24 Απριλίου 2024

Σε απεργιακό κλοιό η Ευρώπη | Προβληματισμός για τα ταξίδια την περίοδο του Πάσχα



 “Τριγμούς” στα ταξίδια κατά τη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα ενδέχεται να προκαλέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ “πονοκέφαλο” γενικά στα ταξίδια και στις μετακινήσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, δημιουργούν οι εξαγγελθείσες απεργίες ανά την Ευρώπη.


Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου θα μπορούσαν  να καθηλωθούν το διάστημα 4-6 Μαΐου, καθώς 50 εργαζόμενοι στον ανεφοδιασμό καυσίμων θα πραγματοποιήσουν 72ωρη απεργία, μετά την ανακοίνωση για τις περικοπές στα επιδόματά τους.


Επίσης, οι εργαζόμενοι στον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο Heathrow σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου λόγω των σχεδιαζόμενων απολύσεων.


Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς πτήσεις. Ενώ, μια μικρότερης κλίμακας απεργία μεταξύ 3-18 Μαΐου θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση.
Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό  στις πτήσεις της easyJet και της TUI.
Ειδικότερα, 100 εργαζόμενοι στην τροφοδοσία της Dnata, μεταξύ των οποίων οδηγοί φορτηγών και εργαζόμενοι σε αποθήκες, θα απεργήσουν από τις 26-29 Απριλίου, 3-6 Μαΐου και 10-13 Μαΐου. Ενώ, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν στην περίπτωση που δεν επιλυθεί η διαφωνία για τους μισθούς, όπως απείλησε το συνδικάτο Unite.
Στο Βέλγιο, το αεροδρόμιο Charleroi των Βρυξελλών εξέδωσε προειδοποίηση για απεργία, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.
Επίσης, το προσωπικό στην τροφοδοσία και οι χειριστές αποσκευών αναμένεται να απεργήσουν στις αρχές Μαΐου, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματά τους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.
Στην Γαλλία, τώρα, τα αεροδρόμια της χώρας ενδέχεται να πληγούν από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Πέμπτη 25 Απριλίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τους.
Οι εργαζόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να ανακοινώσουν αν θα συμμετάσχουν στην απεργία, η οποία πιστεύεται ότι θα επηρεάσει έως και το 70% των πτήσεων στα μεγάλα αεροδρόμια.
Οι απεργίες θα μπορούσαν να πλήξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού
Τα μέλη του συνδικάτου CGT-RATP ανακοίνωσαν επτάμηνη απεργία από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, η οποία θα μπορούσε να πλήξει το δίκτυο λεωφορείων και το μετρό του Ιλ ντε Φρανς και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού.
Ωστόσο, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε στις 9 Απριλίου νομοσχέδιο, που επιτρέπει στο κράτος να απαγορεύει τις απεργίες στις μεταφορές για καθορισμένες περιόδους κάθε χρόνο, ώστε να αποφεύγονται οι διαταραχές κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Ζητά, επίσης, την εκ των προτέρων προειδοποίηση για τις απεργίες και την ενίσχυση των ελάχιστων, υποχρεωτικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης.
Το νομοσχέδιο συναντά αντιδράσεις και πρέπει να εγκριθεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση πριν μετατραπεί σε νόμο.
Οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρία δημόσιων μεταφορών δηλώνουν ότι απεργούν για τους μισθούς.

ΠΗΓΗ https://money-tourism.gr/