24 Μαΐου 2024

Νέα Αριστερά Οι πληγές από το σεισμό, 3,5 χρόνια μετά, είναι ανοιχτές, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μηδενικό.

 

Οι κυβερνητικοί παράγοντες έρχονται και ξαναέρχονται λίγες μέρες πριν τις  ευρωεκλογές για να πάρουν τις ψήφους, λες και στη Σάμο όλα  είναι καλά και ωραία. 
Οι πληγές από το σεισμό, 3,5 χρόνια μετά, είναι ανοιχτές. 
Να τους το υπενθυμίζουμε συνεχώς, γιατί για τη Σάμο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μηδενικό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"3,5 χρόνια μετά το σεισμό της Σάμου και οι σεισμόπληκτοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους"
Την αδράνεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους σεισμόπληκτους στη Σάμο, τριάμισι (3,5) χρόνια μετά τον καταστροφικό και φονικό σεισμό των 7R, αναδεικνύουν με ερώτησή τους 6 Βουλευτές και Βουλεύτριες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο., Πέτης Πέρκα.


Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού μετά το σεισμό ότι «η Σάμος άντεξε», η αλήθεια είναι ότι πλήθος δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών (λιμάνια, δρόμοι, σχολεία, μνημεία, κατοικίες, επιχειρήσεις, εκκλησίες) επλήγησαν βαρύτατα από το σεισμό. Και δυστυχώς από τότε η ανταπόκριση της κυβέρνησης υπήρξε εξαιρετικά ‘φτωχή’, με τους κρατικούς φορείς να κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σεισμοπλήκτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πολλά κτήρια σχολείων δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί ή ότι εκατοντάδες σεισμόπληκτοι περιμένουν πάνω από ενάμιση χρόνο να λάβουν το επίδομα ενοικίου.
Κατά τα άλλα, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δηλώνουν ότι «οι πληγές επουλώνονται με γρήγορους ρυθμούς» και «η Σάμος προχωρά με αισιοδοξία στο μέλλον», τη στιγμή που οι σεισμόπληκτοι περιμένουν από την υποστελεχωμένη ΔΑΕΦΚ να εγκρίνει τη Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή ή επισκευή σεισμόπληκτου κτηρίου και επιδότηση ενοικίου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, μέσα σε 3,5 χρόνια, η απορρόφηση από τα 97 εκατομμύρια που προβλέπονται για στεγαστική συνδρομή δεν ξεπερνά το 10%.
Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές και Βουλεύτριες θέτουν στους αρμόδιους Υπουργούς σειρά ερωτημάτων σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να παρασχεθεί στους σεισμόπληκτους η απαραίτητη αρωγή. Γίνεται επίσης αναφορά στην αναγκαιότητα εκπόνησης Μελέτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου, όπως έγινε σε περιοχές που επλήγησαν από αντίστοιχες φυσικές καταστροφές, και στη διαγωνιστική διαδικασία για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των δήμων Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, η οποία καθυστερεί.