3 Απριλίου 2024

Πολύ ισχυρός σεισμός πάνω από 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

 

Οι Ιάπωνες εκτιμούν ότι ήταν 7,7 - Τουλάχιστον ένας νεκρός και 50 τραυματίες - Κατέρρευσαν κτήρια - Παγιδεύτηκαν πολίτες - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά - Προειδοποίηση για τσουνάμι 

Ισχυρός σεισμός τουλάχιστον 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τα ξημερώματα την Ταϊβάν. Η πρώτη εκτίμηση της ταϊβανικής κεντρικής μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας ήταν πως επρόκειτο για σεισμό 7,2 βαθμών. 


Ωστόσο η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο δόνηση ήταν τελικά 7,7 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.  Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν 7,4 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της πολύ ισχυρής σεισμικής δόνησης βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της ανατολικής ακτογραμμής της Ταϊβάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Ο σεισμός ο οποίος καταγράφτηκε λίγο πριν από τις 08:00 (ώρα Ταϊπέι· 09:00 ώρα Τόκιο· 03:00 ώρα Ελλάδας) έγινε αισθητός στην Ιαπωνία και σε τμήματα της νότιας Κίνας.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και άλλοι 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πρώτο, ακόμα προκαταρκτικό απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πυροσβεστικό σώμα της χώρας.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτήρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, ειδικά στην αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.