22 Απριλίου 2024

ΝΔ / Δεν τους πείθει πια ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης - Αγωνία για τις ευρωεκλογές

 

Η φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος θεωρεί πως η ένταξη Μπελέρη και η επιμονή στις ακολουθούμενες πολιτικές θα απομακρύνουν τμήματα του κεντρώου ακροατηρίου
Στην εκλογική ζυγαριά της Ν.Δ. έχουν τοποθετήσει την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη τα στελέχη όλων των βαθμίδων της παράταξης. Ο πρωθυπουργός, έπειτα από διαδοχικά πισωγυρίσματα, υλοποίησε τη σχετική εισήγηση του Μάκη Βορίδη προδίδοντας την αγωνία του για τις διαρροές των γαλάζιων ψηφοφόρων προς τα δεξιά. 


Η φιλελεύθερή πτέρυγα της Ν.Δ. εντούτοις θεωρεί πως θα προκαλέσει μεγαλύτερες εκλογικές ζημιές στην κάλπη της 9ης Ιουνίου η ένταξη του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας στην ευρωλίστα. Όπως διαμηνύουν, η επιλογή αυτή αλλοιώνει το προφίλ της παράταξης που φιλοτεχνείται από την εκλογή (2016) του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά δίνοντας τις διαδοχικές εκλογικές νίκες στη Ν.Δ. Τα ίδια στελέχη, που προβάλλουν το τεχνοκρατικό στίγμα τους ή τα εκσυγχρονιστικά γαλόνια τους, υποστηρίζουν πως ο «θρίαμβος» του 41% της εθνικής κάλπης του περασμένου Ιουνίου βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης πρόβαλλε την εικόνα ενός σύγχρονου ηγέτη με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Σημειώνουν δε ότι γι’ αυτόν τον λόγο μεγάλα τμήματα του κεντρώου ακροατηρίου -που δεν ανιχνεύονταν στις γαλάζιες δεξαμενές ψηφοφόρων- ακολούθησαν τη Ν.Δ. και τη σημερινή ηγεσία της. Υπό αυτό το πρίσμα, σε συνομιλίες τους με την ΑΥΓΗ της Κυριακής, εκφράζουν την αγωνία τους έναντι του ενδεχομένου αυτά τα ευρεία τμήματα των ψηφοφόρων, που δεν αυτοπροδιορίζονται ως δεξιοί, να στραφούν προς άλλους πολιτικούς φορείς του δημοκρατικού τόξου ή προς… τις παραλίες.


Η εικόνα, όπως υποστηρίζουν, να βγαίνουν στην προσκήνιο οι Μάκης Βορίδης, Άδωνης Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης και να υποστηρίζουν σθεναρά τον Φρ. Μπελέρη κάθε άλλο παρά ασκεί έλξη στο μετριοπαθές αυτό κοινό. Επιπλέον, εκφράζουν και ενστάσεις για την επιτυχία του σχεδίου της συγκράτησης των υπερδεξιών ψηφοφόρων από τη στιγμή που οι επιδόσεις της Ν.Δ. στο μέτωπο της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα χαμηλές και παράλληλα τα κεφάλαια της ακρίβειας και του εγκλήματος των Τεμπών προκαλούν δυσφορία και στο σκληρό παραταξιακό κοινό. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης αγνόησε τις ενστάσεις και τις προειδοποιήσεις περί κομματικοποίησης ενός διεθνούς ζητήματος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο καθώς και από άλλα στελέχη.
«Εξισορρόπηση» με τους «πασοκογενείς»
Για πολλούς, μία από τις πρωθυπουργικές αγωνίες ήταν η «εξισορρόπηση» του ψηφοδελτίου λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί στο βαθύ κόμμα από τις υποψηφιότητες των «πασοκογενών» Εύης Χριστοφιλοπούλου, Πύρρου Δήμα, Βούλας Πατουλίδου, Σωτήρη Σέρμπου και Σπύρου Καρανικόλα. Περισσότερο δε είναι ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα μεταξύ των νυν ευρωβουλευτών που είναι εκ νέου υποψήφιοι (Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος) λόγω και της συμμετοχής των Γιώργου Αυτιά και Ελεωνόρας Μελέτη στη λίστα, που κάνουν γκελ στο τηλεοπτικό κοινό.

Αδύναμο το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας
Το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να συσπειρώσει το γαλάζιο ακροατήριο αξιολογείται από στελέχη όλων των κομματικών «φυλών» ως εξαιρετικά αδύναμο. Διακινούν σε διάφορες αποχρώσεις την άποψη ότι ούτε οι νεοδημοκράτες πείθονται από την επίκληση του κινδύνου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δέκα μήνες μετά την ευρεία νίκη στις εθνικές εκλογές. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που, όπως επιχειρηματολογούν, από την κάλπη της 9ης Ιουνίου δεν θα προκύψει το πολιτικό σχήμα που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, αλλά θα εκλεγούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Πιο προβληματικό δε θεωρούν το γεγονός ότι η επίκληση της σταθερότητας συνοδεύεται από την αναγκαιότητα της συνέχειας «της μεταρρυθμιστικής ορμής» εκ μέρους της κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν, η μεταρρυθμιστική ατζέντα, ήτοι τα απογευματινά χειρουργεία, η διευκόλυνση των απολύσεων, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία. Αντιθέτως, πλήττουν ευρείες κοινωνικές ομάδες που ακόμα και στις διπλές εκλογές του 2023 ακολούθησαν τη Ν.Δ. Συν τοις άλλοις, εκτιμούν πως οι ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα λειτουργούσαν ως μοχλός επαναπατρισμού των υποστηρικτών του κόμματος θα έπρεπε να αφορούν την ακρίβεια και την οικονομία.

Ο Κακλαμάνης εκθέτει τον Μητσοτάκη για τον Κυριαζίδη
Η απροθυμία ή η ατολμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Δημήτρη Κυριαζίδη, όπως ζητά εδώ και μέρες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βούλα Κεχαγιά, μετά τις ομοφοβικές δηλώσεις του για τον Στέφανο Κασσελάκη προκαλεί δυσανεξία σε τμήμα της Ν.Δ. Το βαρύ κλίμα αποτύπωσε ανάγλυφα ο Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι ήταν «απαράδεκτη ανθρωπίνως και πολιτικά» η δήλωση Κυριαζίδη. «Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα α λα καρτ» σημείωσε όταν ρωτήθηκε για τη στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Μαρινάκης έχει ισχυριστεί πως η παρέμβαση Κυριαζίδη έγινε… εν τη ρύμη του λόγου. Πολλοί εντός της Ν.Δ. σχολιάζουν ότι η αφωνία του Κ. Μητσοτάκη, που προκλήθηκε και από τον Στ. Κασσελάκη, δίνει πόντους στους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/