Από μετά τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι τον Φεβρουάριο τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο ρόδινα για τον τουρισμό της Χίου, που την συγκεκριμένη – τουλάχιστον – περίοδο βασίζεται κατά κύριο λόγο στους επισκέπτες από την Τουρκία.
Και ναι μεν αυτοί δείχνουν να έχουν… γεμάτο πορτοφόλι, πλην – όμως – δεν μένουν ικανοποιημένοι από βασικά που τους προσφέρονται στο νησί, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει να την… κάνουν για άλλους προορισμούς, ενδεχομένως και πολύ κοντά μας, προσδοκώντας ότι θα βρουν καλύτερα.
Αυτά τα πρώτα δείγματα προκύπτουν από την έρευνα για το προφίλ και την ταξιδιωτική συμπεριφορά των επισκεπτών της Χίου, που εκπονείται για λογαριασμό του δήμου Χίου από το iTED Lab του τμήματος οικονομικής και διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως αυτή παρουσιάστηκε σήμερα – Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 – από τους καθηγητές κ.κ. Θεόδωρο Σταυρινούδη και Αλέξιο – Πατάπιο Κόντη, παρουσία του αντιδημάρχου τουρισμού κ. Γιώργου Χριστάκη.
Βέβαια, η έρευνα αυτή δεν έχει κλείσει ακόμα πλήρη κύκλο, αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο, ωστόσο είναι ενδεικτικά τα ευρήματά της, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται από το κύριο τουριστικό ρεύμα της τρέχουσας περιόδου, που είναι οι επισκέπτες από την Τουρκία.
Σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν καλό οικονομικό επίπεδο, με την μέση κατά κεφαλή δαπάνη να ανέρχεται στα 606 ευρώ. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού στη Χίο, με τους πλέον ευνοημένους εκείνους της εστίασης, αφού το 90% των επισκεπτών έχουν επαφή με τη τοπική κουζίνα και το 60% να δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Καλή βαθμολογία παίρνει, επίσης, η Χίος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των επισκεπτών, μάλλον φυσιολογικό εύρημα αφού μικρό νησί είναι κι ο ένας… ξέρει τον άλλο, καθώς και ότι η Χίος έχει μείνει ανέπαφη από τα δεινά του μαζικού και ανορθολογικού τουρισμού.
Κι ερχόμαστε στα δύσκολα, τώρα, όπου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, από τις πύλες εισόδου μέχρι και τα μνημεία και τα αξιοθέατα του νησιού, μόνο το 30% δηλώνουν από πολύ έως σχετικά ικανοποιημένοι. Κι αυτό το εύρημα μάλλον στα αναμενόμενα, αφού χρόνια τώρα όλοι στη Χίο μιλάνε για το λιμάνι, το τελωνείο, το αεροδρόμιο και την δυσκολία έως την πλήρη αδυναμία πρόσβασης σε αξιοθέατα του νησιού σε όσους δεν έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο.
Για να καταλήξουμε στο… ζουμί της υπόθεσης, τον αντίκτυπο στο πορτοφόλι των επισκεπτών της Χίου, όπου η πλειονότητα και ακριβές θεωρεί τις υπηρεσίες στο νησί και σε ανισορροπία την σχέση ποιότητας – τιμής.
Όπως επισημαίνεται πιο πάνω το δείγμα είναι μικρό, μόλις πέντε μήνες, δηλαδή δεν πιάνει την φουλ τουριστική περίοδο, όμως είναι καλό το μείγμα, καθότι αφορά σχετικά καλής οικονομικής κατάστασης επισκέπτες. Στους επόμενους μήνες το δείγμα, βεβαίως, θα αυξηθεί, αλλά – ταυτόχρονα – θα αλλάξει και το μείγμα. Οπότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να κλείσει ο κύκλος της έρευνας, για να υπάρξουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα, που θα είναι χρήσιμα για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, όπως τόνισαν οι κ.κ. Σταυρινούδης και Κόντης.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σήμερα Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 και ώρα 18:00 στο Ομήρειο, σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό κι έχουν πολλούς λόγους να την παρακολουθήσουν.
ΠΗΓΗ https://astraparis.gr/