12 Μαΐου 2024

Μονοπωλιακός ….ανταγωνισμός!

 

Με τον οξύμωρο αυτόν τίτλο θέλουμε να περιγράψουμε το καθεστώς ασυδοσίας και αισχροκέρδειας που επικρατεί στις αεροπορικές συγκοινωνίες των νησιών μας. Τιμές εκβιαστικά υψηλές σε περιόδους αιχμής, με ένα εισιτήριο μονής διαδρομής να φτάνει και τα 180 Ευρώ, φτηνές τιμές μόνο αν ξέρεις από το …Πάσχα πότε ακριβώς θα ταξιδέψεις τα Χριστούγεννα, αισχροκέρδεια στις αλλαγές ώρας (μας έχει τύχει για την αλλαγή ενός εισιτηρίου για να ταξιδέψουμε νωρίτερα - πράγμα που προφανώς δεν στοιχίζει τίποτα στην αεροπορική εταιρία εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις - να μας ζητηθεί πρόστιμο 120 Ευρώ σε αρχική τιμή εισιτηρίου 150) και πάει λέγοντας.

 Πώς καταντήσαμε εδώ; Μα προφανώς γιατί κάνει τα στραβά μάτια η λεγόμενη «Επιτροπή Ανταγωνισμού». Που αφού κατάπιε κυριολεκτικά αμάσητη τη συγχώνευση AEGEAN και Ολυμπιακής, γιατί λέει υπήρχε ο ανταγωνισμός της SKY (!!!), τώρα που μεγάλωσε και η SKY, ανέχεται πιθανότατες εναρμονισμένες πρακτικές σε ναύλους και δρομολόγια από και προς τα νησιά. Πώς τεκμηριώνεται αυτό; Από το γεγονός ότι εκεί που λειτουργεί πραγματικά ο ανταγωνισμός, δηλαδή στις πτήσεις εξωτερικού, βρίσκεις αεροπλάνο Αθήνα - Ρώμη, ή Αθήνα - Παρίσι ή Αθήνα - Λονδίνο στη μισή και κάτω τιμή από το Αθήνα - Μυτιλήνη ή Αθήνα - Χίος.  

Τι κάνουν οι φορείς;  

Σε ένα τέτοιο καθεστώς ασυδοσίας, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα και απλώς αγανακτεί και πληρώνει (εφόσον μπορεί φυσικά). Γιατί τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα. Εδώ χρειάζεται συστηματική δουλειά από συλλογικούς φορείς, Επιμελητήρια θα είναι αυτά, Δήμοι ή ακόμα καλύτερα όλοι αυτοί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας που έχει και την καθολική νομιμοποίηση από τους κατοίκους των νησιών, να αναθέσουν σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο να καταγράψει συστηματικά όλες τις αποχρώσεις ενδείξεις εναρμονισμένων πρακτικών και αθέμιτης κερδοσκοπίας και με βάση αυτή την έκθεση να προβεί σε τεκμηριωμένη καταγγελία προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κοινοποιώντας την προς Βουλή και πολιτικά κόμματα, μήπως και κάποιων ιδρώσει το αυτί και αποφασίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. 
ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ