29 Μαΐου 2024

Τέμπη: Έρχονται εξελίξεις για την ασυλία των πολιτικών



 Η Μαρία Καρυστιανού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσό

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Η ερχόμενη εβδομάδα, η τελευταία πριν από τις εκλογές, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για ένα μείζον, από πολλές πλευρές, ζήτημα που ρίχνει ήδη τη σκιά του στις εξελίξεις: Την τραγωδία των Τεμπών.

Τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, την ερχόμενη Τετάρτη δηλαδή, πρόκειται να παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα για τον τρόπο κατάργησης της υπουργικής και της βουλευτικής ασυλίας που επιτρέπει  έως σήμερα στους υπεύθυνους για το έγκλημα πολιτικούς να παραμένουν στο ποινικό απυρόβλητο.

Το αίτημα «να μπει τέλος στην ατιμωρησία» ως γνωστόν έχει τεθεί από την αρχή και μέχρι στιγμής το έχουν προσυπογράψει περισσότεροι από 1.300.000 πολίτες στο διαδικτυακό ψήφισμα που άρχισε με πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού. Η εμβληματική πρόεδρος του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων προχώρησε στην επόμενη κίνηση και χθες είχε συνάντηση για τον σκοπό αυτόν με τον πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσό.

Η είδηση, μάλιστα, δεν είναι αυτή καθαυτή η συνάντηση, αλλά η διαβεβαίωση που έδωσε ο επικεφαλής των δικηγορικών συλλόγων ότι, ναι, μπορεί -από επιστημονικής και νομικής πλευράς- να πάρει σάρκα και οστά το σχετικό αίτημα και να προωθηθεί προς νομοθετική κύρωση από τη Βουλή. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντηση ήταν παρούσα και μια κορυφαία δικαστικός, η πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ.

Γιατί η εξέλιξη αυτή κρίνεται -και δη στην παρούσα συγκυρία που κλιμακώνεται η προσπάθεια συγκάλυψης- ιδιαίτερα σημαντική; Καταρχάς διότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να απαξιώσει και να πνίξει με διάφορους τρόπους τη φωνή σχεδόν του 20% των ενήλικων Ελλήνων πολιτών. Πρωταγωνιστής υπήρξε από την πρώτη στιγμή ο (κατά τα άλλα έγκριτος νομικός) υπουργός Βορίδης, ισχυριζόμενος ότι αυτό δήθεν παραβιάζει το Σύνταγμα. Να που δεν το παραβιάζει καθόλου, όμως…

Στη χθεσινή  συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί την πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας και θα την εξειδικεύσει για να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Και το πώς θα γίνει αναλυτικά αυτό θα εξηγηθεί στη συνέντευξη Τύπου της ερχόμενης Τετάρτης.

Αυτό στο οποίο στηρίζεται πρώτα απ’ όλα είναι η συνταγματική διάταξη του άρθρου 73 παρ. 6 που επιτρέπει να κατατίθενται στην Βουλή -έως δύο κάθε περίοδο- προτάσεις νόμων «με υπογραφή 500.000 πολιτών». Εν προκειμένω, υπάρχουν σχεδόν τριπλάσιες.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί παράλληλα και κόλαφο για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, διότι, αν και η συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει αναθεωρημένη από το 2019, εντελώς ανεπίτρεπτα (και παράνομα εντέλει) δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην έκδοση του εφαρμοστικού νόμου για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου. Κι ενώ το επιτάσσει το Σύνταγμα, οι ίδιοι οι κυβερνώντες με τη συμπεριφορά τους το μετατρέπουν σε κουρελόχαρτο.