Ο φόβος του Μαξίμου για τον Στέφανο Κασσελάκη
* Καταγράφεται ένα εντυπωσιακό στοιχείο για τους πολίτες που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του περσινού Μαΐου, αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες του Ιουνίου: η πρώτη επιλογή τους για τη φετινή ευρω-ψήφο είναι «ο Κασσελάκης» και η δεύτερη «ο Βελόπουλος». Έτσι εξηγείται η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, εσχάτως, να εμφανίζει… πακέτο τους δύο αρχηγούς, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι του θυμίζουν «τους Τσίπρα - Καμμένο» και τη συγκυβέρνησή τους.
Ο συνειρμός που επιχειρεί και η φοβία που προσπαθεί να σπείρει για επανάληψη μιας τέτοιας συνεργασίας, με άλλους πρωταγωνιστές, προκαλεί μεν θυμηδία, ωστόσο δείχνει τα επικοινωνιακά σλάλομ των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου μετά από κάθε δημοσκόπηση που φτάνει στα γραφεία τους.
Η γυναικοκτονία έδωσε το αποφασιστικό χτύπημα
Κατά μία τραγική ειρωνεία, η «συμβουλή» που δόθηκε στην κυβέρνηση προ μηνός από γνωστό δημοσκόπο ήταν να επικοινωνήσει περισσότερο τα επιτεύγματά της στην «καθημερινή ασφάλεια - εγκληματικότητα», διότι έχει χαθεί το παιχνίδι με την ακρίβεια. Λίγες ημέρες μετά, η Κυριακή Γρίβα έπεφτε νεκρή ακριβώς έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, βγήκαν στη φόρα οι σουρεαλιστικοί διάλογοι με την Άμεσο Δράση και αποκαλύφθηκε ότι ο άπραγος φρουρός ήταν υπό απόταξη λόγω καταδίκης. Η συμβουλή τού δημοσκόπου συνεπώς πήγε… κουβά. Η τελευταία δημοσκόπηση (Opinion Poll) κατέγραψε ένα ηχηρό 80% «όχι» στην ερώτηση «είστε ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα εγκληματικότητας;»…
Κανείς δεν τους πιστεύει για τα Τέμπη
Η στάση των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, αρχής γενομένης από τις καταθέσεις της Μαρίας Καρυστιανού στο ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέφεραν με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα την τραγωδία - έγκλημα, ενώ έπεισαν μεγάλο τμήμα «απαθών» πολιτών ότι επιχειρείται συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών. Αποτέλεσμα: στην ερώτηση (Metron Analysis) «ένα χρόνο μετά το δυστύχημα πιστεύετε ότι το πολιτικό και δικαστικό σύστημα έχουν κινηθεί αποτελεσματικό για να αποδοθούν ευθύνες;», το 88% απάντησε αρνητικά.
Σε έρευνα της MRB μάλιστα υπάρχει και το εκπληκτικό εύρημα: στην ερώτηση «πιστεύετε ότι το πολιτικό σκέλος του δυστυχήματος των Τεμπών έληξε;» μόνο το 6,9% απαντά «ναι, είναι λήξαν», ενώ το 82,2% εκτιμά ότι «θα έχει και συνέχεια». Στη δημοσκόπηση της Alco το 75% απάντησε πως, όχι, δεν έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Κατόπιν τούτων, δεν προκαλεί έκπληξη ότι στην έρευνα της Pulse το το 61% λέει «ναι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
Μόλις 1 στους 10 είναι ικανοποιημένος από τη ζωή επί Ν.Δ.
Για την ακρίβεια η εύλογη παρατήρηση είναι… τι χρείαν έχουμε μετρήσεων αφού την νιώθουμε στο πετσί μας κάθε ημέρα. Έστω κι έτσι, οι απαντήσεις «όχι, δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσει» βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, έχοντας «χτυπήσει» πλέον 80% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Tη μεγάλη εικόνα την δίνει η απάντηση στην ερώτηση της Prorata πώς θεωρούν την ποιότητα ζωής τους σήμερα οι ερωτηθέντες: το 43% απάντησε «υποβαθμισμένη», το 30% «ασφυκτική - πιεστική», το 10% «ανεκτή» και το 10% «ικανοποιητική».
Το πώς θα αντιδράσει εκλογικά το 73% είναι το μεγάλο στοίχημα…