4 Απριλίου 2024

Ομολογία φιάσκου οι καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

 

Οι κινήσεις αυτές δεν σκεπάζουν το πρόβλημα νοοτροπίας που υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. και την έλλειψη επαγγελματισμού.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Με συγκλονιστικά βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα να βγαίνουν στο φως και να καταγράφουν σωρεία λαθών και παραλείψεων από αστυνομικούς –και τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, αλλά και εσωτερική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ.– έγιναν γνωστές οι πρώτες «καρατομήσεις». Αυτές αφορούν στην απομάκρυνση του διοικητή του επίμαχου αστυνομικού τμήματος, της αξιωματικού υπηρεσίας, της επόπτριας, της οδηγού της επόπτριας (ήταν παρούσες στη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας), του σκοπού του αστυνομικού τμήματος, καθώς και του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης που συνομίλησε με το θύμα πριν την επίθεση. 

Ωστόσο αυτή η καρατόμηση χαμηλόβαθμων αστυνομικών συνιστά κυρίως μια επικοινωνιακή κίνηση από την κυβέρνηση και σε καμιά περίπτωση δεν σκεπάζει το πρόβλημα νοοτροπίας που υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. και την έλλειψη επαγγελματισμού που αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν ανάλογες καρατομήσεις είχαν γίνει και το περασμένο καλοκαίρι, όταν δεκάδες νεοναζί οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ διέσχισαν όλη τη χώρα και προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τραγική κατάληξη τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Σε κάθε περίπτωση, οι καρατομήσεις απλώς επιβεβαιώνουν το χάος στην ΕΛ.ΑΣ. και αποτελούν ομολογία του φιάσκου που έλαβε χώρα: ένα φιάσκο που επισήμως η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί να το παρουσιάσει ως «μεμονωμένο περιστατικό» που «δεν αντιπροσωπεύει» τη συνολική εικόνα.

Τα ντοκουμέντα
Τις τελευταίες ώρες, λοιπόν, στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο που αποτυπώνει τις τελευταίες στιγμές του θύματος πριν από την επίθεση του δράστη, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο που καταγράφει τον διάλογο που είχε η 28χρονη με αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, έξω από το αστυνομικό τμήμα (τα οποία παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση του MEGA). 

Μεταξύ άλλων στο βίντεο διακρίνεται η 28χρονη με τον φίλο της να προσπαθούν να επιστρέψουν στον τμήμα όταν αντιλαμβάνονται τον δράστη, με τον τελευταίο να τρέχει για να επιτεθεί στο θύμα με μαχαίρι. 


Στο ηχητικό ντοκουμέντο η 28χρονη αρχικά ζητάει περιπολικό για να τη συνοδεύσει στο σπίτι της, με τον αστυνομικό να της απαντά κυνικά: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί». Λίγο αργότερα, και αφού ο αστυνομικός επιδίδεται σε γραφειοκρατική καταγραφή των στοιχείων, το θύμα βλέπει τον πρώην σύντροφό της και ακούγεται να λέει: «Χάνομαι, έχει έρθει εδώ...», με την επίθεση να ακολουθεί στα επόμενα δευτερόλεπτα...

Οι πολιτικές αντιδράσεις
Εκτός από τα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τα λάθη και τις παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ., αλγεινή εντύπωση  έχουν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών και «γαλάζιων» στελεχών, που αγγίζουν τα όρια της χυδαιότητας. 


Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά σχολιάζουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, ενώ το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/