21 Μαΐου 2024

«Αλμυρές» και οι παραλίες: 6 στους 10 δεν πάνε διακοπές σε νησιά και παραθαλάσσια μέρη λόγω υψηλών τιμών



 Απαγορευμένες γίνονται οι διακοπές σε νησιά και παραθαλάσσια μέρη της χώρας για έξι στους δέκα Έλληνες! Αιτία είναι οι υψηλές τιμές που υπάρχουν πλέον (μετακινήσεις, ακτοπλοϊκά, διαμονή, φαγητό κλπ). Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των Ελλήνων ζουν έναν… ιδιότυπο αποκλεισμό μέσα στην ίδια τη χώρα τους, καθώς η τουριστική υπερεκμετάλλευση και η ραγδαία άνοδος των αφίξεων, καθιστά απλησίαστα τα περισσότερα μέρη. Και λόγω τιμών και λόγω του… υπερπληθυσμού.


Στην έρευνα της «διαΝΕΟσις» για τις τάσεις του 2024, το 61% των Ελλήνων δηλώνουν ότι οι υψηλές τιμές είναι το κύριο εμπόδιο για να κάνουν διακοπές σε νησιά και παραθαλάσσια μέρη.

Ένα 26,9% δηλώνει ότι «έχει πολύ κόσμο» και δεν μπορεί να χαρεί τις διακοπές του.

Ένα 16,5% λέει ότι δεν θα πάρει άδεια από τη δουλειά, ενώ 13,7% βρίσκει τις παραλίες μη καθαρές.

Μόνο ένα 13,7 δηλώνει ότι δεν έχει κανένα εμπόδιο να κάνει διακοπές στη θάλασσα.


Υπάρχει όμως και μία φαινομενική παραδοξότητα, που μάλλον εξηγείται από την εκτόξευση των τιμών στα τουριστικά μέρη, που πλήττει την αγοραστική δύναμη, έστω κι να οι Έλληνες μπορούν να αποταμιεύουν πλέον περισσότερο σε σχέση με το 2023.

Στην έρευνα, τα σχετικά ευρήματα λένε ότι το 2024 μπορεί να αποταμιεύει το 42,6%, έναντι 26,5% που δήλωνε το ίδιο πέρσι.

Τον Φεβρουάριο του 2023 το 71,9% έλεγε ότι δεν μπορεί να αποταμιεύσει και φέτος το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 57,3%.


Προφανώς η αβεβαιότητα, αλλά και η εκτίμηση ότι το κόστος των υπηρεσιών στα νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη έχουν αυξηθεί τόσο, που δεν αξίζει η δαπάνη, οδηγούν τους έξι στους δέκα στην τοποθέτηση αυτή, δηλαδή στην… επιλογή απομάκρυνσης από τη θάλασσα για τις διακοπές.