27 Μαΐου 2024

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Η ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ ΣΑΜΟΣ



 Τριάμισι και πλέον χρόνια από τον φονικό και  καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή δύο παιδιών και ρήμαξε τη Σάμο και το ακριτικό νησί μετράει ακόμη τις πληγές του.
Τα προβλήματα πολλά και χρονίζοντα. 
Οι σεισμοπαθείς περιμένουν εναγώνια: 
α) την κρατική αρωγή  που, παρά τις μεγαλοστομίες,  δεν έρχεται ικανοποιητική και  στην ώρα της 
β) τις καρκινοβατούσες  αδειοδοτήσεις  για τα κίτρινα κτίρια που πρέπει  να επισκευαστούν ή να κριθούν τελικά  κατεδαφιστέα, μετά την παρέλευση τόσων ετών απραξίας και  επανειλημμένων μικροσεισμών
γ) την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για τα κόκκινα και ιδιαίτερα επικίνδυνα  σεισμόπληκτα που είναι πολλά και οι διαδικασίες ανακατασκευής τους ακινητούν.

 Επιπρόσθετα, πολλά  δημόσια κτίρια (σχολεία όλων των βαθμίδων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Καρλόβασι), ιστορικά μνημεία και εκκλησίες εξακολουθούν  να  είναι σε οικτρή κατάσταση, σε λειτουργική  αχρησία και επισφάλεια και πλείστες όσες βασικές υποδομές όπως λιμάνια και δρόμοι, εντός και εκτός των πόλεων και των οικισμών, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί με ότι αυτά συνεπάγονται για την σωματική ακεραιότητα  των πολιτών, την κοινωνική κανονικότητα  και την οικονομία του τόπου..   
Και κάθε φορά που ο κόμπος φτάνει στο χτένι και ξεχειλίζει   η λαϊκή οργή επιστρατεύεται    η γνωστή καραμέλα «φταίνε οι σεισμόπληκτοι που δεν καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι μηχανικοί τους  που στέλνουν ελλιπείς φακέλους»   φτηνή  και μόνιμη δικαιολογία και πάγια επωδός του βουλευτή, των υπουργών και των παρατρεχάμενων αυλικών τους στην Αθήνα και στο νησί ακόμα και σήμερα.... . 
Όσο για τις χρηματοδοτήσεις είτε αυτές αφορούν την επιδότηση ενοικίου είτε την  αποκατάσταση των βλαβών είναι κραυγαλέα  αναντίστοιχες των πραγματικών αναγκών και επιπρόσθετα  εκταμιεύονται με μεγάλη δυσκολία και ιδιαίτερη βραδύτητα .
«Έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό  για την σεισμόπληκτη Σάμο 120 εκατομμύρια Ευρώ που υπάρχουν  στο Εθνικό θησαυροφυλάκιο  και περιμένουν  από σας την εκταμίευση τους», λένε και ξαναλένε παραμυθιάζοντας τους σεισμόπληκτους του νησιού οι ταγοί του τόπου. 
Μόνο που το κλειδί και αυτού του χρηματοκιβωτίου το κρατάνε  σφιχτά  η ίδια η  κυβέρνηση και η κρατική γραφειοκρατία..   
Έτσι  ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν τα κτίρια, τα μνημεία, οι λατρευτικοί χώροι  και  πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι. 
Και βέβαια κανείς από  τους αρμόδιους και ανευθυνοϋπεύθυνους δεν απαντά στα αμείλικτα  ερωτήματα που θέτουν μετ’ επιτάσεως και κατ’ επανάληψη  οι βουλευτές σύσσωμης  της αντιπολίτευσης: 
 - Για την υποστελέχωση της αρμόδιας  τεχνικής υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ).
 - Για το λόγο που οι υπάλληλοι  της  υπηρεσίας αυτής  δεν έχουν έρθει στο νησί μας τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
 - Γιατί δεν υπήρξε  καμμιά πρόνοια για την εύρυθμη και  αποτελεσματική λειτουργία της ΔΑΕΦΚ στο μεγάλο και κρίσιμο μεταβατικό στάδιο μεταφοράς της από το ένα υπουργείο σε άλλο..
Κανείς από την Κυβέρνηση δεν έχει, επίσης,  το πολιτικό θάρρος και το ανάλογο ανάστημα να απολογηθεί, τουλάχιστον, για την αδράνεια πληρωμής της επιδότησης ενοικίου που οδηγεί σε αδιέξοδο τη μεγάλη πλειοψηφία των σεισμοπλήκτων και πολύ περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρβασης των συναφών  προβλημάτων..  
Κυρίως όμως οι αρμόδιοι δεν απαντούν για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης  του νησιού, καρπό μιας ευρείας και γόνιμης διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοστολογημένη χρηματοδότηση του όπως είχαν δεσμευτεί..   
Φημολογείται από καιρό  ότι από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν προετοιμάσει ένα σχέδιο copy paste με τον  μεγαλόσχημο τίτλο «ΣΑΜΟΣ 2030:  ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» για να κλείσουν στόματα  και να ηρεμήσουν τους αδαείς. 
Λέγεται μάλιστα  ότι θα το παρουσιάσει ο ίδιος ο υπουργός κ. Κικίλιας, παρουσία του διαδικτυακού μας  τοπικού  συντονιστή και υφυπουργού του  κ.Τριαντόπουλου  σε ειδική εκδήλωση στο νησί, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, εν χορδαίς και οργάνοις.
Επιτελική αλαζονεία 24 καρατιών και βάλε και όπως συζητιέται και με την επίσημη  σφραγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επιφαινόμενη εγγύηση της επιστημοσύνης  και του πολιτικού βάρους του συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου…. Ανάπτυξης έστω και αν εκπονήθηκε χωρίς την, εκ των ων ουκ άνευ, συνοδό  διαβούλευση.....
Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και οι  πληγές από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου είναι παντού ορατές.
 Αλήθεια μας αξίζει να ζούμε ανάμεσα σε τόσα  ερείπια, σε τόσα προβλήματα και σε τόσες  προκλήσεις και να ανεχόμαστε  να  μας λοιδορεί  και  να μας εμπαίζει η Κυβέρνηση  και επ’ εσχάτων κάθε υπουργός της από αυτούς που κατά κύματα μας επισκέπτονται αυτές τις μέρες για να μας δείξουν, δήθεν,  την αγάπη και το.. όψιμο  ενδιαφέρον τους , υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και  προσπαθώντας μπροστά στα μάτια μας να κάμουν το μαύρο άσπρο;  
Ας τους απαντήσουμε με την ψήφο μας στις εκλογές που έρχονται.  
Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε  το ΜΈΛΛΟΝ που ονειρευόμαστε και  που μας στερούν οι πολιτικές τους.   
                                                            Μανώλης Νικ. Κάρλας
                                                                         Γιατρός
                                         Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010).