29 Απριλίου 2024

ΕΣΥ / Τα απογευματινά χειρουργεία ακυρώνονται στην πράξη

 

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα, οι γιατροί αντιδρούν έντονα και τα υποσχεθέντα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν υποσχέσεις
Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν αποτύχει πριν καλά καλά ξεκινήσουν. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει τόσο από τις αντιδράσεις που εκφράζουν οι γιατροί όσο και από το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών που χειρουργούνται δεν βρίσκεται σε λίστα αναμονής. Οι περισσότεροι ασθενείς που περιμένουν για μια επέμβαση δεν διαθέτουν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, ενώ τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που έταξε η κυβέρνηση παραμένουν απλώς υποσχέσεις.

Με φόντο αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι η μεταρρύθμιση είναι σωτήρια για το ΕΣΥ. Σύμμαχοί της είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Έτσι, βλέπουμε περιστατικά που κρίνονται έκτακτα να παραπέμπονται σε απογευματινά χειρουργεία μόνο και μόνο για να αυξηθούν τα συγκεκριμένα ποσοστά.


Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι γιατροί έχουν ορθώσει τείχος αντίστασης με όποιον τρόπο μπορούν. Είτε με τη μη συμμετοχή τους είτε με πιο δραστικά μέτρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε προγραμματιστεί για χθες απογευματινό χειρουργείο σε ασθενή με καρκίνο! Γιατροί και εργαζόμενοι έβαλαν μπλόκο τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρωινό χειρουργείο για τον καρκινοπαθή και να τον αναγκάζουν να πληρώσει. Μάλιστα, μετά την παρέμβαση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ) προγραμματίστηκε για τον ασθενή την ίδια μέρα πρωινό και δωρεάν χειρουργείο. Επισημαίνεται ότι η πρακτική με απογευματινά χειρουργεία σε καρκινοπαθείς ακολουθήθηκε και στο Αττικόν μόλις τις πρώτες ημέρες των απογευματινών χειρουργείων, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η κυβέρνηση θέλει ασθενείς δύο ταχυτήτων ακόμα κι αν πρόκειται για μια τόσο ευαίσθητη περίπτωση.Μηδενικό ενδιαφέρον
Οι γιατροί δεν έχουν… αγκαλιάσει το εγχείρημα με ζέση. Η συμμετοχή τους δεν είναι αυτή που θα ήθελε η κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτή είναι μια λογική μάλλον εξέλιξη, καθώς το ελάχιστο προσωπικό ίσα ίσα καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις πρωινές υποχρεώσεις. Την κατάσταση περιέγραψε πρόσφατα Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του ΠΓΝΠ Ρίου για την πραγματοποίηση απογευματινού χειρουργείου στην Καρδιοχειρουργική Κλινική και ενώ η τελευταία εκτελεί μόλις τέσσερις εφημερίες τον μήνα (!) λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού. «Τη στιγμή που η Καρδιοχειρουργική Κλινική εφημερεύει για επείγοντα περιστατικά μόλις τέσσερις φορές τον μήνα λόγω έλλειψης προσωπικού, βάζοντας σε κίνδυνο τον λαό της περιοχής, που αναγκάζεται να διακομιστεί σπαταλώντας κρίσιμες ώρες είτε στα Ιωάννινα είτε στην Αθήνα με κίνδυνο της ζωής του, θα γίνει σήμερα το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην εν λόγω κλινική, η οποία αδυνατεί να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά».

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μικρό ή ακόμα και μηδενικό. Στον Βόλο, μολονότι η επιτροπή χειρουργείων του νοσοκομείου αποφάνθηκε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία στις 17 Απριλίου και 25 Απριλίου, δεν πραγματοποιήθηκε καμία επέμβαση.

Σημειώνεται ότι πανελλαδικά τα απογευματινά χειρουργεία έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα και εκτιμάται πως έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 450. Στις λίστες αναμονής βρίσκονται περισσότεροι από 102.000 πολίτες και περίπου το ένα τρίτο περιμένει να κάνει επέμβαση για παραπάνω από έναν χρόνο.