30 Απριλίου 2024

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επιτελείο Κασσελάκη

 

Η είδηση ότι ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος αναλαμβάνει με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη καθήκοντα στο κεντρικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ από μια πρώτη ματιά δεν θάπρεπε να μας ξαφνιάζει.

Όχι μόνο επειδή ο ίδιος από το 2019 διεκδικεί κάποιο ρόλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την οριστική του αποχώρηση από τη Ν.Δ., αλλά και επειδή η πιο γνωστή προσωπική του πολιτική περιπέτεια συνδέεται με την άθλια επίθεση του Γιώργου Καρατζαφέρη, μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000. Η αθλιότητα του Καρατζαφέρη υποχρέωσε τον τότε αρχηγό της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή να υπερασπιστεί τον στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο του κόμματος Σπηλιωτόπουλο και να διαγράψει τον Καρατζαφέρη.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι ακόμα και εξαιτίας της προσωπικής του εμπειρίας ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα ήταν από εκείνους –τους όλο και πιο λίγους στον χώρο της Ν.Δ.- που δεν υιοθετούν τη στρατηγική σύγκλιση Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, Δεξιάς-Ακροδεξιάς. Με έκπληξη όμως όλοι διαπίστωσαν ότι το 2009, όταν είχε προκύψει η κομματική ανάγκη σύμπλευσης Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος άνοιγε τον δρόμο ξεπλένοντας επιδεικτικά το κόμμα του υβριστή του: «Ο ΛΑΟΣ σε πολλά ζητήματα έχει εκφράσει απόψεις που δεν χαρακτηρίζονται ακραίες» (Mega, 9.3.2009).

Το χειρότερο είναι ότι όταν χρίστηκε υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας το 2014 επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, ήταν εκείνος που αντιτάχθηκε στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, ζητώντας «δημοψήφισμα» – ενώ αρχικά το είχε υποστηρίξει- και βέβαια έβαλε στο ψηφοδέλτιό του τον Θάνο Πλεύρη, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί με δήλωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, εκφράζοντας «την έκπληξη και τη θλίψη του». Τη σύμπλευση Σπηλιωτόπουλου-Πλεύρη είχε καταγγείλει και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η συμμετοχή του Θ. Πλεύρη στον συνδυασμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου για τη διεκδίκηση του πρώτου δήμου της χώρας συνιστά άλλο ένα δείγμα της ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ. και της διολίσθησής της σε ακραίες θέσεις».
Αλλά και η θητεία του κ. Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας δεν πρόσθεσε τίποτα άλλο, παρά μόνο μια πρώτη προσπάθεια νομιμοποίησης των ιδιωτικών κολεγίων, η οποία επικρίθηκε ως ευθέως αντισυνταγματική και απορρίφθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος το έκανε τις παραμονές των εκλογών του 2009 και ήδη είχε δώσει «άδειες ιδρύσεως» σε 40 «Κολέγια», ενώ είχε συγκροτήσει και ειδικό γραφείο για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών.

Μ’ άλλα λόγια, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να βγάλει από τη νέα απόφαση του κ. Κασσελάκη είναι ότι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την Αριστερά ούτε με την Κεντροαριστερά ολοκληρώνεται πριν καν φτάσουμε στις Ευρωεκλογές.

Πηγή: dnews.gr