20 Απριλίου 2024

Μπροστά στην απόλυτη τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

 

Η κυβέρνηση, έκπληκτη και απορούσα για την τωρινή συμπεριφορά της Τουρκίας, βρίσκεται τώρα μπροστά στην απόλυτη τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Της Κύρας Αδάμ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει να πνιγεί μέσα στο θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, εντός των χωρικών υδάτων, που έχει κάθε δικαίωμα να δημιουργήσει, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει ένα «no pasaran» στους νόμιμους ελληνικούς σχεδιασμούς.

Οι απειλητικές αντιδράσεις της Τουρκίας ότι «δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο» είναι αντιστρόφως ανάλογες των συνεπειών από τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου στις Κυκλάδες. Το πάρκο αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και αφορμή για την Άγκυρα να φέρει στην επιφάνεια την «καρδιά» των διεκδικήσεών της σε βάρος της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, που είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στη χώρα μας με τις συνθήκες, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα επιχειρεί να βγάλει την Αθήνα από τη νιρβάνα, στην οποία έχει περιέλθει -συνειδητά-, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μέχρι τώρα επαίρεται και παραπλανά ότι οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε «ήσυχα νερά».

Η κυβέρνηση, έκπληκτη και απορούσα για την τωρινή συμπεριφορά της Τουρκίας, για μια «αθώα» όπως υποστηρίζει αφορμή, τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, βρίσκεται τώρα μπροστά στην απόλυτη τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα δηλώνει διεθνώς και επισήμως ότι η Τουρκία είναι συνιδιοκτήτρια και συνδιαχειρίστρια του Αιγαίου, μέσα στο FIR Αθηνών, σε θάλασσα ξηρά και αέρα.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, σε πείσμα των σχεδιασμών του για «ήρεμη επίσκεψη» στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου 2024, θα συνοδεύεται από εμπρηστικές τουρκικές δηλώσεις για πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και δηλώσεις-τελεσίγραφα ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο.

Κι όμως, η εθελοτυφλούσα κυβέρνηση γνωρίζει -αν και θέλει να το αγνοεί- ότι η Τουρκία το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων της «ελληνοτουρκικής καλοκαιρίας», σε πολιτικό, νομικό και κυρίως επιχειρησιακό επίπεδο, στιγμή δεν δημιούργησε αμφιβολία ότι βασικός στόχος της είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Το επιβεβαιώνει μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση, με συνεχείς αεροναυτικές ασκήσεις της με τη χρήση των UAVs, τα οποία οργώνουν ελευθέρως, καταπατούν και αμφισβητούν διεθνώς περιοχές ελληνικής κυριαρχίας από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο και αντιστρόφως. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόχειρα και ανέμελα εξακολουθεί να καθησυχάζει το κομματικό ακροατήριό της και τους Έλληνες πολίτες ότι «δεν υπάρχει ούτε μία παραβίαση στο Αιγαίο», επειδή δεν πετάνε τα ανιχνεύσιμα τουρκικά F-16, υποτιμώντας και διαγράφοντας από το πεδίο τις συνεχείς, πονηρές και επικίνδυνες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας από τα τουρκικά UAVs.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει καμιά δικαιολογία για το βαρύ ατόπημα και την αδυναμία της να μην έχει ακόμα αποστομώσει πολιτικά και νομικά τη διεθνή καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ από το 2021, ότι νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, που δεν έχουν αποδοθεί με τις συνθήκες στη Ελλάδα, δεν της ανήκουν (υπονοώντας σαφώς ότι αυτές υπόκεινται σε μοιρασιά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας). Η ελληνική απαντητική επιστολή στον ΟΗΕ, ότι νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις συνθήκες, στερείται σοβαρότητας, και τούτο διότι στις συνθήκες ούτε αναγράφονται ούτε κατονομάζονται νησίδες και βραχονησίδες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον υπόλογη, γιατί δεν έχει ακόμα εργαστεί σοβαρά και λεπτομερώς για να αποδείξει την ελληνικότητα των νησίδων και των βραχονησίδων, ανατρέχοντας σε άλλες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες με την υπογραφή της Τουρκίας…

Περιττό να αναφερθεί ότι η μείζων αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να αλλάζει… πλευρό μέσα στον βαθύ ύπνο της…

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Άγκυρα με βαρίδια στους φακέλους του. Στην περίπτωση που η Άγκυρα, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα, θέσει κατάμουτρα στον πρωθυπουργό την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, στις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, τότε ο κ Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να δώσει την απόλυτη νομική απάντηση για την ελληνικότητα των αμφισβητούμενων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, ώστε να κλείσει διά παντός το στόμα της Τουρκίας.

Στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν κάνει ευθεία αναφορά και αφήσει το θέμα να αιωρείται στην ατζέντα, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει νομιμοποιήσει την απόλυτη τουρκική διεκδίκηση σε βάρος της Ελλάδας, δηλαδή την τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

ΠΗΓΗ https://www.antinews.gr/