2 Απριλίου 2024

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ; Γράφει ο Ναύαρχος ε.α και Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος

 

Ας δούμε τα γεγονότα πριν και μετά την δημοσίευση για το αμφισβητούμενο μήνυμα της πρωθυπουργικής συζύγου προς τον εφοπλιστή:
1)   Πάνε δύο Υπουργοί στο πάρτι του εφοπλιστή.
Αυτό μαθεύεται. 
Είναι ηθικά η κατ' άλλον τρόπο  μεμπτό; 
Γενικά όχι.
Ούτε θα ήταν, εάν δεν υπήρχε η διακηρυγμένη κόντρα του πρωθυπουργού με τον συγκεκριμένο εφοπλιστή, ο οποίος κατέχει και κανάλια και εφημερίδες και σε κάποια από αυτές δημοσίευσε σε περίοπτη θέση τα περί μονταζιέρας, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση,  από την σύσσωμη σχεδόν Αντιπολίτευση.

2)   Μαθεύεται η συμμετοχή των δύο Υπουργών στο πάρτι, πριν ακόμη συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας και αναγκάζονται σε παραίτηση, η οποία γίνεται αμέσως αποδεκτή, πράγμα που δηλώνει ότι λειτούργησαν εξωθεσμικά μόνοι τους, κατά παράβαση κάποιων εντολών (ίσως;) είτε επειδή μαθεύτηκε δημόσια κι έτσι έγιναν εξιλαστήρια θύματα μίας πολιτικής επιλογής. 
3)  Η υπόθεση θα τελείωνε εκεί, εάν δεν.....: "Αποκάλυπτε σε πρωτοσέλιδο η ΕΣΤΙΑ τα περί επικοινωνίας της συζύγου του πρωθυπουργού με τον εφοπλιστή στέλνοντάς του το συγκεκριμένο μήνυμα".
4)   Είναι αλήθεια ή όχι το μήνυμα και το περιεχόμενό του (κυκλοφορεί πλέον και από άλλα ΜΜΕ ολόκληρο σχεδόν); 
Άτομα, δημοσιογράφοι, που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο πάρτι, δηλώνουν ότι όλα αυτά είναι ψεύδη και επειδή θίγονται ότι θα προσέφευγαν χθες στην Δικαιοσύνη για να καταγγείλουν το ψεύδος (και συνακόλουθα να αποκαλυφθεί η αλήθεια;). 
5)   Πως όμως μπορεί να καταδειχθεί το ψεύδος, εάν δεν αποκαλυφθεί η αλήθεια; 
Με ποιο τρόπο άραγε; 
Με μαρτυρίες φυσικά και άλλων που συμμετείχαν στο πάρτι είτε με εντολή εισαγγελέα για άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών μηνυμάτων.
Προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα οι 2 Δημοσιογράφοι που λένε ότι συμμετείχαν για να καταγγείλουν το ψεύδος;
Όχι μέχρι σήμερα!
6)   Επίσης κύκλοι του Εφοπλιστή δηλώνουν ότι δεν υπήρξε τέτοιο μήνυμα (προσέξτε κύκλοι, όχι ο ίδιος), και ότι θα υπάρξει άμεση προσφυγή στην δικαιοσύνη για να καταγγελθεί το ψεύδος!!! 
Και πως μπορεί να  καταδειχθεί το ψεύδος; 
Μα με μαρτυρίες των συμμετεχόντων και ακόμη καλύτερα, με άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών μηνυμάτων.
Προσέφυγε ο εφοπλιστής μέχρι σήμερα στην Δικαιοσύνη (όπως λένε οι κύκλοι) ;
ΟΧΙ ακόμη.
7)   Θα μπορούσε επίσης να προσφύγει άμεσα στην Δικαιοσύνη εναντίον της ΕΣΤΙΑΣ και η ίδια η θιγόμενη πρωθυπουργική σύζυγος Μαρέβα.
Προσέφυγε; 
Όχι κατά της ΕΣΤΙΑΣ που είναι η άμεσα εμπλεκόμενη και ενεχόμενος ο εκδότης της και αρθρογράφος του υποτιθέμενου ψεύδους.
Προσέφυγε όμως κατά της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα, η οποία αναπαρήγαγε την είδηση με καυστικό τρόπο.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ
8 )   Αναρωτιέται εύλογα κάποιος: Δεν την ενόχλησε το πρωτογενές ψεύδος και ο διαπράττων το αδίκημα  αλλά η δευτερογενής επικριτική αναπαραγωγή του από τρίτο;
ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΔΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
9)   Να προσφύγει κατά του εκδότη και αρθρογράφου της ΕΣΤΙΑΣ, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχουν κάποια κωλύματα και καθυστερήσεις για την προσφυγή αυτή, αφού αφορά ιδιώτες και όχι εν ενεργεία Βουλευτές, ούτε υπουργούς ώστε να υπάρχει το ακαταδίωκτο και ανάγκη για απόφαση της Βουλής για άρση της ασυλίας.
Η διαδικασία θα ήταν άμεση, μέσω της ελευθερίας για προανάκριση και της εισαγγελικής εντολής για να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών, έλεγχος που θα μας καταδείκνυε γρήγορα και με ακρίβεια το ψεύδος.
Και αυτό θα ήταν προς όφελος της Δημοκρατίας μας και των θεσμών, αφού θα υπήρχε άμεση δικαστική παρέμβαση, διερεύνηση και τιμωρία των ενεχομένων, βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη και προστασία των θεσμών.
10)  Με το να προσφύγει στην Δικαιοσύνη εναντίον ενεργής Βουλευτού, η υπόθεση δικαστικά υπάγεται πλέον στο άρθρο 62 του Συντάγματος:
" Αρθρο 62: (Ακαταδίωκτο των βουλευτών)
Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η σχετική άδεια δίδεται από τη Βουλή υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Η Βουλή, με ευθύνη του Προέδρου της, αποφαίνεται υποχρεωτικά σχετικά με το αίτημα μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα".
Δηλαδή με την προσφυγή αυτή η Δικαστική εξουσία καθίσταται αδύναμη να μεριμνήσει άμεσα, η υπόθεση παραπέμπεται εντός τριμήνου (μπορεί και περισσότερο στην Βουλή), και εφόσον αποφασίσει την άρση της ασυλίας η Βουλή, τότε ξεκινάει η δικαστική διαδικασία.
11)   Δηλαδή έχουμε τώρα Απρίλιο. Εάν η προσφυγή από την Δικαιοσύνη δεν κατατεθεί εντός Απριλίου στην Βουλή, τότε η Βουλή που κλείνει στις 30 Ιουλίου θα κληθεί να αποφασίσει για την άρση μετά  τον Αύγουστο. Και προφανώς, όποτε υπάρξει κενό στην  ατζέντα. 
Ακόμη και αν η Βουλή αποφασίσει άμεσα τον Σεπτέμβριο για την άρση της ασυλίας, θα περάσουν κάποιοι μήνες για να ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
1)  Αλήθεια τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο οιοσδήποτε αδέσμευτος κι ενημερωμένος πολίτης από την μεθόδευση αυτή;
2) Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει η προστασία των θεσμών και η σύννομη λειτουργία του Τύπου, δεν θα ήταν καλύτερα η προσφυγή για το ψεύδος να γίνει κατά του αμέσως υπεύθυνου εκδότη και της εφημερίδας του (ο οποίος επιμένει για την αλήθεια της δημοσίευσης για έχει τρεις διασταυρώσεις της;)