Μικρό καλάθι κρατάνε στη ΝΔ για τη συγκράτηση, πόσο μάλλον τον επαναπατρισμό θρησκόληπτων ψηφοφόρων μετά την ευλογία που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Ιερώνυμο
Ψυχρολουσία έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατεβάσει τον πήχη της επιτυχίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές στο 33%. Στελέχη της Ν.Δ., που εκφράζουν τις ισχυρές αμφιβολίες τους για το αν είχε δώσει σχετικές κατευθύνσεις ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, θεωρούν «υψηλού πολιτικού ρίσκου» την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να «ποσοτικοποιήσει» τον στόχο για την κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Σε συνομιλία τους με την ΑΥΓΗ της Κυριακής απαριθμούν μια σειρά λόγων προκειμένου να τεκμηριώσουν τον προβληματισμό τους. Όπως αναφέρουν, η ευθυγράμμιση του στόχου με το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2019, ήτοι οκτώ μονάδες κάτω από τη γαλάζια επίδοση στην εθνική κάλπη του Ιουνίου, αποτελεί ευθεία πρωθυπουργική ομολογία της κυβερνητικής φθοράς, που «ψαλιδίζει» το ηθικό του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν, με βάση τις μετρήσεις και το κοινωνικό κλίμα, «απίθανη» την επανάληψη της επίδοσης του 41%. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο κύριος Μητσοτάκης έπρεπε να αποφύγει να μπει στη λογική των αριθμών. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, ο πρωθυπουργός έπρεπε να επιμείνει στην περιγραφή των «σκληρών διλημμάτων», που θα προσδίδουν στην ευρωκάλπη εθνικά χαρακτηριστικά και θα τονίζουν τη σημασία της συσπείρωσης γύρω από τη Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε να αφουγκράζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τις σχετικές ανησυχίες. Την επομένη της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ, στην οποία κατέβασε τον πήχη, πραγματοποίησε έκτακτη ομιλία (δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση από το γραφείο Τύπου) σε πολίτες στη Δροσιά Αττικής. Από εκεί εστίασε στην ανάγκη της γενικής κινητοποίησης των γαλάζιων ψηφοφόρων, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές και όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό ώστε να σταλούν μηνύματα και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.
ADVERTISEMENT
Κινδυνεύει να περάσει κάτω από τον πήχη του
Επιπλέον, τα ίδια στελέχη -κάποια κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου- εκτιμούν πως ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε στην, προσωπικά ριψοκίνδυνη, κίνηση να βάλει πήχη και στον ίδιο του τον εαυτό. «Αν η Ν.Δ. λάβει ποσοστό κάτω του 33%, τότε θα φορτωθεί όλο το μερίδιο της αποτυχίας ο Μητσοτάκης» σημειώνουν, εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να χρεώσει το αρνητικό αποτέλεσμα στη χαλαρή ψήφο. Κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μαξίμου καταγράφουν ότι η Ν.Δ. κινείται στην περιοχή του 30%-32% με τις αναγωγές, ήτοι δεν αποκλείεται η επίδοση της γαλάζιας παράταξης να κινηθεί αρκετές μονάδες κάτω από το ποσοστό της στις ευρωεκλογές του 2019 (33%).
Ζήτησε ευλογία
Εντός της παράταξης κρατούν μικρό καλάθι αναφορικά με τη συγκράτηση -και πολύ περισσότερο με τον επαναπατρισμό- των υπερδεξιών, θρησκόληπτων ψηφοφόρων. Στους κόλπους της Ν.Δ. υπάρχει ικανοποίηση για την επικριτική τοποθέτηση του κυρίου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης -«δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός»-, χωρίς ωστόσο να προσδοκούν σε υψηλά δημοσκοπικά κέρδη. Όπως υποστηρίζουν οι ένοικοι του Μαξίμου, τα μηνύματα του κυρίου Ιερώνυμου για τον κατευνασμό των αντιδράσεων ίσως να μην εισπραχθούν από τους κατά τόπους σκληρούς ιεράρχες, που με τους πύρινους λόγους τους υποδαυλίζουν την ένταση μέσα στους ιερούς ναούς και «φτιάχνουν κλίμα κατά των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών».
Ο Δένδιας ως «ανάχωμα»
Οπως αποτυπώνεται στις μυστικές δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά, καθώς σε νομούς της περιοχής η Ελληνική Λύση καταγράφει διψήφια ποσοστά, ενώ ισχυρή δυναμική εμφανίζει και η Νίκη με ποσοστά στην περιοχή του 5%. Σε αυτό το φόντο, το Μαξίμου εναποθέτει τις προσδοκίες του στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της γαλάζιας εκστρατείας στην Κεντρική Μακεδονία.
Διπλό χτύπημα Σαμαρά στον Μητσοτάκη
Τα βέλη του Αντώνη Σαμαρά κατά του Μαξίμου για τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική και στον αγροτικό τομέα έχουν προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο πρώην πρωθυπουργός σε προχθεσινή εκδήλωση είπε ότι παρατηρεί «περίεργα πράγματα εσχάτως», διαμηνύοντας ότι μιλάει… κομψά. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για «επαγγελματίες κατευναστές στην Αθήνα που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο». Επιπλέον, «κάρφωσε» και τη διαχρονική αντίπαλό του Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον ελληνισμό.
Σε άλλη εκδήλωση, λοξοκοιτώντας προς το σκληρό δεξιό ακροατήριο, ισχυρίστηκε ότι κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51.000 τόνοι φρούτα και λαχανικά. Ζήτησε δε, σε αυτό το πλαίσιο, την εκπόνηση άμεσου σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης της εγχώριας παραγωγής. Λίγες ώρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του προς πολίτες στη Δροσιά Αττικής ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του διεκδίκησε από την Ευρώπη πολιτικές, οι οποίες ωφέλησαν προγράμματα του αγροτικού τομέα. Σημειώνεται ότι όταν ρωτήθηκε στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη για το αν νιώθει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά, δίπλα του, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως υπάρχει αρχηγός της Ν.Δ. που δεν θέλει το καλό της παράταξης. Η απάντηση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατέδειξε την ψυχρότητα των σχέσεων του κυρίου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/