1 Μαρτίου 2024

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελεί ένα εργαλείο εφαρμογής της εκάστοτε κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής (VIDEO)

 

Για εμάς βασικό κριτήριο αποτελεί το ποιος καθορίζει την πολιτική, τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο αυτής της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής άρα και την κατεύθυνση που δίνεται στον επιβαλλόμενο έλεγχο. Στα πλαίσια αυτά, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα εργαλείο εφαρμογής της εκάστοτε κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.


 Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει προφανώς συμφωνία και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», επισήμανε, κατά την παρέμβασή του στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την παρουσίαση από την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ετήσιου Προγράμματος Ελέγχων για το 2024, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.     

Σημείωσε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να εφαρμόσει τη «νομιμότητα», δηλαδή την πολιτική της αθρόας οικονομικής ενίσχυσης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της ανάπτυξης της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και πως υπαγορεύεται και καθορίζεται από τις προτεραιότητες που θέτει το αστικό κράτος και η ΕΕ για το «είδος των δαπανών που κρίνονται επιλέξιμες και πάντα με κριτήριο το κόστος - όφελος και όχι την ικανοποίηση των βασικών λαϊκών αναγκών» όπως την πυροπροστασία κ.ά.

Έφερε ως παράδειγμα την καθυστέρηση της ένταξης των εργαζομένων στην COSCO στα Βαρέα και Ανθυγιεινά καλώντας το Συνέδριο να προχωρήσει σε έλεγχο ενώ για το έγκλημα στα Τέμπη είπε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την έγκριση για τη σύμβαση 717 «αλλά δεν μπορούσε να γνωρίζει όλα τα τεχνικά δεδομένα και για το τι πραγματικά θα επακολουθούσε. Αυτό αποδεικνύει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο χρησιμοποιείται, με τα εργαλεία που διαθέτει αλλά και τα όρια λειτουργίας του, ως το φωτοστέφανο για τις εκάστοτε πολιτικές επιλογές». Και συμπλήρωσε ότι η λειτουργία του προσαρμόζεται στις κυβερνητικές επιδιώξεις, πλήρως υποταγμένες στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων ενώ δεν είναι τυχαία η απογύμνωση του ενοχλητικού ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη σύσταση Ανεξάρτητων Αρχών.

Δεν αμφισβητούμε την πρόθεση των εργαζομένων σε αυτό είπε ο Μ. Συντυχάκης, αλλά «είναι φανερό πως με την αλλαγή προς το χειρότερο του ρόλου του ούτε πρόκειται να παταχθεί η διαφθορά και να επικρατήσει η διαφάνεια -τα φαινόμενα αυτά είναι παράγωγα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος- ούτε να έχει ρόλο υπεράσπισης των λαϊκών στρωμάτων», ενώ επισήμανε και ότι οι κυβερνήσεις, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν «καταφέρει να μετατρέψουν και τους δήμους όπως και τις Περιφέρειες στο μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Ο έλεγχος των οικονομικών και των δαπανών των δήμων γίνεται με γνώμονα την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών τους».