.T.E.: Δεν υπάρχει περίπτωση. Αν τα δίνατε στον Μεχμέτ; 

B.E.: Του δώσαμε, εντάξει, του δώσαμε 20.000.000 δολάρια.

R.T.E.: Ας τα μεταφέρατε εκεί, μετά το ρυθμίζατε. 

B.E.: Μόνο τόσα μπορούσαμε να δώσουμε, είναι ήδη δύσκολο, πιάνουν χώρο. Ένα μέρος δώσαμε στον Tunç.

18 Δεκεμβρίου στις 10.58

R.T.E.: Έχετε τελειώσει, τα μηδενίσατε;

B.E.: Οπότε όταν λέω ότι τελειώσαμε, έμειναν τα λεφτά της Samandıra και του Maltepe, 730.000 δολάρια και 300.000 λίρες, κάτι θα κάνω και μ’ αυτά. Χρωστούσαμε χρήματα στον Faik Işık, θα του δώσω 1.000.000 λίρες και τα υπόλοιπα θα τα μεταφέρω στην ακαδημία.

Εκείνες οι στιγμές, που κινδύνεψε με σύλληψη ο Χακάν Φιντάν, ίσως και ο ίδιος ο Ερντογάν, ξύπνησαν στη μνήμη του μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, γι’ αυτό ο κύριος πρόεδρος μιλάει για νέο πραξικόπημα.

Προς γνώσιν εκείνων που χαράσσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.