21 Μαρτίου 2024

«Έφοδος» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών και στα γραφεία της ΝΔ για την διαρροή των e-mails των αποδήμων

 Γιατί εκεί ήταν το γραφείο του γραμματέα Αποδήμων, που καρατομήθηκε
Εξελίξεις στην υπόθεση του “σκανδάλου των e-mails” υπήρξαν σήμερα καθώς κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα βρέθηκε την Τετάρτη τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η έρευνα στο ΥΠΕΣ γίνεται για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα του κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες. Έρευνα έγινε στη γενική διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, που έχει την ευθύνη και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων, το μητρώο πολιτών, το ειδικό ληξιαρχείο, την αστική και δημοτική κατάσταση και τον κόμβο διαλειτουργικότητας.

Μάλιστα, η έρευνα έγινε ενώ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σημειώνεται ότι η Αρχή με έγγραφό της στις 4 Μαρτίου, ζήτησε να ενημερωθεί εντός 10 ημερών για τους αποδέκτες των αντιγράφων εκλογικών καταλόγων εξωτερικού το τελευταίο έτος.

Διευκρινίζε δε, ποια στοιχεία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν χορηγηθεί, παρέχοντας κάθε σχετικό στοιχείο τεκμηρίωσης. Επίσης, ζήτησε να μάθει σε ποιον ανήκει το e-mail ekloges-info@ypes.gr και ποια είναι η λειτουργία του συγκεκριμένου email.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει έλεγχος και στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την Αρχή. Και αυτό γιατί εκεί ήταν το γραφείο του γραμματέα Αποδήμων, που καρατομήθηκε.

Έτσι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες, μία από την αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και μία από τη Δικαιοσύνη, αφετέρου δεκάδες ομογενείς στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ έκαστος.Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί σταθερά να αφήσει εκτός «κάδρου» την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, η οποία, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης προσδιορίζοντας τον χρόνο αποστολής των emails στον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου. Υπονόησε, δηλαδή, σαφέστατα, ότι η ιστορία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ωστόσο, οι φήμες οργιάζουν και τα «καρφιά» δίνουν και παίρνουν πλέον καθώς η υπόθεση αυτή προκαλεί εύλογη αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για τις συνέπειες που τυχόν θα έχει στη συμμετοχή ομογενών στην επιστολική ψήφο.

ΠΗΓΗ https://www.pronews.gr/