29 Απριλίου 2024

Τοποθέτηση ΛΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη δημιουργία ομάδων πυρασφάλειας

 

Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  της 26/4/24 τέθηκε προς ψήφιση -έγκριση θέμα που αφορά την ίδρυση δημοτικού εθελοντικού κλιμακίου πυροπροστασίας  της κεντρικής Σάμου, συγκροτούμενο από 4 έως 5 χωριά, όπως Πύργος, Σπαθαραίοι,  Κουμαραδαίοι κτλ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση παρότι είδε θετικά αυτό το αίτημα, ζήτησε να αποσυρθεί και να επανέλθει με καλύτερη προετοιμασία,  διαφάνεια και νομότυπο τρόπο.
Ο λόγος ήταν σαφής. Να ειδοποιηθούν  οι πρόεδροι των χωριών, να παρθούν αποφάσεις από τα  τοπικά συμβούλια, να ειδοποιηθούν οι πολίτες των χωριών που επιθυμούν να ενταχθούν στην υπό ίδρυση ομάδας.
Με πρωτοφανή προχειρότητα κληθήκαμε να ψηφίσουμε ένα έγγραφο καθαρά προσωπικό του αντιδημάρχου Πυθαγορείου, χωρίς κανένα στοιχείο από αυτά που προαναφέραμε.
Κατ αρχάς γίνεται μια σοβαρή υποτίμηση των τοπικών συμβουλίων και ακύρωση του ρόλου των προέδρων, αυτό και μόνο συνιστά μια καθ’ όλα σοβαρή αντιδημοκρατική πράξη αλλά αντιβαίνει τον ρόλο  και την ευθύνη των τοπικών συμβουλίων όπως περιγράφονται από τον σχετικό νόμο.
Δεν αναφέρονται τα ονόματα και αριθμός των συμμετεχόντων ούτε φυσικά οι υπογραφές τους.

Η δικαιολογία ήταν ότι πρέπει να προλάβουμε το καλοκαίρι και τα περιστατικά πυρκαγιών που ίσως προκύψουν, και αυτό προϋποθέτει πιστοποίηση του κλιμακίου, πιστοποίηση των εθελοντών.
Αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
1) τέτοιες ενέργειες κάνεις όχι μέσα στην αντιπυρική περίοδο, υπήρχε αρκετός χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες το προηγούμενο διάστημα.
2)  Είναι γνωστή η κατάσταση που με ευθύνη της κυβέρνησης και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας υπάρχει καθυστέρηση ετών στην πιστοποίηση εθελοντικών ομάδων άρα και εθελοντών
3) Άρα στο τρέχον έτος είναι λογικά αδύνατη η πιστοποίηση και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σχήματα και εθελοντές σε περιστατικά.
4) Η δημιουργία εθελοντικών δημοτικών ομάδων είναι ευθύνη του δήμου και της δημοτικής αρχής και όχι προσωπική επιλογή και (πολύ φοβούμαστε ότι συνυπάρχουν κομματικά κριτήρια στην επιλογή των εθελοντών). Άρα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται.
5) Υπήρχαν λύσεις που θα μπορούσαν να ισχύσουν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που προκάλεσε η γενική γραμματεία δηλαδή το υπουργείο και όχι τυχαία.
6) Αυτή η στάση και μεθόδευση το μόνο σίγουρο είναι ότι δημιουργεί εντάσεις, διασπάσεις, συγκρούσεις μεταξύ των εθελοντών αλλά και της κοινωνίας.
7) Είναι ευθύνη του δημάρχου και της δημοτικής αρχής να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα που καταργούν  στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας, λειτουργίας των δήμων  και υποβαθμίζουν τον ρόλο του δήμου, των τοπικών συμβουλίων και των οργάνων του
Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν το σύνολο της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει την συγκεκριμένη αίτηση
την οποία ψήφησε μόνο η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής. 
Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή έστω και τώρα παρά την ψήφισή του, θα προβεί στις συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει δημοτική ομάδα εθελοντών με την διαδικασία που ορίζεται από την διαφάνεια και με τους κανόνες που ορίζονται.